Intrebare. Directorul general al unei societati poate emite o decizie prin care imputerniceste pe sefii de departamente sa emita decizii de sanctionare (respectand procedura cercetarii disciplinare prevazute de Codul Muncii, desigur)? Am cautat in Codul Muncii si nu am gasit nici o inerdictie in acest sens. Multumesc.
Art. 40
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
e) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern;
Art. 247
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Angajatorul este reprezentat de conducatorul unitatii. Cred ca alin. prezentate constituie o interdictie ca alta persoana decat cea care reprezinta legal angajatorul sa dispuna aplicarea sanciunilor disciplinare.
In lipsa conducatorului unitatii prerogativele sunt transmise prin imputernicire altei persoane dar numai pe perioada in care lipseste.
Sefii de departament pot propune angajatorului aplicarea unei anumite sanctiuni dar nu pot hotara/decide in scris aplicarea.
Multumesc pentru raspuns. Problema e ca am vazut la o firma importanta din romania acest lucru. Codul muncii vorbeste despre "angajator", care e o persoana juridica, in cazul de fata. Aceasta, este adevarat, e reprezentata de administrator, director general, presedinte CA etc. Totusi, nu exista interdictii exprese ca un Presedince CA, de exemplu, sa delege, prin decizie scrisa, prerogativa disciplinara. In acest caz, persoana astfel imputernicita devine reprezentantul angajatorului fata de salariat. Mai mult, dreptul societar prevede dreptul administratorului de a-si organiza activitatea in cadrul firmei. Acelasi drept este prevazut si de codul muncii: "sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii". Ce parere aveti?
Introduceti in ROF si RI ceea ce sustineti. Vor fi mai multe comisii disciplinare, si reprezentanti ai angajatorului cu putere de aplicare a sanctiunii, cu speranta ca nu vor aparea discriminari in modul de solutionare si aplicare a abaterilor disciplinare. Un singur lucru este cert: conducatorul unitatii este "omul bun", el nu sanctioneaza salariatii
Nu insist pe rationamentul meu din primul post mai cu seama ca legile noastre sunt foarte interpretabila, functie de interese si "disponibilitatea" magistratilor asa ca sa nu il considerati cel mai bun raspuns.
Salariatul are dreptul la contestatie in instanta si, in functie de hotararea data, veti sti sigur daca ati procedat legal. Intrebare: in acest caz de ce trebuie sa se adreseze instantei asa cum spune legea si nu organului ierarhic imediat superior celor ce au aplicat sanctiunea, adica conducatorului unitatii?
Penalizare
crixtina
Buna ziua,
Lucrez intr-o companie mare si cunoscuta (nu are rost sa ii fac reclama gratuita) si acum caeva zile am fost anuntata de catre sefa mea ca am ... (vezi toată discuția)