avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de superficie

buna ziua.am urmatoarea problema:acum5 ani am cumparat impreuna cu un cetatean strain un imobil format din casa si teren.casa am trecuto pe numele lui si terenul pe numele meu.la notar a notat in cf uzucapiune pt casa pe toata durata constructiei.
mentionez ca am trecut terenul pe numele meu deoareca l amm platit eu,iar mai tarziu aveam de gand sa vindem amandoi imobilul cu un anumit profit.acum acea persoana nu mai vrea sa vanda si eu am banii blocati acolo si nu stiu ce sa fac.
va rog niste sfaturi ar fi binevenite.multumesc
Cel mai recent răspuns: frank , utilizator 00:26, 9 Septembrie 2011
Ce legatura are uzucapiunea cu speta dvs. Dumneavoastra ca proprietar puteti vinde cand doriti imobilul.

De retinut ca cetatenii straini nu pot detine inca terenuri in intravilan in Romania.
Cred ca nu despre uzucapiune este vorba ci despre dreptul de superficie al partenerului dvs.
Problema este ca nu il puteti obliga sa-si vanda proprietatea , incercati amiabil , el , caproprietar , are alegerea de a dispune cum doreste de bun, nu exista lege sa il oblige.
Acum , eu nu stiu in ce fel ati facut intelegerea, aveti un inscris,care sa ateste asa ceva?
Este, intr-adevar, vorba de superficie. Din pacate, actualul cod civil (in vigoare pana la 01.10.2011, dar oricum singurul aplicabil raportului dvs. juridic, ca fiind nascut sub imperiul sau), este mai putin detaliat si clar referitor la dreptul de superficie, pe care de altfel, il reglementeaza in art. 492-494 C.civ. din capitolul II ("Despre dreptul de accesiune asupra celor unite si incorporate cu lucrul") din titlul II ("Despre proprietate")al Cartii a II -a ("Despre bunuri si osebitele modificari ale proprietatii"), fata de noul cod (ce urmeaza a intra in vigoare la data indicata mai sus).
Daca dreptul s-a inscris in cartea funciara, atunci acesta ar fi trebuit inscris pentru un termen (maxim 99 de ani dupa noul cod), termen care insa nu este prevazut de codul civil in vigoare. Insa inscrierea dreptului se putea face numai in baza actului juridic (cumpararea) si este important si continutul actului (termeni, conditii, clauze). Daca actul nu prevede nimic, atunci dreptul de superficie se poate stinge numai in anumite situatii.
Cu toate acestea, facind aplicarea actualului cod civil, puteti incerca sa solicitati instantei sa oblige proprietarului casei sa-si ridice constructia sau sa pastrati dvs. si constructia cu plata egala cu cresterea valorii fondului. Ideal ar fi sa consultati un avocat, speta nefiind tocmai una simpla si trebuind abordata in detaliu, cu consultarea actelor si stabilirea unei intregi strategii, cu capete de cerere principale si subsidiare etc.
da dreptul de superficie este inscris in cf in baza contractului de vanzare-cumparare dar fara un termen anume ci doar scrie ca este pe toata durata constructiei.problema mea este ca nici nu vrea sa imi dea bani pe teren dar nici sa mi vanda constructia si ni ci la altcineva sa vindem tot nu vrea.sant cu mainile legate si nu stiu ce sa mai fac
se pare ca nimeni nu stie ce e de facut

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer proprietate imobil fara cadastru ancaneagota ancaneagota Detin un imobil construit pe un teren care nu imi apartine.La momentul constructiei aveam un contract de inchiriere pentru teren care intre timp a expirat.Nici ... (vezi toată discuția)
Instrainarea unei constructii december december Nu este vorba de o situatie reala, sunt student, an 2, UBB si am o nelamurire cu privire la instrainarea unei constructii si forma actului de care este nevoie, ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumpărare Adrian1606 Adrian1606 Bună ziua, Daca fac un contract de vânzare la un teren pe o perioadă de 9(nouă) luni, pentru care pun ipotecă în favoarea mea. Vă rog să îmi ... (vezi toată discuția)