avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensionare fara cerere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensionare fara cerere

va rog sa ma ajutati in problema urmatoare
conform art. 41 din legea 19 ,,pensia pt. limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat".
In cazul nostru este vorba de o persoana care a lucrat 15 ani in zona I de expunere la radiatii, si poate beneficia de pensie pentru limita de varsta, conform art. 43 (3) din legea 19.
Problema este urmatoarea: angajatul are 45 de ani, nu a depus cerere pentru pensionare, nu doreste pensionarea dar unitatea vrea sa-i desfaca c.i.m. in baza art. 61, lit. e din codul muncii, adica in cazul in care salariatul indeplineste conditii de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.
Acum va intreb:poate sa i se desfaca c.i.m. in baza 61, lit. e) la 45 de ani, sau doar in varianta indeplinirii varstei standard de pensionare, definita de art. 41 (2) din legea 19?
VA MULTUMESC!!!
Cel mai recent răspuns: claudiabutisca , utilizator 08:50, 1 Septembrie 2008
Trebuie sa indeplineasca cumulativ cele doua conditii impuse de lege : varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Numai daca sunt indeplinite aceste conditii si salariatul nu a solicitat pensionarea, atunci i se poate inceta c.i.m. in baza art.61 lit.e din Codul muncii.
Cred ca problema nu este deloc simpla. Angajatorul coroboreaza si se prevaleaza de mai multe articole de lege:
Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
Art. 20. - (1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
Art. 41. - (1) Pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.
(5) Asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului.
Art. 43. – (3) Asiguratii care si-au desfasurat activitatea in locurile de munca prevazute la art. 20 lit. b) si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau de 17 ani in zona II de expunere la radiatii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta.
Codul muncii
Art. 61. Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului in următoarele situaţii:
e) in cazul in care salariatul indeplineşte condiţiile de varstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea in condiţiile legii;

Deci, prin prisma prevederilor legale de mai sus, coroborate, angajatorul poate considera ca persoana in cauza se afla in situatia de a indeplini conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare potrivit art.43 alin.3 din Legea nr.19/2000.

In cauza va trebui sa se demonstreze angajatorului ca prevederile art.43 alin.3 din Legea nr.19/2000 reprezinta pentru angajat o protectie pentru ca a desfasurat activitate in conditii speciale de munca si respectiv, un drept de a se pensiona cu reducerea varstei standard de pensionare si nicidecum o obligatie si ca "varsta standard" nu inseamna acelasi lucru cu "reducerea varstei standard".
Cea mai indicata ar fi o conciliere intre cele doua parti ale raportului de munca .
VA MULTUMESC MULT!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare la limita de varsta si vechime completa doina99 doina99 Buna ziua, Daca ,conform legii19/2000 ,trebuie sa ies la pensie la data de 1 dec. 2009, si nu solicit acest lucru,angajatorul poate sa-mi desfaca CIM incepand ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta - nascut in februarie 1956 s_marius s_marius - sunt angajat din 1973 (conditii de munca normala), sunt nascut in februarie 1956 - armata am facut-o intre anii 1976 - 1978 - am fost somer un an Cand as ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare pavellevap pavellevap In art 55 din proiectul legii pensiilor se prevede ca persoanele care au stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limnita de varsta cu reducerea ... (vezi toată discuția)