Buna ziua! Am un prieten de nationalitate turca care a fost pacalit de patronul firmei la care lucra. Patronul i-a spus ca trebuie sa mearga cu el la banca pentru a ridica niste bani in numele firmei dar trebuie si semnatura unui angajat. Acesta fiind sosit in Romania de putin timp si necunoscand limba romana a semnat tot ce i-a spus acel patron sa semneze. Asta se intampla in 2008. Acum prietenul meu a primit o instiintare de la banca ca are de plata ratele unui credit in valoare de 10000 euro, bani pe care nu i-a ridicat el ci patronul acelei firme. Acum nu stie ce sa faca. Daca apeleaza la politie il poate ajuta cineva. Pe inregistrarile de la banca se vede clar cu cine a fost la banca si cine a luat banii.
Ce se mai poate face? Va multumesc anticipat.
greu de dovedit inselaciunea - trebuie dovedita intentia de la momentul respectiv. daca vinovatul spune ca a explicat clar cetateanului turc despre ce este vorba si acesta a fost de acord (dovedit prin insasi semnaturile existente pe inscrisuri) nu poti dovedi contrariul in lipsa unor martori.
este vina lui ca a semnat acte ce nu le intelegea continutul.
avand in vedere faptul ca el cetatean strain,contractul trebuia semnat cu un translator oficial,altfel acesta e lovit de nulitate ce urmeaza a fi demonstrat in instanta.Ne aflam si in fata unei infractiuni de inselaciune raportat la faptul ca a fost convins in mod fraudulos sa semneze niste acte pentru ca fostul patron sa dobandeasca un beneficiu
va fi greu de dovedit ca fost inselat prietenul dvs turc de catre fostul sau patron. oricum nu pierde nimic daca depune plangere penala la politie impotriva fostului angajator.
@ionescua65: nu exista obligatia unui translator oficial pentru semnarea unor acte private. nici macar la notar nu este obligatorie prezenta unui tranlator daca cel care semneaza confirma ca intelege ce contine actul sau indica ca si translator o alta persoana, indiferent daca aceasta din urma este translator autorizat sau nu.
semnarea unor inscrisuri private se face exclusiv pe raspunderea semnatarului iar infractiunea de inselaciune nu poate fi dovedita doar prin faptul ca nu a inteles ce contine actul. iar "convingerea" trebuie dovedita prin alte mijloace de proba decit simpla marturie a persoanei vatamate. Care poate minti ca sa scape de credit, nu este obligatoriu sa spuna adevarul.
pentru dl matahachiro,
in momentul in care am afirmat ca pentru un cetatean strain este necesara prezenta unui translator la semnarea oricarui act juridic,faceam referinta la anularea actului in baza lipsei de consimtamant asa cum a fost ea definita in codul civil ceeace are ca consecinta legala nulitatea absoluta a actului juridic,urmand ca pe cale de consecinta sa se stabileasca daca exista raspunderea penala, aceasta fiind o actiune subsidiara,
Este dol???
scarlet
in cazul unor de plata ale unei asociatii de proprietari care nu specifica (dupa cum specifica L 82 si OMF 1969/2007):
-data intocmirii
data afisarii
data ... (vezi toată discuția)