In urma neplatii unui credit in valoare de aprox 2500 Euro, s-a ajuns la o instiintare despre o posibila executare silita. Am contactat biroul executorului telefonic si mi s-a spus sa trimit prin fax un angajament de plata cu suma pe care cred ca o pot plati lunar. Mi s-a spus ca executorul judecatoresc va inainta propunerea bancii, si voi fi instiintata daca banca a fost de acord sau nu cu suma propusa de mine. Deoarece nu am primit nici un raspuns, am revenit cu un telefon prin care mi s-a spus sa mai astept. Dupa inca un timp, am trimis un mail cu toate datele de identificare a dosarului, cerand o rezolutie. Nu am primit nici un raspuns. Acum am primit o alta instiintare prin care mi se comunica ca in termen de 15 zile casa mea va fi scoasa la licitatie daca nu achit in totalitate suma imprumutata.
In faxul trimis in prima instanta le propusesem sa le platesc lunar o suma de ani sau sa-mi puna poprire pe salariu. Este legal sa mi se scoata casa la licitatie cand se poate pune poprire pe salariu??
Casa a fost cumparata de la bunica mea si atat ea cat si tatal meu au drept de abitatie asupra casei. Daca se va ajunge sa se scoata casa la licitatie, ce se va intampla cu tatal si cu bunica mea? Vor avea dreptul in continuare sa locuiasca in casa? Va multumesc.
Daca ati primit respectiva instiintare inseamna, cel mai probabil, ca banca nu a fost de-acord cu propunerea d-voastra.
Cu siguranta aveti un contract incheiat cu dansii din care va veti putea lamuri ce drepturi au, cum pot actiona, in ce termene si in ce conditii in cazul in care d-voastra nu va indepliniti obligatiile pe care vi le-ati asumat.
Daca este vorba despre un credit garantat cu o ipoteca, cel mai probabil ca vor prefera sa profite de acest drept, obtinand suma integrala si nu in rate lunare, asa cum v-ar fi comod d-voastra. Sau poate nu prezentati garantia ca puteti suporta o anumita rata lunara.
Ar trebui sa prezentati contractul unui specialist si acesta sa va indrume corespunzator, astfel incat sa nu riscati prea multe neplaceri pentru o suma atat de mica.
Presupunand ca executorul va reusi sa vanda casa, bunica mea si tatal meu care au drept de abitatie in aceasta casa, vor putea locui in continuare acolo? Daca da, in ce conditii?
Teoretic cumparatorul ar trebui sa respecte dreptul de abitatie cu conditia sa fi facut public acel drept, astfel incat sa-i fie opozabil.
Inscrierea drepturilor reale in cartea funciara DUPA primirea somatiei de plata este inopozabila atat creditorului cat si adjudecatarului.