Buna ziua.
Am un bilet la ordin cu data scadenta 17.08.2009; este refuzat la plata de catre Banca din lipsa totala de disponibil in data de 14.08.2009. Are si un girant(cesiune).
Lipsa protestului are implicatii asupra executarii silite? Sau mentiunea de refuz la plata inscrisa de banca suplineste aceasta conditie?
Pot executa si ceilalti giranti, sau doar debitorul principal(emitentul)?
In afara de executare silita, se poate introduce si actiune directa sau regres? sau daca optez pentru executare silita directa pierd calea unei eventuale actiuni?
Va multumesc anticipat.
Tocmai acesta ar fi avantajul, prin punerea in executare a BO investit cu formula executorie de catre Judecatoria din raza unde emitentul isi are sediul, scutiti calea unei actiuni in instanta(timp si costuri suplimentare).
Si la executare silita BO din cate stiu trebuie indeplinita etapa cu "somatia", apoi debitorul poate face opozitie(contestatie la executare dupa unele pareri); ma interesa pe cine pot sa execut(debitor+girant) si ce implicatii are lipsa protestului.
Nu este nevoie sa indepliniti etapa "somatiei", va adresati instantei cu cererea de investire cu titlu executoriu.
Va veti indrepta direct impotriva debitorului (emitentul).
Din L. 58/1934 modificata reiese faptul ca se poate introduce si o actiune in regres impotriva girantilor, tragatorului, celorlalti obligati....insa art. 49 conditioneaza refuzul de plata de un act autentic(protestul de neplata)...am inteles corect?
Ar fi o optiune sa recuperez creanta de la ceilalti care au transmis girul. In lipsa protestului nu se poate introduce actiunea? ramane doar executarea silita directa?