avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Reducerea timpului de munca
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Reducerea timpului de munca

Pentru a nu trimite salariatii in somaj tehnic, s-a hotarat reducerea timpului de munca de la 8 ore la 4 ore. Se fac acte aditionale la CIM , se trece modificarea timp de lucru , intre ora x-y,salarul de baza se modifica (600 la 300)? sau ramane cel de 8 ore(600) si se calculeaza pentru 4 ore (600*4*zile luctrate/ 8 * zile lucratoare ).Cum este corect?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2009
katica, utilizator
Cel mai recent răspuns: katica , utilizator 21:51, 9 Decembrie 2009
ramane salariul de 8 ore daca CIM nu se schimba pe timp partial.
Daca modificati CIM aveti nevoie de acordul tuturor angajatilor, dar daca modificati ROI (reducerea timpului de lucru) aveti nevoie doar de acordul reprezentantilor salariatilor ;)
Multumesc! :love2:

Este o situatie temporara, speram ca va fi si bine.......asa ca nu modific ROI fac acte adidionale.Salariatii sunt de acord pt.ca sunt constienti ca efectiv nu au ce lucra 8 ore/zi, din pacate.
In situatia in care starea de sanatate nu permite un program de 8 ore de munca, se poate reduce acest program la 6 ore sau mai putin?
cu afectarea drepturilor salariale sau fara?
de ex la gravide stiu ca au dreptul la reducerea programului de lucru, dar in cazul unei persoane care a stat in concediu medical f mult timp, din probleme f serioase de sanatate, si care ar dori sa se intoarca la serviciu dar nu poate rezista 8 ore, ce se poate face?
va multumesc!
Da, este posibil conform OUG 158/2005

ART. 18
In scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de:
a) indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;
b) concediu si indemnizatie pentru carantina;
c) tratament balnear, in conformitate cu programul individual de recuperare
ART. 19
(1) Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B, care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca.
(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
(3) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul stabilita conform art. 10 si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timpul de lucru individualizat vylut vylut Ce lege permite unui bolnav de hepatita cu virus C , care a inceput tratamentul cu interferon, sa lucreze mai putin de 8 ore/zi? (vezi toată discuția)
Reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore simion maria simion maria buna ziua!va rog sa imi spuneti si mie daca se poate reduce timpul de lucru de la 8 la 6 ore din probleme economice fara sa se incheie nici un act aditional ... (vezi toată discuția)
Reducere program de munca pe motive medicale la 6 ore/zi doria doria As dori sa aflu daca exista posibilitatea reducerii programului de munca de la 8ore/zi la 6 ore/zi, din motive medicale (afectiune a coloanei vertebrale care ... (vezi toată discuția)