Buna ziua!As dori sa stiu, cui ma adresez [notar,avocat....], ce acte sunt necesare ,si cam la cat se ridica costurile [aproximativ]...pentru efectuarea unui testament reciproc,sot- sotie ,in cazul in care nu exista copii in casnicie!Va multumesc anticipat!Toate cele bune!
Se fac doua testamente, unuldvs , unul sotul. Testamentul poate fi autentificat de notar sau olograf, facute de dvs, scrise, datate si semnate de dvs. Cel olograf nu costa, cel autentic costa onorariul notarului. La cel autentic aveti nevoie doar de cartile de identitate.
La decesul dvs testamentul poate fi atacat de mostenitorii rezervatari, in lipsa copiilor sunt ascendentii privilegiati adica parintii defunctului.
Este bine totusi sa va adresati unui notar.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.Deci,se pot scrie de mana testamentele [2] apoi le autentificam la notar,..Va rog,daca se poate...unde putem gasi un model de testament?
ps...exista parintii unuia dintre soti...,frati din ambele parti si mai multi nepoti.In afara de parinti ,ceilalti ,pot ataca testamentul?Toate cele bune !
ContSters141818
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca il faceti autentic mergeti la notar. In cererea pe care o adresati notarului la birou veti cuprinde toate dispozitiile testamentare.Apoi notarul il va redacta la calculator cu incheierea de autentificare. Puteti fi insotiti si de doi martori la autentificare, insa nu este obligatoriu. Parintii testatorului daca vor fi in viata la decesul acestuia pot cere ca testamentul sa fie supus reductiunii liberalitatilor succesive pentrui incalcarea rezervei lor succesorale. La intocmirea testamentului, notarul va specifica in testament ca la dfata intocmirii testamentului exista ascendenti privilegiati in viata, adica parintii. Daca este facut in forma autentica testamentul si sunteti legatar universal , adica mosteniti tot, la dezbaterea succesiunii, colateralii privilegiati nu mai sunt chemati, la olograf insa acestia sunt chemati la dezbatere.