avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschiderea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschiderea succesiunii

Buna ziua as dori sa primesc si eu o informatie cu privirea la intervalul de timp in care se poate deschide o succesiune. Bunica mea a murit in anul 2001. Bunicul meu murise in urma cu 20 de ani. In termenul de 6 luni de la decesul bunicei mele tatal meu a legalizat o declaratie la notar prin care accepta expres mostenirea ce i se cuvenea. Aceasta declaratie a fost trimisa cu confirmare de primire la toti notarii din pitesti, locul unde avea domiciliul bunica, in cazul in care una din cele doua surori ale tatalui meu urma sa deschida succesiunea. Mentionez ca pana in prezent nici una din cele doua surori ale tatalui meu nu a deschis succesiunea nici dupa bunicul meu , nici dupa bunica mea. Prin mostenire se intelege o casa si cateva hectare de padure si teren arabil. In tot acest interval de timp eu nu am obtinut nici un folos dupa aceste bunuri, ele fiind administrate de una din surori. Este tarziu daca obtin procura de la tatal meu si deschid succesiunea in anul urmator?
De asemenea, casa in care a locuit bunica mea a fost lasata prin contract de vanzare -cumparare la una din nepoatele sale impreuna cu 20 la suta din curte, in total 1050 de mp, din totalul de 10.500 de mp. Mai se poate face ceva in conditiile in care nu s-a deschis succesiunea dupa bunicul meu? Este vorba despre o casa cu 6 camere. Daca a pierdut dreptul din partea mamei, tatal meu isi pastreaza totusi dreptul din partea tatalui? daca da, ce se poate face in acest caz?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: valy 84 , utilizator 14:28, 25 August 2009
Nu este tarziu sa deschideti succesiunea.

Exact ce doriti sa faceti in privinta contractului de vanzare-cumparare?
Succesiune e deschisa prin deces..Ulterior , se poate proceda la dezbaterea acesteia , si la iesirea din indiviziune (oricand.)
sa inteleg ca imobilul pe care bunica l-a vandut fiicei era bun propriu dobandit inainte de casatorie?
in caz contrar, nu ar fi putut face acest lucru decat in timpul vietii sotului, impreuna cu acesta, sau ulterior dezbaterii succesiunii.
Aveti dreptul de a dezbate succesiunea notarial sau in cazul in care succesorii nu se inteleg, pe cale judecatoreasca.
Tatal dvs vine atat la succesiunea bunicii cat si a bunicului
Imobilul a fost construit de bunica mea dupa moartea bunicului, pe vechiul amplasament al unui imobil care a fost daramat si care fusese construit de ambii bunici. Bunica mea nu mai vedea, avea cataracta si nepoata care locuia in imobil cu ea s-a folosit de acest lucru si a pus-o sa semneze un contract de vanzare-cumparare. Bunica nu a stiut ce a semnat. EU si parintii mei am aflat abia dupa moartea bunicii de acest lucru si stim ca este foarte greu de atacat acest act. Dar ne gandim ca poate am avea dreptul la ceva in conditiile in care nu s-a facut succesiune dupa bunicul meu. Cred ca cel mai simplu ar fi sa deschid succesiunea dupa ambii bunici si sa iau cota parte care îi revine tatalui meu din restul proprietatii care nu a fost cedat nepoatei prin act de vanzare-cumparare. Asa cum am precizat tatal meu mai are doua surori dinte care una a cedat la notariat celeilalte toata partea sa din mostenire, respectiv mamei nepoatei care sta in casa bunicii mele.Cred ca o actiune deschisa impotriva nepoatei nu ar avea sanse de castig aceste acte fiind foarte greu daca nu imposibil de atacat. In intervalul scurs de la moartea bunicii mele si pana in prezent sora tatalui meu a beneficiat de toate foloasele ce au decurs din suprafata de padure si terenurile arabile. Pot cere despagubiri pentru acestea_ Si daca deschid succesiunea platesc doar eu sau impreuna cu sora tatalui meu_
Multumesc

Sora tatalui dvs, nu avea cum sa-i cedeze partea ei celeilalte surori. Imi primul rand pentru ca nu s-a dezbatut mostenirea si in al doilea rand pentru ca, daca renunti la mostenire, nu renunti in favoarea cuiva ci renunti pur si simplu, marindu-se astfel cota din masa succesorala a celorlalti mostenitori.

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul de mostenire Marlena Ilie Marlena Ilie Buna ziua, După bunicul decedat, conform certificatului de moștenire au rămas moștenitoare 2 fiice, celelalte 3 făcând renunțare( au fost in total 5 ... (vezi toată discuția)
Contract notarial nul întrucât nu a fost întabulat. cum se rezolvă problema aceasta? AndCosmin AndCosmin In urma mortii tatalui meu vitreg mama si fratele meu vitreg sunt mostenitorii unui imobil din Bucuresti imobilul fiind mostenit de tatal meu vitreg de la ... (vezi toată discuția)
Vanzare drept proprietate annesis annesis Buna ziua, Eu detin 50% din cata parinteasca, iar mama 50%. Dupa moartea mamei toti fratii au cedat dreptul in favoarea surorii mele. eu doresc sa ii vand ... (vezi toată discuția)