avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNEA DUPA DECESUL UNUIA DINTRE PARINTI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNEA DUPA DECESUL UNUIA DINTRE PARINTI

Buna ziua tuturor, am si eu cateva neclaritati legate de aceasta succesiune in urma decesului unuia dintre parinti, dar sa va explic mai intai despre ce este vorba. Mama mea a ramas vaduva acum 1 saptamana, iar noi suntem 3 copii la parinti. Eu locuiesc cu mama mea in casa parinteasca (casa apartinea amandorura, ea fiind achizitionata in decursul casatoriei). Stiu ca cel mai bine ar fi sa se deschida succesiunea dupa tata pana se implinesc cele 6 luni dupa decesul acestuia caci este scutita de anumite taxe (nu stiu care ar fi acestea). Ma intereseaza sa aflu care ar fi costul acestei succesiuni acum, tinand cont de faptul ca la mijloc se afla un apartament cu 4 camere, probabil si cateva terenuri pe care tatal meu le avea din partea bunicului decedat si el, dar bunica inca traieste. As dori sa mai stiu si cine plateste succesiunea, cine o poate deschide? O pot deschide doar eu? Care ar fi optiunile pro si contra in cazul in care o deschid doar eu? Apoi stiu ca apartamentul revine astfel: jumatatea tatalui meu se va imparti la 4, adica mama si noi trei copii, corect? De ce ma intereseaza acest lucru? Poate va par usor materialista, insa lucrurile nu stau chiar asa. Eu locuiesc cu parintii mei de mica si toate veniturile mele s-au scurs in acel apartament, iar in aceasta toamna programasem renovari in apartament ceea ce mi-e frica sa mai fac, caci intre noi surorile desi aparent suntem ok, sigur vor interveni discutii si niciuna nu imi va da mie partea ei desi asta a fost discutia initiala inainte sa moara tata, ca eu locuiesc cu ei si am grija de ei si deci mie sa-mi ramana apartamentul. Ce sa fac in acest caz? Dupa succesiune cand se va stabili partea fiecaruia din apatament, cum voi putea investi bani in apartament fara a iesi in pierdere? Caci dupa moartea mamei eu va trebui sa ma mut daca surorile mele isi vor cere dreptul, ceea ce sigur se va intampla. Precizez ca mamei mele ii e frica de tot ce presupune acte, etc. si sunt sigura ca ii e teama sa faca vreun act la notariat prin care sa-mi cedeze mie partea ei dupa moartea ei de frica sa nu ramana pe drumuri, desi logic citind "DUPA MOARTEA EI" inseamna ca ea ramane proprietar pana la final. Ajutati-ma cu un sfat caci este o situatie destul de incurcata si nu stiu ce sa fac! Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: shorrycutza , utilizator 13:19, 9 Septembrie 2008
Va recomand sa deschideti proces la instanta.Dupa decesul mamei.
Daca obtineti imobilul in natura ati fi avantajata si cu un credit bancar ati putea rezolva problema cu surorile.
Imobilul nu va fi estimat la valoarea sa reala in proces.Din acest motiv veti avea de dat mai putini bani la surori.

avocat Claudiu Lascoschi
Cum adica 'imobilul nu va fi estimat la valoarea sa reala in proces'.adica evaluatorii desemnati de instanta nu si fac treaba ca lumea sau ce anume?
eu zic sa dezbateti succesiunea acum ( asa stiti si dvs si mama dvs ce pozitie au surorile dvs) sa primiti fiecare ce aveti de primit, apoi mama dvs sa faca un contract de vanzatre cumparare cu clauza intretinerii ( si abitatie viagera-in fapt uz) pentru jumatatea domniei sale plus cota mostenita. Astfel dvs veti avea din acel apartament o cota de 75% ceea ce sigur va conduce la atribuirea catre dvs a ap. la un eventual partaj( asta in conditiile in care una din surori nu renunta la partea ei in favoarea celorlalti mostenitori
Ideea lui Marti este buna numai ca din cate am inteles mamei ii este frica sa faca un act de instrainare cu clauza.
De aceea am zis dupa decesul mamei.
Expertii isi fac treaba dar asa se evalueaza.

avocat Claudiu Lascoschi
Va imaginati ca nu pot astepta sa moara mama ca sa stiu ce se va alege de munca mea. Asta ar mai dura cativa ani timp in care eu ce sa fac? Sa astept sa i se faca cuiva mila de mina? In tot acest timp eu va trebui sa fac niste renovari in casa in care locuiesc, ca doar nu pot sta asa, ce se va alege in acest caz de munca mea? praful... nimeni nu imi va da nimik inapoi, iar ca sa ma judec cu surorile mele nu prea sunt de acord.
De aceea aveam nevoie acum de o opinie sa stiu cat de avantajoasa este deschiderea succesiunii si care ar fi costul, o pot deschide doar eu?
Ce alt act poate face mama mea la notar care sa ii dea siguranta de care are nevoie, ca nu o va da nimeni afara din casa ei? Testamentul cat e de sigur in acest caz? Multumesc

Alte discuții în legătură

Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire mihaela n. mihaela n. Buna ziua. As dori sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie si cam care sunt costurile unei astfel de actiuni: Locuiesc in apartamentul ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii valy 84 valy 84 Buna ziua as dori sa primesc si eu o informatie cu privirea la intervalul de timp in care se poate deschide o succesiune. Bunica mea a murit in anul 2001. ... (vezi toată discuția)