avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj sau fara plata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj sau fara plata?

la noi in oras a luat foc fabrica acum 2 zile. patronul ne-a zis ca vor dura foarte mult timp reparatiile si ca ne va da pe toti sau aproape pe toti in fara plata cateva luni. nu se poate sa ne dea in somaj lunile astea pana repara fabrica?
Cel mai recent răspuns: irol , utilizator 12:50, 5 Septembrie 2011
1. Se poate si sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea posturilor pana la efetuarea reparatiilor).
2. In aceasta situatie va poate ajuta ITM si AJOFM.
Concediul fara plata nu se acorda decat la cererea salariatului. Suspendarea CIM doar cu acordul dumneavoastra. Angajatorul este obligat sa va acorde o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza. Aveti grija ce semnati!!!
multumesc pentru resp.!
irol a scris:

Concediul fara plata nu se acorda decat la cererea salariatului. Suspendarea CIM doar cu acordul dumneavoastra. Angajatorul este obligat sa va acorde o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza. Aveti grija ce semnati!!!


In cazul CFP nu se acorda nimic din partea angajatorului ... indemnizatia la care v-ati referit se acorda in cazul ”somajului tehnic”.

In cazul in care angajatorul nu emite o decizie de incetare a raportului de munca nu poate decat sa suspende din initiativa lui CIM-UL atat timp cat nu are acordul salariatului pt aplicarea art. 54. Daca nu vrea sa plateasca 75% atunci sa le inceteze raportul de munca. Nu poti sa tii oamenii la dispozitia ta fara sa-i platesti si mintindu-i ca sunt in concediu fara plata.
Sau mai bine, va recomand sa-l lasati pe angajator sa va "dea in fara plata" dupa care mergeti in instanta si cereti sa va plateasca 100%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic si ccc andreealoredana andreealoredana Buna seara!!! Va rog sa ma ajutati intr-o problema!! Sunt angajata la o firma de 2 luni…firma beneficiaza de pe urma mea de la somaj cam 750 de lei ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj; in perioada de 24 de luni anterioara depunerii cererii de somaj, am avut 16 luni cim suspendat ametist08 ametist08 Buna ziua, In conformitate cu prevederile art.34 alin.(1) din Lg.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz alina_puff alina_puff Buna ziua, In cauzul in care se primeste o notificare precum ca angajatorul isi restrange activitatea si iti da preavizu de 20 de zile trebuie lucrate si ... (vezi toată discuția)