avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... zid comun?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

zid comun?

Am o problema cu vecinii.

Bunicii mei au cumparat o casa acum cativa zeci de ani, au construit o alta casa noua in aceeasi curte si au demolat casa veche, lasand un zid in picioare(pe terenul meu) pentru ca vecinii au casa lipita de el. Vecini au vandut casa iar acum am ceva probleme cu noul proprietar.

Zidul se alfa in intregime pe terenul meu (caramida mea), iar in plus acoperisul lor iese cativa zeci de cm peste zid.

Nu aveam nici-o problema cu vecinul daca el nu facea magarii de genul sarma ghimpata peste gardul din gradina, etc... dar am ajuns sa ne certam si atunci vreau sa clarific si problema zidului.

Ce vreau sa stiu, se considera acest zid un zid comun sau este in continuare al meu? am platit impozit pentru terenul de sub el zeci de ani. Pot sa il oblig sa ma despagubeasca pentru zid? Vecinul spune ca nu il intereseaza pentru ca eu trebuia sa rezolv problema zidului cu fostul proprietar inainte sa cumpere el casa.
Cel mai recent răspuns: Frodo , utilizator 15:07, 4 Mai 2011
Art. 590
În oraşe şi la ţară*), orice zid care serveşte de despărţire între clădiri sau între curte şi grădină, şi între ograde la ţară, se socoteşte comun, dacă nu există titlu sau semn care ar proba contrariul.
Art. 591
Este semn de necomunitate cînd culmea zidului este dreaptă şi perpendiculară despre peretele de o parte, iar despre cealaltă parte înfăţişează un plan înclinat; în acest caz, zidul se presupune că aparţine exclusiv proprietarului despre care există planul înclinat.
Art. 592
Reparaţia şi reclădirea zidului comun sînt în sarcina tuturor devălmaşilor, şi în proporţie cu dreptul fiecăruia.
Art. 593
Cu toate acestea, fiecare coproprietar al unui zid comun poate fi apărat de a contribui la reparaţii şi reclădiri, renunţînd la dreptul său, dacă însă zidul comun nu ar sprijini vreo clădire a sa.
Art. 594
Fiecare coproprietar poate să zidească în contra unui zid comun şi să bage grinzi sau legături în toată grosimea zidului, lăsînd 54 milimetri despre vecin, fără prejudiciul dreptului ce are vecinul ca să scurteze acele grinzi pînă în
jumătatea zidului, în caz cînd şi el ar voi a pune grinzi tot în acele locuri, sau a lipi un coş.
Art. 595
Orice coproprietar poate să înalţe zidul comun, dar e dator a face singur cheltuiala înălţării, reparaţiile de întreţinere pentru partea înălţată şi totodată păgubirile pentru sarcina cauzată zidului comun în proporţie cu înălţimea.
Art. 596
Dacă zidul comun nu e în stare a purta greutatea înălţării, cel ce vrea să-l înalţe e dator a-l face din întreg din temelie, cu cheltuiala sa, şi orice adaos în grosime să-l facă pe locul său.
Art. 597
Vecinul care n-a contribuit la înălţare poate cîştiga dreptul de comunitate, plătind cheltuiala pe jumătate, precum şi preţul pe jumătate al locului ce s-ar fi întrebuinţat pentru îngroşarea zidului.
Art. 598
Orice vecin al unui zid poate să-l facă comun, în parte sau tot, plătind stăpînului zidului jumătate din valoarea sa, sau jumătate din valoarea părţii ce vrea să facă comună, precum şi jumătate din valoarea locului pe care este clădit zidul.
Art. 599
Unul din vecini nu poate găuri zidul comun, nici să alăture sau să sprijine de dînsul vreo lucrare, fără consimţămîntul celuilalt.
În caz de împotrivire, el nu poate face aceasta fără a regula mai întîi prin experţi mijloacele necesare pentru ca acea lucrare să nu vatăme drepturile celuilalt.
Art. 600
Fiecare poate în oraşe şi suburbii a îndatora pe vecinul său, a contribui la clădirea şi repararea îngrădirii ce desparte casele, curţile şi grădinile lor; înălţimea îngrădirii se va hotărî după regulamentele particulare*), sau după obiceiul obştesc şi în lipsă de regulamente şi de obicei, înălţimea zidului va fi de cel puţin doi metri, socotindu-se şi coama.
Art. 601
Cînd se reclădeşte un zid comun sau o casă, toate servituţile active şi pasive se perpetuă în privirea noului zid sau a noii case, fără a se putea însă îngreuna, dacă reclădirea s-a făcut mai înainte de împlinirea prescripţiei.
Art. 606
Orice gard ce desparte două proprietăţi se socoteşte comun, afară dacă numai una singură din două proprităţi va fi îngrădită, sau de nu va fi un titlu sau posesiune îndestulătoare care să constate din contră.
Despre picătura streşinilor
Art. 615
Tot proprietarul este dator a-şi face streaşină casei sale astfel încît apele din ploi să se scurgă pe terenul său, sau pe uliţe, iar nu pe locul vecinului său.
Marina multumesc pentru raspuns.

Ca sa fie zid comun nu trebuia sa fie construit jumatate pe terenul lui?

Am avut multe probleme cu vecinul asta, ba sesizari la primarie pentru un geam al meu de la o baie care dadea catre un zid al lui, ba a facut gropi cu ciment pe terenul meu in gradina ca sa isi refaca gardul, ba a taiat un arbore de pe terenul meu.... dar cu asa oamenii nu mai am rabdare.

In concluzie, este zid comun? pot sa il oblig sa ''cumpere'' terenul de sub zid?
nimeni?
Nu, nu este vorba de " nimeni" . Este vorba de faptul ca anumite raspunsuri nu se pot da decat cu actele pe masa.
Daca vreti un raspuns documentat si la obiect ar trebui sa contactati un avocat si sa discutati cu el cu actele in fata.
Cristea Marina a scris:

Nu, nu este vorba de " nimeni" . Este vorba de faptul ca anumite raspunsuri nu se pot da decat cu actele pe masa.
Daca vreti un raspuns documentat si la obiect ar trebui sa contactati un avocat si sa discutati cu el cu actele in fata.


Imi cer scuze daca am parut rautacios. Doream doar un raspuns de principiu daca in situatia data pot sa casting in cazul in care il dau in judecata. Conform titlului de proprietate este zidul meu, situat pe terenul meu, dar este folosit de casa vecinului meu, este ca si cum casa dansului are doar 3 ziduri si s-a lipit de zidul de pe proprietatea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este distanta legala? Anomiskaracuda Anomiskaracuda Conform propunerii de dezmembrare pe care ne-a facut-o un inginer dupa ce ne-am inteles cum sa impartim, un gard va trece exact prin fata uneia dintre usile ... (vezi toată discuția)
Tot servituti... Sara^ Sara^ eu si verisoara mea avem de la tati mostenire o suprafata de pamant care este formata din o casa, gradina de pe langa casa si livada cu meri. Jumatate de casa, ... (vezi toată discuția)
Gard comun PAUER PAUER EU SI VECINUL AVEM UN GARD COMUN,CARE DIN CAUZA UNOR NEINTELEGERI,TREBUIE INCHIS PT. A-MI PROTEJA INTIMITATEA SI PT. A NU DA PRILEJUL UNOR NOI DISPUTE. GARDUL ... (vezi toată discuția)