avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... variante de raspuns... multumesc frumos!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

variante de raspuns... multumesc frumos!!

Speta: un cuplu are 2 copii, ambii casatoriti, ambii lucreaza in strainatate (locuiesc acolo impreuna cu sotiile lor, dar in tari diferite), unul plecat mai demult, in timp ce celalalt a ramas mai pe-aproape. De-a lungul anilor, relatia dintre parinti si unul dintre fii (cel ramas in tara) a fost mai rece, cu certuri si impacari, ca in fiecare famillie.... Pe parcursul timpului, s-au vizitat, fiul si nora i-au ajutat cu cate una-alta, au petrecut zile de nastere si sarbatori impreuna. Dupa plecarea acestiua din tara (relativ recent), celalalt fiu a "intervenit" cu... masina de spalat, usa noua la apartament, renovari ale locuintei... Si parintii i-au rasplatit generozitatea cu contract de vanzare cumparare pe apartament. Problema: contractul contine clauza, dar nu stiu care anume (doar abitatie ori uzufruct sau abitatie viagera + intretinere). Intrebare: celalalt fiu trebuie sa stea deoparte si sa se resemneze? Fiind singurul bun al parintilor, practic lui nu-i va reveni nimic din ce a apartinut acestora... Firesc, se considera nedreptatit, dar exista vreo lege care sa-i dea dreptate? Multumesc tuturor!!!
Cel mai recent răspuns: drew31 , utilizator 22:28, 4 Septembrie 2011
Cel mai probabil ca au constituit un uzufruct viager, astfel incat vor putea poseda si folosi respectivul imobil pana la sfarsitul vietii, moment in care fiul cumparator va deveni proprietar deplin (sa retineti insa ca in perioada cat parintii sunt inca in viata, fiul cumparator va putea instraina nuda-proprietate)
Daca parintii au primit in schimbul apartamentului o suma de bani, operatiunea nu este practic prejudicioasa celuilalt fiu, deoarece nu se pune problema unei liberalitati doar in favoarea unuia, contravaloarea imobilului intrand tot in patrimoniul celor doi parinti (de care dispun,bine-nteles, cum doresc dansii).
Daca aveti indoiala ca parintii au primit o suma de bani in schimbul apartamentului si puteti face si dovada acestui fapt, cred ca singura actiune la indemana ar fi actiunea in simulatie.
Este putin probabil ca fiul-cumparator sa instraineze nuda proprietate, intrucat isi doreste posesia acelui imobil. Cat despre suma de bani reprezentand pret, aceasta nu a fost achitata, mama-vanzatoare admitand verbal ca i-a dat apartamentul in schimbul unor "angajamente". Faptic, nu pot dovedi ca nu s-a dat vreo suma de bani, cum nici ei nu pot dovedi contrariul (nu s-au pus bani in vreun cont sau in vreo alta forma ce poate fi dovedita). In eventualitatea unei obligatii de intretinere situatia se complica???
"Ei" nu trebuie sa dovedeasca nimic. Cat sunt in viata, e bunul lor si fac ce doresc cu dansul. El, eventual, fratele, va trebui sau nu sa dovedeasca ceva, pentru ca va trebui sa asteptati ca parinii sa decedeze. Cu cat va trece mai mult timp intre incheierea contractului si deschiderea succesiunii cu atat va fi mai greu de dovedit ca nu s-a incasat o suma de bani.
Cat despre contractul verbal de intretinere, nici nu complica nici nu ajuta. Nici nu cred ca va fi pus in discutie de catre fratele care are conractul de v-c in mana...iar sa-l invocati d-voastra presupune sa-i dovediti atat existenta cat si faptul ca intretinerea nu s-a ridicat la valoarea pretului ceea ce ar putea fi haotic mai ales daca va trece mult timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces mishu72 mishu72 Buna seara, Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare : Parintii ... (vezi toată discuția)
Clauza intretinere sau abitatie? anka2009 anka2009 problema pe care v-o supun atentiei este urmatoarea: succesiune-exista 4 frati si sot supravietuitor problema este urmatoarea:2 dintre frati vor sa renunte ... (vezi toată discuția)