avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de Preaviz

Buna ziua,
In cauzul in care se primeste o notificare precum ca angajatorul isi restrange activitatea si iti da preavizu de 20 de zile trebuie lucrate si platitede catre angajator .
Deoarece sora mea a lucrat 9 ani de zile la o scietate iar anagajatorul de la 1 ianuarie inchide si ia prezentat o notificare precum ca 20 de zile este in preaviz dar de fapt nu va munci va sta acasa si nu va fi platita deoarece in anul 2012 a avut concediu de odihna iar somaj iar dosarul de somaj i se va face de la 1 ianuarie.
Este legal ca perioada de 20 de zile de preaviz sa nu o lucreze si sa nu fie platita?
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 16:51, 3 Decembrie 2012
Nu prea am inteles ce legatura are concediul de odihna cu preavizul... angajatorul este obligat sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca si nicidecum preavizul nu afecteaza salariul, precum si celelalte drepturi contractuale.
Multumesc pentru raspuns. DE catre angajator i s-a spus ca cele 20 de zile de preaviz v-a sta in concediu fara plata?pentru ca a avut concediu de odihna....
Unde as putea reclama acest abuz pe care il face angajatorul...
Faceti urgent o sesizare la ITM.
CFP nu se poate acorda unilateral de catre angajator .. prin urmare, va trebui sa existe o solicitare din parte salariatului ... intr-adevar, pe perioada preavizului se poate acorda CO si/sau CFP.
In cazul concediilor fara plata intervine suspendarea CIM.
Art 49(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
alin.(6) in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Prin urmare, pana la data incetarii concediului fara plata, este suspendat si termenul de preaviz.
Art. 144. - (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
In caz ca salariatul a primit Indemnizatia de concediu de odihna necuvenita, ia va fi retinuta la lichidare.


Alte discuții în legătură

Suspendare activitate anymaryh anymaryh Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, in cazul in care un salariat solicita 15-20 zile concediu fara plata pt probleme personae, trebuie sa-i fac suspendarea ... (vezi toată discuția)
Preaviz somaj-concediu fara plata Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.As dori sa stiu daca se poate considera perioada de preaviz ,concediu fara plata.Astfel,societatea a inmanat salariatului preavizul de concediere in ... (vezi toată discuția)
Concediul fara plata se opereaza in revisal? coraliana coraliana Doresc sa stiu daca concediul fara plata acordat salariatilor se opereaza in Revisal. Mentionez ca se acorda 15 zile/luna concediu fara plata prin ... (vezi toată discuția)