avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este distanta legala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este distanta legala?

Conform propunerii de dezmembrare pe care ne-a facut-o un inginer dupa ce ne-am inteles cum sa impartim, un gard va trece exact prin fata uneia dintre usile partii de casa ce imi revine mie si surorii mele. Intrebarea mea este care este distanta legala (spatiul) care trebuie sa se afle intre usa mea si acest gard? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 21:34, 14 Mai 2009
Nu cred ca este impusa de lege vreo distanta legala, dar gardul nu poate impiedica accesul in locuinta, astfel incat distanta trebuie sa fie una rezonabila.
Te las sa interpretezi :)

Cod Civil "Art. 588

Legea supune pe proprietari la osebite obligatii unul catre altul, fara chiar sa existe vreo conventie intre dinsii.

Art. 589

Parte din acest obligatii e regulata de catre legile asupra politiei rurale. Celelalte sint relative la zidul sau la santul comun intre vecini, la cazul cind se poate inalta un contrazid, la privirea asupra proprietatii vecinului, la scurgerea stresinilor, la drumul de trecere.


SECTIUNEA I: Despre zidul si santul comun

Art. 590

In orase si la tara, orice zid care serveste de despartire intre cladiri sau intre curte si gradina, si intre ograde la tara, se socoteste comun, daca nu exista un titlu sau semn care ar proba contrariul.

Art. 591

Este semn de necomunitate cind culmea zidului este dreapta si perpendiculara despre peretele de o parte, iar despre cealalta parte infatiseaza un plan inclinat; in acest caz, zidul se presupune ca apartine exclusiv proprietarului despre care exista planul inclinat.

Art. 592

Reparatia si recladirea zidului comun sint in sarcina tuturor devalmasilor, si in proportie cu dreptul fiecaruia.

Art. 593

Cu toate acestea, fiecare coproprietar al unui zid comun poate fi aparat de a contribui la reparatii si recladiri, renuntind la dreptul sau, insa zidul comun nu ar sprijini vreo cladire a sa.

Art. 594

Fiecare coproprietar poate sa zideasca in contra unui zid comun si sa bage grinzi sau legaturi in toata grosimea zidului, lasind 54 milimetri despre vecin, fara prejudiciul dreptului ce are vecinul ca sa scurteze acele grinzi pina in jumatatea zidului, in caz cind si el ar voi a pune grinzi tot in acele locuri, sau a lipi un cos. (C. civ. 599, 510, 610, 611).

Art. 595

Orice coproprietar poate sa inalte zidul comun, dar e dator a face singur cheltuiala inaltarii, reparatiile de intretinere pentru partea inaltata si totodata pagubirile pentru sarcina cauzata zidului comun in proportie cu inaltimea.

Art. 596

Daca zidul comun nu e in stare a purta greutatea inaltarii, cel ce vrea sa-l inalte e dator a-l face din intreg din temelie, cu cheltuiala sa, si orice adaos in grosime sa-l faca pe locul sau.

Art. 597

Vecinul care n-a contribuit la inaltare poate cistiga dreptul de comunitate, platind cheltuiala pe jumatate, precum si pretul pe jumatate al locului ce s-ar fi intrebuintat pentru ingrosarea zidului.

Art. 598

Orice vecin al unui zid poate sa-l faca comun, in parte sau tot, platind stapinului zidului jumatate din valoarea sa, sau jumatate din valoarea partii ce vrea sa faca comuna, precum si jumatate din valoarea locului pe care este cladit zidul.

Art. 599

Unul din vecini nu poate gauri zidul comun, nici sa alature sau sa sprijine de dinsul vreo lucrare, fara consimtamintul celuilalt. In caz de impotrivire, el nu poate face aceasta fara a regula mai intii prin experti mijloacele necesare pentru ca acea lucrare sa nu vatame drepturile celuilalt.

Art. 600

Fiecare poate in orase si suburbii a indatora pe vecinul sau, a contribui la cladirea si repararea ingradirii ce desparte casele, curtile si gradinile lor; inaltimea ingradirii se va hotari dupa regulamentele particulare sau dupa obiceiul obstesc si in lipsa de regulamente si de obicei, inaltimea zidului va fi de cel putin doi metri, socotindu-se si coama.

Art. 601

Cind se recladeste un zid comun sau o casa, toate servitutile active si pasive se perpetua in privirea noului zid sau a noii case, fara a se putea insa ingreuna, daca recladirea s-a facut mai inainte de implinirea prescriptiei. (C. civ. 636 si urm.).

Art. 602

Toate santurile intre doua proprietati se socotesc comune de nu va fi titlu sau semn contrariu.

Art. 603

Este semn de necomunitate cind pamintul e inaltat sau aruncat numai de o parte a santului.

Art. 604

Santul se socoteste a fi exclusiv al acelui in partea caruia pamintul e aruncat.

Art. 605

Santul comun trebuie intretinut cu cheltuiala comuna.

Art. 606

Orice gard ce desparte doua proprietati se socoteste comun, afara daca numai una singura din doua proprietati va fi ingradita, sau de nu va fi un titlu sau posesiune indestulatoare care sa constate din contra." si
" SECTIUNEA V: Despre dreptul de trecere

Art. 616

Proprietarul al carui loc este infundat, care nu are nici o iesire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu indatorire de a-l despagubi in proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona."

Daca o luam logic, daca acel contract de instrainare nu precizeaza teren atribuit, trebuie sa-i acordati drep de servitute (trecere) pentru a avea iesire la drum. In rest, terenul va apartine. Bine-nteles, daca nu exista alte reglementari speciale contrare in L.50 pentru autorizarea lucrarilor in constructii :sorry:


Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
godspeed, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tot servituti... Sara^ Sara^ eu si verisoara mea avem de la tati mostenire o suprafata de pamant care este formata din o casa, gradina de pe langa casa si livada cu meri. Jumatate de casa, ... (vezi toată discuția)
Gard comun PAUER PAUER EU SI VECINUL AVEM UN GARD COMUN,CARE DIN CAUZA UNOR NEINTELEGERI,TREBUIE INCHIS PT. A-MI PROTEJA INTIMITATEA SI PT. A NU DA PRILEJUL UNOR NOI DISPUTE. GARDUL ... (vezi toată discuția)
Zid comun? Frodo Frodo Am o problema cu vecinii. Bunicii mei au cumparat o casa acum cativa zeci de ani, au construit o alta casa noua in aceeasi curte si au demolat casa veche, ... (vezi toată discuția)