avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza intretinere sau abitatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza intretinere sau abitatie?

problema pe care v-o supun atentiei este urmatoarea:
succesiune-exista 4 frati si sot supravietuitor
problema este urmatoarea:2 dintre frati vor sa renunte la mostenire, mai raman 2 care isi disputa 2 case-una va ramane a unuia dintre ei si una ptr celalalt(impreuna cu mama care este sot supravietuitor in cotele stabilite de lege). Pentru una din case mama vrea sa ii cedeze partea ei fiului, dar cu inserarea unei clauze de abitatie sau intretinere. Ideea este ca a mers la notar si s-a interesat, iar notarul i-a recomandat sa faca un contract de abitatie ptr ca cel de intretinere presupune mult mai multe documente si complicatii. Intrebarea mea ar fi la ce fel de complicatii sau documente se refera? Fiul caruia vrea sa ii lase aceasta casa nu are o relatie f buna cu mama, tocmai de aceea doreste sa insereze aceste clauze. O alta situatie pe care ar vrea sa o evite mama este aceea ca fiul sa instraineze casa fara acordul ei. Avand una din aceste clauze fiul poate vinde casa?

va multumesc si astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 19:12, 22 Martie 2009
Poate insrea in contract o caluza pentru un udrept de uzufruct pentru mama, dar la fel de bine de poate face un contract de vinzare-cumparare care sa contina clauza ca se instraineaza numai nuda proprietate folosinta urmind a apartine mamei pe tot timpul vietii, inclusiv ca pretul poate consta in intretinere. Fiind vorba de o instrainare este desigur vorba de mai multe formalitati,inclusiv carte funciara etc.
Oricare din aceste clauze au ca rezultata ca sotia supravietuitoare nu poate fi lipsita de folosinta casei, iar in cazul clauzei de intretinere nu se poate pune in nici un caz problema instrainarii casei.
Pe de o parte, preţul nu poate consta în obligaţia de întreţinere. O condiţie esenţială a preţului este aceea de a fi exprimat în bani. Contractul de întreţinere nu este un contract de vînzare-cumpărare, chiar dacă are efectul translativ de proprietate al acestuia.

Pe de altă parte, clauza pentru un udrept de uzufruct pentru mama, şi clauza ca se instraineaza numai nuda proprietate folosinta urmind a apartine mamei pe tot timpul vietii, exprimă acelaşi lucru, respectiv înstrăinarea nudei proprietăţi şi reţinerea de către înstrăinător a dreptului de uzufruct.


Un sfat: dacă mama nu se înţelege cu fiul ei, contractul de întreţinere nu îşi are rostul. Un astfel de contract se întemeiază, în primul rînd, pe relaţia de încredere, de înţelegere între părţi.
atunci inseamna ca ar trebui facut un contract de uzufruct ptr mama, dar fiul poate instraina sau nu casa? trebuie mentionat in mod expres faptul ca ii vinde doar nuda proprietate?
o alta intrebare: in cazul contractului de intretinere fiul trebuie sa dovedeasca cu ceva documente faptul ca o intretine intr-adevar pe mama?
va multumesc mult ptr raspunsuri
facet mostenirea apoi partajul bunurilor...din acest partaj copii iau fiecare o casa si mama uzufructul viager dublat de interd de instr si grevare in fav dansei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezinteres total al unui unui mostenitor fata de parinte cu handicat, se impune dezmostenirea, parintele doreste contract ...t Vasile Rascanu Vasile Rascanu Parinte singur la tara. Copilul infiat cu drepturi depline nici macar nu da telefon de ani de zile, ajutor nul din toate punctele de vedere ! Proprietatea ... (vezi toată discuția)
Lamurire exacta feeliss feeliss va rog sa-mi explicati ce inseamna drept de uzufruct viager, apoi ce inseamna clauza de habitatie viagera? (vezi toată discuția)
Donatie nblaky nblaky Buna ziua, Am un apartament la bloc care e locuit de fiul cel mare si ii va ramane mostenire .Casa la curte in care locuiesc cu sotia vrem sa o lasam fiului ... (vezi toată discuția)