avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu prenatal, postnatal si pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu prenatal, postnatal si pentru cresterea copilului

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie mai complicata si doresc o indrumare.
Sunt angajat cu contract de munca, la o societate de asigurari, iar de la 01.01.2008, in urma Ordinului 10/2007, emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, toate persoanele care incaseaza comisioane din asigurari, sunt obligate sa se constituie intr-o forma juridica numita S.C. X Y Z - Agent de asigurare SRL cu unic obiect de activitate intermedierea de asigurari. Conform acestui ordin, am infiintat un SRL impreuna cu alti patru colegi (pentru reducerea cheltuielilor) si suntem toti 5 actionari cu parti egale. Acest lucru s-a intamplat la 26.06.2008. Problema este ca eu in luna octombrie, trebuie sa nasc si sunt total in ceata legat de concediul prenatal, postnatal si pentru cresterea copilului. Conform legii, contractul de munca incheiat intre mine si societate de asigurari inceteaza, dar cu SRL-ul ce fac? Deaorece eu venituri din SRL, am doar in perioada in care sunt angajat cu contract de munca si incasez prime de asigurare si implicit comisioane din activitatea prestata. Dupa incetarea contractului de munca, nu mai am comisioane care sa intre in SRL, dar colegii mei da si teoretic eu nu mai am venituri din SRL, desi sunt in continuare actionar.
Intrebarea mea este, ce trebuie sa fac in aceasta situatie? Sa ies si din firma pentru a putea sa beneficiez de concediu si indemnizatie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:58, 29 August 2008
Despre ce incetare a c.i.m. vorbiti? :-/
Ca sa beneficiati de C.I.C. trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
elis a scris:

Despre ce incetare a c.i.m. vorbiti? :-/
Ca sa beneficiati de C.I.C. trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Am lucrat din 1997 pana in 2007, la aceeasi societate de asigurari, iar din 2007 pana in prezent la alta societate, fara intrerupere, asa ca nu se pune problema continuitatii veniturilor.
Vreau doar sa stiu daca fiind actionar al unei societati, ma impiedica sa beneficiez de CIC?
Stiam ca nu trebuie sa mai ai si alte venituri, pentru a beneficia de CIC.
OUG nr.148/2005 (citata de mine) prevede clar conditiile in care se beneficiaza de CIC. Daca ati realizat venituri profesionale impozabile timp de 12 luni de zile in ultimul an anterior datei nasterii , atunci beneficiati de CIC.
Puteti realiza venituri din mai multe surse, legea nu interzice asa ceva.
Fiind doar actionar al societatii sau si angajat cu C.I.M ?
ana.toli a scris:
Stiam ca nu trebuie sa mai ai si alte venituri, pentru a beneficia de CIC.

CIC este incompatibil cu obtinerea unui venit profesional, pentru ca se presupune ca parintele respectiv sta acasa cu copilul, nu munceste.

Vreau doar sa stiu daca fiind actionar al unei societati, ma impiedica sa beneficiez de CIC?

Ca asociat nu primiti decat dividende, o singura data pe an, venit care rezulta dintr-o investitie, iar nu din exercitarea unei profesii/meserii. Prin urmare puteti primi dividende si pe perioada CIC, nu au legatura.
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil alexxadavyd alexxadavyd :O punea cineva mai devreme problema daca perioada de realizare a veniturilor profesionale pentru deschiderea dreptului la concediul de crestere a copilului ... (vezi toată discuția)
Beneficiez sau nu de indemnizatie de crestere copil pana la 2 ani carmenciu carmenciu Beneficiez sau nu de indemnizatie de crestere copil pana la 2 ani daca am 12 luni lucrate dar incadrata cu contract cu jumatate de norma? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil florescuami florescuami Daca o persoana aflata in somaj ramane insarcinata, avand vechime in munca din 2001 (cu intrerupere 2 saptamani pe 2007) poate primi indemnizatia de crestere ... (vezi toată discuția)