Cred ca nu despre uzucapiune este vorba ci despre dreptul de superficie al partenerului dvs.
Problema este ca nu il puteti obliga sa-si vanda proprietatea , incercati amiabil , el , caproprietar , are alegerea de a dispune cum doreste de bun, nu exista lege sa il oblige.
Acum , eu nu stiu in ce fel ati facut intelegerea, aveti un inscris,care sa ateste asa ceva?
Este, intr-adevar, vorba de superficie. Din pacate, actualul cod civil (in vigoare pana la 01.10.2011, dar oricum singurul aplicabil raportului dvs. juridic, ca fiind nascut sub imperiul sau), este mai putin detaliat si clar referitor la dreptul de superficie, pe care de altfel, il reglementeaza in art. 492-494 C.civ. din capitolul II ("Despre dreptul de accesiune asupra celor unite si incorporate cu lucrul") din titlul II ("Despre proprietate")al Cartii a II -a ("Despre bunuri si osebitele modificari ale proprietatii"), fata de noul cod (ce urmeaza a intra in vigoare la data indicata mai sus).
Daca dreptul s-a inscris in cartea funciara, atunci acesta ar fi trebuit inscris pentru un termen (maxim 99 de ani dupa noul cod), termen care insa nu este prevazut de codul civil in vigoare. Insa inscrierea dreptului se putea face numai in baza actului juridic (cumpararea) si este important si continutul actului (termeni, conditii, clauze). Daca actul nu prevede nimic, atunci dreptul de superficie se poate stinge numai in anumite situatii.
Cu toate acestea, facind aplicarea actualului cod civil, puteti incerca sa solicitati instantei sa oblige proprietarului casei sa-si ridice constructia sau sa pastrati dvs. si constructia cu plata egala cu cresterea valorii fondului. Ideal ar fi sa consultati un avocat, speta nefiind tocmai una simpla si trebuind abordata in detaliu, cu consultarea actelor si stabilirea unei intregi strategii, cu capete de cerere principale si subsidiare etc.