avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu testament autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu testament autentic

In urma cu 5 ani mama mea a suferit un atac cerebral, eu am ingrijit-o si in 2010 mi-a facut testament autentic pe toate bunurile ei: mobile si imobile existente si care se vor dobandi. In iulie 2011 a murit mama, iar tatal meu impreuna cu fratele meu se grabesc sa deschida succesiunea. Nu ne intelegem pe cale amiabila, asadar eu sunt obligata sa merg la notar sau voi primi citatie de la judecatorie? Ce taxe trebuie sa platesc eu daca ei intenteaza proces? Exista sansa de a fi anulat testamentul si la ce risc ma expun? Va multumesc anticipat, Laura.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 21:44, 31 August 2011
Daca stiti sigur ca v-au dat deja in judecata pentru succesiune, asteptati citatia. Daca nu v-au dat inca in judecata, va sugerez sa va prezentati urgent la un notar public, cu testamentul la dvs, (eventual la acelasi notar la care s-a facut testamentul, daca este din aceeasi localitate), cu o copie dupa certificatul de deces si sa depuneti cerere pentru deschiderea succesiunii in calitate de legatar universal. In cerere indicati care este masa succesorala (bunurile proprii ale mamei dvs si cele detinute in devalmasie cu sotul) si pe ceilalti mostenitori,(tatal, fratele) cu adresa. La momentul depunerii cererii, se achita o suma modica la notar. Notarul ii va cita pe ceilalti mostenitori. Daca nici in fata notarului nu va intelegeti, acesta suspenda procedura si va indreapta spre instanta. Oricum, testamentul autentic prin care ati fost instituita legatar universal are putere pana la inscrierea in fals, deci e mai greu de demontat (ar trebui sa fie atacat ptr.lipsa de discernamant)
dvs nu trebuie sa platiti nicio taxa daca va vor da in judecata pt anularea testamentului. ei vor constesta faptul ca ptin testament s-a depasit rezerva succesorala in ce ii priveste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)
Acte testament getvoi getvoi Buna ziua!As dori sa stiu, cui ma adresez [notar,avocat....], ce acte sunt necesare ,si cam la cat se ridica costurile [aproximativ]...pentru efectuarea unui ... (vezi toată discuția)
Va rog un raspuns legat de tesament simi79 simi79 Buna ziua doresc sa ma lamuriti sunt necasatorita detin un apartament cumparat de mine si sunt si coproprietar la alt apartament rezultat din mostenirea ... (vezi toată discuția)