avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... persoane juridice
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

persoane juridice

Buna seara!am o intrebare si sper sa gasesc un raspuns la d-voastra.in anul 2009 am dat in urma semnarii unui contract,un bilet la ordin in alb(doar cu semnatura mea trecuta pe b.o.).Anul tecut in data de 01.10.2010,B.O. a fost completat de catre administratorul societatii la care l-am girat,cu scadenta in data de 20.02.2011. B.O. a fost refuzat la plata,deoarece aveam proprire pe cont(de altfel eu abia astazi am aflat ca am avut acest B.O. la plata),deci prin urmare nu am decontat biletul.Problema mea este urmatoarea:societatea la care eu am dat biletul (care a fost refuzat la plata in februarie) l-a girat in data de 12.08.2011 unei alte societatati,iar aceasta din urma m-a dat in judecata.intrebarea mea este:se poate gira catre alta societate un B.O. refuzat la plata,dupa 6 luni de zile?Nu inteleg cum poate o societate sa primeasca un bilet care nu a fost platit.astept raspuns.va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: anamaria30 , utilizator 20:34, 1 Septembrie 2011
Buna seara,
Cam ciudatel ce spuneti dv. problema este ca ati facut o mare greseala semnand in alb acel bilet, iar efectele de decurg din aceasta eroare va vor costa....
Nu cunosc datele problemei, ci doar in mare, situatia biletului la ordin este destul de complicata iar pentru aceasta este nevoie de o analiza a actelor pe care le aveti si a actiunii depuse in instanta impotriva dv.
Astfel pusa problema va voi explica in mare cam cum stau lucrurile cu acest bilet la ordin:
Efect comercial, inscris prin care o persoana numita emitent sau subscriitor (debitorul) isi asuma obligatia personala si neconditionata sa plateasca pentru biletul de ordin unei alte persoane numite beneficiar (creditor) o anumita suma de bani, la o data fixa numita scadenta si intr-un loc bine determinat.

Mentiunile esentiale pe care trebuie sa le cuprinda un bilet la ordin sunt:
- denumirea de bilet la ordin;
- data emisiunii;
- scadenta;
- mentionarea obligatie personale si neconditionate de a plati suma de bani;
- numele beneficiarului;
- semnatura subscriitorului sau a emitentului;
- locul de plata.

Spre deosebire de cambie, in biletul de ordin nu figureaza numele trasului, deoarece tragatorul si trasul se identifica cu persoana emitentului. Tot spre deosebire de cambie, care este creata la initiativa creditorului, biletul la ordin este creat la initiativa debitorului.

Biletul la ordin este o promisiune de a plati si nu un mandat de plata. Poate fi transmis prin gir si poate fi garantat prin aval.

Obligatiile rezultand dintr-un bilet la ordin se supun acelorasi reguli generale ca si cele rezultand dintr-o cambie, insa acceptarea biletului la ordin nu se admite, deoarece emitentul are aceleasi obligatii ca si cel care accepta o cambie.

In calitate de instrument de plata a datoriilor comerciale biletul la ordin este utilizat mai ales de marile intreprinderi. Deoarece biletul la ordin este uneori transmis cu intarziere in vederea mobilizarii creditelor, beneficiarii lor prefera sa se deconteze cu clientii prin intermediul cambiilor.

Cu stima,
buna seara!nu este deloc ciudat.mai explic inca o data mai pe scurt.eu am dat un bilet la ordin in alb drept garantie unei societati,in urma semnarii unui contract,acesta mi l-a bagat in banca,iar eu nu l-am platit.dupa 6 luni de zile acesta a girat biletul refuzat de mine la plata,unei alte societati care m-a dat in judecata.dar nu inteleg cum este posibil sa girezi un bilet deja refuzat la plata cu 6 luni in urma,si cum poate sa ma dea in judecata daca societatea din urma nu m-ia bagat biletul.ma intreb:ma poate da in judecata o societate ,pe baza neplatii catre alta societate.(cred ca societatea la care eu am dat biletul in alb avea datorii la societate care m-a dat in judecata,si asfel i-a girat biletul meu,pe care i l-am refuzat la plata) .deci intrebarea mea este:se poate gira un bilet care a fost refuzat la plata in urma cu 6 luni?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin xerxes xerxes buna seara! daca o societate comerciala a emis un B.O. cu titlu de garantie, fara a mentiona data scadentei, iar creditorul a completat ulterior data ... (vezi toată discuția)
Bo stipulat fara protest!!!!!!!! Andrei T Andrei T Ce reprezinta Biletul la Ordin stipulat fara protest? In cazul refuzului la plata din lipsa disponibil pot solicita investirea cu formula executorie a unui ... (vezi toată discuția)
Bo gigica.ivan gigica.ivan am si eu o nelamurire!de ceva timp sunt angajata la un SRL pe postul de asistent manager,shi semnez bilete la ordin,dar firma a incetat sa plateasca tot ce ... (vezi toată discuția)