avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... reducerea timpului de lucru pentru incapacitate ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

reducerea timpului de lucru pentru incapacitate temporara de lucru

Buna seara, sotia mea a fost diagnosticata cu TBC in urma cu trei luni, a fost in CM pana in data de 30 septembrie, iar acum s-a intors la serviciu. Are dreptul sa ceara reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore, cu indemnizatia aferenta?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:52, 10 Octombrie 2017
Bună ziua!

Păi, în ce bază să ceară reducerea timpului de lucru? Există vreun document cu o astfel de recomandare? Și-a pierdut parțial capacitatea de muncă? Când a fost la controlul de medicina muncii i s-a condiționat aptitudinea de această reducere?

În mod obișnuit, nu, nu există nicio bază pentru reducerea timpului de muncă după un concediu medical, decât dacă există decizie de pierderea parțială a capacității de muncă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotia dvs. poate cere medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale sa fie examinata si asupra capacitatii de munca.
Daca in urma examinarii medicale, medicul de medicina muncii constata pierderea partiala a capacitatii de munca, poate sa revizuiasca fisa de aptitudine a sotiei pentru locul de munca pe care il ocupa in prezent si sa mentioneze "apt conditionat" precizand conditiile (eventual sa recomande angajatorului sa i se reduca programul de lucru cu ... ore).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cititi prevederile legale de mai jos si vorbiti cu medicul curant daca sotia se poate incadra la acest tip de concediu medical.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

SECŢIUNEA a 3-a
Concediile şi indemnizaţiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă

ART. 39
În scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi recuperării capacităţii de muncă, asiguraţii pot beneficia de:
a) indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
b) concediu şi indemnizaţie pentru carantină;
c) tratament balnear, în conformitate cu programul individual de recuperare.
ART. 40
(1) Indemnizaţia pentru reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală se acordă asiguraţilor prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, care, din motive de sănătate, nu mai pot realiza durata normală de muncă, şi se acordă, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale, pentru cel mult 90 de zile în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, în una sau mai multe etape.
(2) Certificatele de concediu medical pentru reducerea timpului de muncă cu o pătrime din durata normală de lucru se eliberează de medicul curant care a propus această reducere pentru cel mult 30 de zile calendaristice, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale, până la durata maximă prevăzută de lege.
(3) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru reducerea timpului de muncă se determină conform art. 19 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(4) Indemnizaţia pentru reducerea timpului de muncă se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(5) Pentru obţinerea avizului prevăzut la alin. (1) se va respecta procedura instituită la art. 24 alin. (4).
ART. 41
(1) Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.
(2) Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită în certificatul eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
(3) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină se determină conform art. 20 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
(4) Indemnizaţia pentru carantină se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
ART. 42
(1) Asiguraţii aflaţi în incapacitate temporară de muncă pe o perioadă mai mare de 90 de zile consecutive beneficiază de tratament balnear şi de recuperare medicală, pe baza prescripţiilor medicale, cu sau fără contribuţie personală, în condiţiile prevăzute în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
(2) Tratamentul balnear şi de recuperare medicală se desfăşoară în conformitate cu prevederile programului individual de recuperare întocmit de medicul curant, cu avizul obligatoriu al medicului expert al asigurărilor sociale, în funcţie de natura, stadiul şi prognosticul bolii, structurat pe etape. În funcţie de tipul afecţiunii şi de natura tratamentului, durata tratamentului balnear este de 15-21 de zile şi se stabileşte de medicul expert al asigurărilor sociale, la propunerea medicului curant.
(3) Programul individual de recuperare este obligatoriu şi se realizează în unităţi sanitare specializate aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. După fiecare etapă prevăzută în programul individual de recuperare asiguraţii sunt supuşi reexaminării medicale. În funcţie de rezultatele acesteia medicul expert al asigurărilor sociale, după caz, actualizează programul individual de recuperare, recomandă reluarea activităţii profesionale sau propune pensionarea de invaliditate.
(4) Plata indemnizaţiilor nu se cuvine pe perioadele în care asiguratul, din motive imputabile lui, nu îşi îndeplineşte obligaţia de a urma şi de a respecta programul individual de recuperare.
(5) Tratamentul balnear şi de recuperare medicală a capacităţii de muncă se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate în condiţiile prevăzute de contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi de normele metodologice de aplicare a acestuia.
(6) Beneficiază concomitent de prestaţii pentru acelaşi risc asigurat numai asiguraţii aflaţi în incapacitate temporară de muncă pe o durată mai mare de 90 de zile, care urmează tratament balnear.
(7) Pentru obţinerea avizului prevăzut la alin. (2) se va respecta procedura instituită la art. 24 alin. (4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cod 10 irinaene2 irinaene2 Buna ziua, va rog daca ma poate ajuta cineva cu modul de calcul a concediilor medicale cu reducerea cu 1/4 a timpului de munca Multumesc. (vezi toată discuția)
Timpul de lucru individualizat vylut vylut Ce lege permite unui bolnav de hepatita cu virus C , care a inceput tratamentul cu interferon, sa lucreze mai putin de 8 ore/zi? (vezi toată discuția)
Reducerea timpului de munca katica katica Pentru a nu trimite salariatii in somaj tehnic, s-a hotarat reducerea timpului de munca de la 8 ore la 4 ore. Se fac acte aditionale la CIM , se trece ... (vezi toată discuția)