avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... BO stipulat fara protest!!!!!!!!
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

BO stipulat fara protest!!!!!!!!

Ce reprezinta Biletul la Ordin stipulat fara protest? In cazul refuzului la plata din lipsa disponibil pot solicita investirea cu formula executorie a unui asemenea instrument de plata?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 07:23, 3 Februarie 2010
Biletul la Ordin
Biletul la ordin este definit ca fiind acel înscris comercial (titlu de credit) prin care o persoană numită emitent sau subscriitor (debitorul) îşi asumă obligaţia personală şi necondiţionată să plătească pentru respectivul înscris unei alte persoane numite beneficiar (creditor) o anumită sumă de bani, la o dată fixă numită scadenţă şi într-un loc bine determinat.
Legea nr. 58/1934, aşa cum a fost modificată, prevede menţiunile esenţiale pe care trebuie să le cuprindă un bilet la ordin, şi anume:
• denumirea de bilet la ordin;
• data emisiunii;
• scadenţa;
• menţionarea obligaţiei personale şi necondiţionate de a plăti suma de bani;
• numele beneficiarului;
• semnătura subscriitorului sau a emitentului;
• locul de plată.
In biletul la ordin nu figurează numele trasului, deoarece trăgătorul şi trasul se identifică cu persoana emitentului.
Biletul la ordin este creat la iniţiativa debitorului.
Biletul la ordin poate fi transmis prin gir şi poate fi garantat prin aval.
Plata prin bilet la ordin are avantajul că, la scadenţă, biletul la ordin devine titlu excecutoriu.
Practic, aceasta înseamnă că dacă debitorul nu şi-a achitat datoria, creditorul poate să treacă la executarea silită a acestuia, eliminându-se faza îndelungată a judecăţii şi obţinerii unei hotărâri definitive care să fie ulterior investită cu formula executorie.
Singura cale de atac împotriva executării biletului la ordin, opoziţia la executare, poate fi intentată potrivit art.62 din Legea nr. 58/ 1934 asupra acestuia în termen de 5 zile de la data primirii somaţiei de executare de către debitor, iar nu de la data comunicării actului de procedură, cum este prevăzut în general.
Cu privire la emiterea biletelor la ordin fără acoperire în cont, se constată că, în cazul în care biletul la ordin nu este emis în condiţiile prevăzute în art. 104 pct. 2 din Legea nr. 58/1934, sunt aplicabile dispoziţiile acestei legi privitoare la gir, scadenţa, plata, acţiunea sau executarea cambială, regres în caz de neplată şi protest, fapta neconstituind infracţiune, ci se situează în domeniul dreptului civil.
În cazul în care, însă, prin emiterea biletului la ordin fără acoperire creditorul este indus în eroare, în scopul obţinerii unui folos material injust şi dacă s-a cauzat acestuia o pagubă, fapta constituie infracţiunea de înşelăciune în convenţii, prevăzută în art. 215 alin. (3) C. pen.
Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit prin decizia nr. 338 din 13 decembrie 2004 că „Emiterea unui bilet la ordin pentru a cărui valorificare la data scadenţei nu există acoperirea necesară nu constituie infracţiune în lipsa unor elemente subiective sau obiective corespunzătoare conţinutului constitutiv al unei fapte penale.
Când beneficiarul este indus sau menţinut în eroare, cu prilejul încheierii sau executării unui contract, prin prezentarea ca fiind adevărat faptul mincinos că există acoperire în cont pentru încasare, în aşa fel încât fără această eroare cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul, fapta constituie infracţiunea de înşelăciune prevăzută în art. 215 alin. (3) C. penal“.

Precizari:
1. Biletul la ordin care nu poarta viza de „la vedere” (locatia din stanga sus) prin semnare si stampilare de catre emitent, nu poate fi introdus la plata decat dupa ce emitentul isi aplica aceasta viza.
Este bine ca atunci cand luati un Bilet la Ordin de la un Client sa verificati existenta acestei vize.
Veti scapa de necesitatea prezentarii la vedere si eventual de timpul si banii pierduti cu un protest.

2. Biletul la ordin refuzat la plata si primit de catre Dvs. prin unul sau mai multe giruri (cesiuni) succesiv trebuie dresat cu protest de neplata in 48 de ore de la primirea refuzului de plata.
Altfel, desi investit cu formula executorie, Biletul respectiv nu poate fi utilizat impotriva celui care vi l-a girat (cedat), actiunea in regres fiind sortita esecului din start.
Detinatorul unui astfel de Bilet la ordin va putea urmari doar pe emitentul Biletului care ii va putea opune lipsa existentei unui Raport juridic direct.

3. Necesitatea protestului poate fi evitata daca emitentul aplica pe Biletul la ordin mentiunea „fara protest”.

4. Biletul la ordin care are scadenta de plata „la vedere” poate fi prezentat la plata in cel mult 1 an de la data emiterii. Aceasta regula nu se aplica Biletelor la ordin emise cu data scadenta.

5. Biletul la ordin care este refuzat la plata poate fi investit cu formula executorie imediat, scutindu-va astfel de durata si costurile unui proces in pretentii.

6. Cand doriti sa incepeti executarea unui Bilet la ordin, este bine sa fiti sigur ca inainte de aceasta ati formulat si Somatiunea de executare reglementata de art. 61 din lege. Neefectuarea acestei somatiuni va duce fara doar si poate la anularea titlului executoriu.

7. Nu va faceti iluzii in ceea ce priveste puterea sanctionatorie a Biletului la ordin. Incidentul de plata generat de neplata unui Bilet la ordin este un incident de plata minor si nu produce interdictii pentru emitentul său.

8. De asemenea, Biletul la ordin refuzat la plata nu atrage raspunderea penala a persoanei semnatare.


Cu stima,
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bo gigica.ivan gigica.ivan am si eu o nelamurire!de ceva timp sunt angajata la un SRL pe postul de asistent manager,shi semnez bilete la ordin,dar firma a incetat sa plateasca tot ce ... (vezi toată discuția)
Executare silita sau actiune(cambiala) bilet la ordin; lipsa protest. ytip ytip Buna ziua. Am un bilet la ordin cu data scadenta 17.08.2009; este refuzat la plata de catre Banca din lipsa totala de disponibil in data de 14.08.2009. Are si ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin xerxes xerxes buna seara! daca o societate comerciala a emis un B.O. cu titlu de garantie, fara a mentiona data scadentei, iar creditorul a completat ulterior data ... (vezi toată discuția)