avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amortizare la leasing financiar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amortizare la leasing financiar

in cazul unui leasing financiar(autoturism) am calculat rata de amortizare la valoarea de achizitie(in care este inclusa si vaoarea reziduala); problema este ca primele doua rate sunt calculate(inregistrate) pe exercitiul financiar 2007(nov+dec).
Cum ma sfatuiti sa procedez? Iar peste toate acestea,contractul de leasing a fost modificat in sensul miscorarii considerabile a termenului de finantare,drept urmare,v-a trebui sa ajustez si perioada de amortizare(fapt cerut de administratorul firmei).
ce parere aveti?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 19:26, 3 Septembrie 2008
Eu personal nu imi pot da cu parerea pina nu citesc , contractul de leasing .Eu va sfatuiesc sa cititi cu atentie contractul pentru ca acolo se afla raspunsul dumneavoastra . Contractul odata semnat, devine obligatoriu pentru ambele parti , in integritatea lui . #-o
contractul prevede faptul ca utilizatorul se angajeaza sa achizitioneze bunul la valoarea reziduala(20% din val.de achizitie),valoare ce se achita in rate lunare(cf.scadentarului anexa la contract).Aceeasi termeni sunt prevazuti si in Amendamentul la contractul initial convenit intre locator si utilizator privitor la micsorarea termenului de finantare.
Pina aici totul este clar,problema mea este modul in care am tratat tranzactia d.p.d.v contabil si implicatiile fiscale.
Amortizarea se calculeaza diferit, in functie de categoria de leasing, astfel:

✔ in cazul leasingului financiar, amortizarea se calculeaza si se recupereaza prin leasing includerea in cheltuielile de exploatare de catre locatar (utilizator), conform financiar prevederilor Codului fiscal, in cadrul duratelor normale de functionare stabilite

prin Catalog;


Pentru amortizarea mijloacelor fixe care fac obiectul unui contract de leasing se poate utiliza unul dintre cele trei regimuri de amortizare, avand in vedere conditiile stabilite prin Codul fiscal, aprobat prin Legea nr. 571/2003, pentru fiecare regim de amortizare.


5)Prin valoarea de intrare a mijloacelor fixe se întelege:
a)costul de achizitie, pentru mijloacele fixe procurate cu titlu oneros;
b)costul de productie, pentru mijloacele fixe construite sau produse de catre contribuabil;
c)valoarea de piata, pentru mijloacele fixe dobândite cu titlu gratuit.
(6)Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
a)în cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
b)în cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
c)în cazul oricarui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva.
(7)În cazul metodei de amortizare liniara, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare liniara la valoarea de intrare a mijlocului fix amortizabil.
Cota de amortizare liniara se calculeaza raportând numarul 100 la durata normala de utilizare a mijlocului fix.
(8)În cazul metodei de amortizare degresiva, amortizarea se calculeaza prin multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu unul dintre coeficientii urmatori:
a)1,5, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este între 2 si 5 ani;
b)2,0, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este între 5 si 10 ani;
c)2,5, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este mai mare de 10 ani.
(9)În cazul metodei de amortizare accelerata, amortizarea se calculeaza dupa cum urmeaza:
a)pentru primul an de utilizare, amortizarea nu poate depasi 50 % din valoarea de intrare a mijlocului fix;
b)pentru urmatorii ani de utilizare, amortizarea se calculeaza prin raportarea valorii ramase de amortizare a mijlocului fix la durata normala de utilizare ramasa a acestuia.

a se vedea Art. 24: Amortizarea fiscala din Codul fiscal.
ghola,va multumesc frumos pentru raspus,dar,eu nu sunt convinsa ca am procedat corect in sensul ca am calculat amortizarea la valoarea de achizitie a mij.fix,valoare in care este inclusa Valoarea Reziduala a mij.fix.
Valoarea Reziduala a unei imobilizari este considerata ca fiind nesemnificativa in calculul valorii amortizabile,in practica(am citit studii de caz),valoarea amortizabila este val. de achizitie minus val.reziduala.
ce sfat imi puteti da? in cazul unui control voi avea probleme?credeti ca ar trebui sa revin asupra inregistrarilor efectuate?
va multumesc
mihanego a scris:

ghola,va multumesc frumos pentru raspus,dar,eu nu sunt convinsa ca am procedat corect in sensul ca am calculat amortizarea la valoarea de achizitie a mij.fix,valoare in care este inclusa Valoarea Reziduala a mij.fix.


Stai linistita nu vei avea probleme. Ai procedat corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum este mai bine sa fac ? iuli-ana iuli-ana societatea a achizitionat utilaje poligrafice ( cutter, tampograf) la preturi ce depasesc 1800 lei fara tva, conform catalog ele se incadreaza la o perioada de ... (vezi toată discuția)
Leasing financiar pfa gina.lucia gina.lucia Buna ziua, Am niste neclaritati referitoare la LEASINGUL FINANCIAR. Presupunem urmatoarele date : Un PFA achizitioneaza un utilaj in leasing financiar. ... (vezi toată discuția)
Amortizarea accelerata Milioaralau Milioaralau Cum se aplica amortizarea accelerata? Si cand? Doar in primul an de la intrarea imobilizarilor in patrimoniu, sau se poate si in exercitiile financiare ... (vezi toată discuția)