avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reintoarcerea din CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reintoarcerea din CIC

Buna tuturor!
Sint nou nout aici !Scuze dac mai gresesc.
Exista vre-un articol de lege care sa oblige angajatorul ca la intoarcerea din CIC sa te primeasca la serviciu si sa nu te concedieze 6 luni, bineinteles daca nu faci prostii in acest timp ?
Sau sint simple povesti in popor ?:sorry:
Sotia mea este in asemenea situatie!
S-a intors de exemplu azi si a 2-a zi, i s-a inminat o notificare, in care i se spune ca i s-a desfiintat postul din decembrie 2009( nu e precizata data ), luna in care a intrat in CIC si cu toate ca in acelasi loc se desfasoara aceleasi activitati si sint acum 2 persoane, deci nu s-a desfiintat activitatea(casier bancar), in notificare i s-au propus alte posturi bineinteles in alte judete, la sute de km.E
E legal? Nu era normal sa se de un concurs intre ea si cea care lucreaza acum in acelasi birou?!
:O
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
mclaudiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: mclaudiu , utilizator 19:56, 1 Septembrie 2011
Legea prevede ca, la incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei insa nu se aplica la desfiintarea postului.

Cele 6 luni la care faceti referire erau stipulate in Art. 76-CCMUNN dar care nu mai este valabil
(3)Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.


OUG nr.111/2010
Art. 1. — Prevederile art. 2—29 reglementeaza drepturile care se acorda persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2011, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data.

Art. 25. — (1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.




Deci firma poate restructura postul respectiv si sa demita respectiva persoana.
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Buna ziua!

Multumesc de raspunsuri!

Am inteles ca au dreptul sa reduca personalul si celelalte, dar nu inteleg de ce, daca se mentine o activitate careia i se reduce doar personalul, pentru surplusul de personal sa nu se dea un concurs pentru postul sau posturile ramase in acea activitate ?

Se poate reclama undeva ca activitatea s-a mentinut, dar s-a redenumit functaia aferenta si s-a redus numarul de posturi, fara sa se organizeze un concurs pentru ocuparea acestora ?

Inca o data multumesc!
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
mclaudiu, utilizator
Concursul pe posturi se face doar in institutiile de stat. Puteti contesta decizia de desfintare a postului.
1. Un angajator poate sa-si organizeze munca asa cum doreste el nu cum doresc salariatii.
2. Pe perioada CCC slariata respectiva nu poate fi concediata dar postul ei poate fi desfiintat.
3. Daca s-a desfiintat postul si salariata nu accepta noul post propus atunci poate fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si poate beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Angajatorul nu poate fi obligat sa tina concurs pe un post. Angajarile se fac pe riscul lui.
5. Puteti contesta decizia de concediere dar sansele de a castiga sunt aproape de zero.

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva dupa revenire din cic SoniaGeorgescu SoniaGeorgescu Buna ziua, luna aceasta imi va expira CIC, am primit o scrisoare de la firma unde sunt angajata prin care sunt informata ca s-a aprobat procedura de ... (vezi toată discuția)
Resurse umane carmin carmin buna ziua, sunt in CIC doi ani, iar peste putin timp voi incepe serviciul, iar angajatorul nu ma poate tine/primi inapoi, iar eu va intreb dupa cat timp de la ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea la serviciu din ccc elena - alina elena - alina Buna seara! In data de 07.04.2009 s-a nascut fetita mea iar in data de 15.06.2009 sotul meu a intrat in concediu de crestere o copilului. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)