Buna ziua, acum cativa ani am divortat si in sentinta de divort scria ca tatal copilului trebuie sa-i plateasca pensie alimentara pana la varsta de 18 ani. Luna viitoare fiul meu implineste 18 ani insa este elev in clasa a 12-a. Trebuie sa fac un demers la tribunal pt prelungirea pensiei alimentare? Sau sa astept sa vad daca ii plateste in continuare?
Daca deschid proces, se ocupa avocatul de aflarea venitului realizat de tatal copilului? Daca se deschide un dosar pe rol si tatal primeste citatie, se poate declara fara venit( asa ne-a amenintat, daca cerem marire de pensie alimentara, se declara fara venit si cere sa fie platit din mana-avand o societate familiala impreuna cu fratii lui) si nu-i mai plateste pensie deloc?
Va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac.
Multumesc
Si la mine e aceasi problema:) si eu am implinit 18ani.Din cate stiu trebuie sa mai primeasca fiuldumneavoastra in continuare pensie de intretinere pana isi termina studiile pana la 25-26 de ani depinde de facultate.Atata stiu sper ca am fost de ajutor!
dupa ce copilul va implini 18 ani, chiar daca este elev, va trebui sa deschida el actiune in instanta pentru ca este major. vorbiti mai bine cu avocatul in ceea ce priveste veniturile tatalui.
Pensia de intretinere pentru un copil minor este stabilita pana la implinirea varstei de optsprezece ani.
Dupa varsta majoratului, acesta va sesiza instanta de judecata, altminteri, actiunea este respinsa pentru lipsa calitatii procesuale active.
Instanta de judecata poate emite o adresa catre societatea unde este angajat tatal dumneavoastra, fiind transmise, astfel, veniturile obtinute in ultimele sase luni , constante, ce prezinta caracter de continuitate.
Poprirea este obligatorie.
Pensia va fi retinuta din veniturile salariale, veniturile obtinute in mod frecvent (sunt exceptate , deci, primele , premiile, recompensele, sporurile, dividendele , procentele , fiind dobandite in mod sporadic )
In caz ca nu exista niciun inscris cu privire la venit , instanta de judecata va dispune plata pensiei de intretinere , in raport de salariul minim pe economia nationala .