avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte testament

Buna ziua!As dori sa stiu, cui ma adresez [notar,avocat....], ce acte sunt necesare ,si cam la cat se ridica costurile [aproximativ]...pentru efectuarea unui testament reciproc,sot- sotie ,in cazul in care nu exista copii in casnicie!Va multumesc anticipat!Toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 15:25, 18 Ianuarie 2012
Se fac doua testamente, unuldvs , unul sotul. Testamentul poate fi autentificat de notar sau olograf, facute de dvs, scrise, datate si semnate de dvs. Cel olograf nu costa, cel autentic costa onorariul notarului. La cel autentic aveti nevoie doar de cartile de identitate.
La decesul dvs testamentul poate fi atacat de mostenitorii rezervatari, in lipsa copiilor sunt ascendentii privilegiati adica parintii defunctului.
Este bine totusi sa va adresati unui notar.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.Deci,se pot scrie de mana testamentele [2] apoi le autentificam la notar,..Va rog,daca se poate...unde putem gasi un model de testament?

ps...exista parintii unuia dintre soti...,frati din ambele parti si mai multi nepoti.In afara de parinti ,ceilalti ,pot ataca testamentul?Toate cele bune !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca il faceti autentic mergeti la notar. In cererea pe care o adresati notarului la birou veti cuprinde toate dispozitiile testamentare.Apoi notarul il va redacta la calculator cu incheierea de autentificare. Puteti fi insotiti si de doi martori la autentificare, insa nu este obligatoriu. Parintii testatorului daca vor fi in viata la decesul acestuia pot cere ca testamentul sa fie supus reductiunii liberalitatilor succesive pentrui incalcarea rezervei lor succesorale. La intocmirea testamentului, notarul va specifica in testament ca la dfata intocmirii testamentului exista ascendenti privilegiati in viata, adica parintii. Daca este facut in forma autentica testamentul si sunteti legatar universal , adica mosteniti tot, la dezbaterea succesiunii, colateralii privilegiati nu mai sunt chemati, la olograf insa acestia sunt chemati la dezbatere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare testament notarial bim67 bim67 O matusa doreste sa-mi faca testament notarial privind bunurile ei (mentionez ca eu sunt nepot de frate). Cum se va imparti averea la decesul ei in ... (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)