avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Guvernul a aprobat modificarea Codului fiscal ºi a ...
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Guvernul a aprobat modificarea Codului fiscal ºi a Codului de procedurã fiscalã

Guvernul a aprobat astazi, doua ordonante care modifica i completeaza Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala si a reglementat unele masuri financiar-fiscale.

1. Acordarea dreptului de depunere trimestriala a Declaratiei 112 (Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate) pentru micii contribuabili, fata de actuala reglementare care prevede obligatia depunerii lunare a acestei declaratii. Conditiile care trebuie indeplinite de contribuabili pentru a beneficia de aceasta facilitate sunt:
- asociatiile, fundatiile si microintreprinderile trebuie sa fi avut in anul anterior un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
- societatile comerciale trebuie sa fi avut in anul anterior un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si venituri totale anuale mai mici de 100.000 euro;

2. Reglementarea unui regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata. Conform acestui regim, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii, daca esalonarea la plata se finalizeaza. In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere. Incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante (la 31.08.2012) prin:
- anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora cu conditia platii voluntare a principalului si dobanzilor pana la 31.12.2011;
- reducerea cu 50% a penalitatilor in cazul platii principalului si dobanzii aferente pana la 30.06.2012.

3. Modificarea ordinii de stingere a obligatiilor fiscale in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea de noi accesorii in sarcina contribuabilului.

4. Reglementarea posibilitii organului fiscal de a inscrie in certificatul de atestare fiscala si a sumelor certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de incasat de la entitatile care realizeaza achizitiile publice.
Masura a fost luata in vederea facilitarii participarii la licitatii a acelor firme care au datorii la bugetul de stat, dar in acelai timp au de recuperat alte sume de la stat.

Mentinerea, incepnd cu anul 2012, a sistemului actual de impozitare a cladirilor si mijloacelor de transport.

Stabilirea datei de 25 a fiecarei luni ca data unica de depunere a tuturor declaratiilor fiscale si achitarea obligatiilor fiscale de catre contribuabili, persoane fizice si juridice, catre bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale.

Majorarea cu 5% a impozitului pentru cladirile destinate activitatilor turistice, dar care sunt mentinute inchise.


- proiect de Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala

[ link extern ] /

- proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificarea si completarea OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

[ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:17, 31 August 2011
Multumim pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stergere penalitati sidor sidor Am avut datorii la buget, TVA. Am achitat toate datoriile pana in 2009. Au ramas majorari si penalizari de la plata tarzie a TVA. In anul 2010 am cerut ... (vezi toată discuția)
Esalonare la plata stefaniamunteanu stefaniamunteanu In urma unui control fiscal ]ncheiat in 2012, la o societatae s-a stabilit o anumita suma de plata, suma formata din TVA, impozit pe dividente, majorari de ... (vezi toată discuția)
Datorii la stat tory74 tory74 am un srl suspendat cu o datorie de 32000 ron . ce as putea sa fac sa nu mai platesc datoria .varog datimi un raspuns .nu am de unde sa platesc .multumesc (vezi toată discuția)