avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timpul de lucru individualizat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timpul de lucru individualizat

Ce lege permite unui bolnav de hepatita cu virus C , care a inceput tratamentul cu interferon, sa lucreze mai putin de 8 ore/zi?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:13, 2 Septembrie 2011
Codul Muncii:
Art. 118
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză.
(2) Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă.
(3) Durata zilnică a timpului de muncă este împărţită în două perioade: o perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă şi o perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.
(4) Programul individualizat de muncă poate funcţiona numai cu respectarea dispoziţiilor art. 112 şi 114.
Voiam sa stiu daca se poate reduce timpul de lucru sub 8 ore pe zi si daca bolnavii despre care am vorbit mai sus pot beneficia de asa ceva.
Din OUG 158/2005:
Art. 18. - In scopul prevenirii imbolnãvirilor si recuperãrii capacitãţii de muncã, asiguratii pot beneficia de:
a) indemnizatie pentru reducerea timpului de muncã;
b) concediu si indemnizatie pentru carantinã;
c) tratament balnear, in conformitate cu programul individual de recuperare.

Art. 19. - (1) Indemnizatia pentru reducerea timpului de muncã cu o pãtrime din durata normalã se acordã asiguraţilor prevãzuti la art. 1 alin. (1) lit. A şi B, care, din motive de sãnãtate, nu mai pot realiza durata normalã de muncã.
(2) Indemnizatia prevãzutã la alin. (1) se acordã, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale, pentru cel mult 90 de zile în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
(3) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de muncã este egal cu diferenta dintre baza de calcul stabilitã conform art. 10 si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de muncã, fãrã a depãşi 25% din baza de calcul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea timpului de munca katica katica Pentru a nu trimite salariatii in somaj tehnic, s-a hotarat reducerea timpului de munca de la 8 ore la 4 ore. Se fac acte aditionale la CIM , se trece ... (vezi toată discuția)
Reducerea timpului de lucru pentru incapacitate temporara de lucru mihai52 mihai52 Buna seara, sotia mea a fost diagnosticata cu TBC in urma cu trei luni, a fost in CM pana in data de 30 septembrie, iar acum s-a intors la serviciu. Are ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 10 irinaene2 irinaene2 Buna ziua, va rog daca ma poate ajuta cineva cu modul de calcul a concediilor medicale cu reducerea cu 1/4 a timpului de munca Multumesc. (vezi toată discuția)