avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la somaj; in perioada de 24 de luni anterioara ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la somaj; in perioada de 24 de luni anterioara depunerii cererii de somaj, am avut 16 luni CIM suspendat

Buna ziua,
In conformitate cu prevederile art.34 alin.(1) din Lg.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă:

Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
iar potrivit art. Art. 34. - (1.1)
(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevăzută la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă în care plata indemnizaţiei se suportă de unitate, conform legii
;

Eu ma aflu in urmatoarea situatie: in ultimele 24 de luni, o perioada de 10 luni am fost in somaj tehnic (platit de angajator cu 75%), iar pentru inca 6 luni am fost in concediu medical. Recent, am primit de la angajator notificarea de preaviz ca voi fi concediat ca urmare a desfiintarii locului de munca.
Va rog sa-mi spuneti daca voi putea beneficia de somaj sau nu. Pe de o parte, inteleg ca in ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii pt.somaj ar trebui sa am minim 12 luni stagiu de cotizare, dar pe de alta parte, la art. 34. - (1.1) se prevede ca la stabilirea perioadei de 24 de luni, nu se ia în calcul perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu, deci s-ar calcula retroactiv cele 24 de luni fara perioada in care am fost in somaj tehnic si in concediu medical (cele 16 luni), adica, se va calcula stagiul de cotizare efectiv in cele 40 de luni retroactiv (24 luni + 16 de CIM suspendat). Cei de la AJOFM sustin ca nu este corect asa si ca nu am dreptul la somaj, deoarece nu am avut efectiv 12 luni de cotizare in ultimele 24, deci ei iau in calculul perioadei de 24 luni si cea de 16 luni in care am avut CIM suspendat!!!
Va rog, daca poate cineva sa-mi spuna cum este corect, daca pot beneficia sau nu de somaj dupa ce voi fi concediat.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Herra_ , utilizator 03:12, 7 Aprilie 2013
24-16=8
nu

daca va ramaneau 12 luni intregi, ati fi putut beneficia
atentie: nu exista "cerere de somaj" !
:luck:
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
Herra_, utilizator
Eu va multumesc pt.opinia dvs., dar atunci cum ramane cu art. 34. - (1.1) in care se prevede ca la stabilirea perioadei de 24 de luni, nu se ia în calcul perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu?
Daca este asa cum spuneti dvs., inseamna ca acea perioada de CIM suspendat se ia in calcul. Atunci, nu contravine prevederilor de mai sus?
"atentie: nu exista "cerere de somaj""
Eu am inteles asta f.bine, este vorba de o cerere privind acordarea indemnizatiei de somaj, daca doriti sa folosesc exact sintagma din lege. Eu m-am exprimat altfel, doar pentru operativitatea mesajului si pt.a fi inteles de toti utilizatorii....Sincer sa fiu, am nevoie de un raspuns legal si fundamentat, nu de corectii in exprimare...Va multumesc totusi pt.spiritul dvs.de observatie!
1. Dvs. aveti dreptate, asa scrie in lege si nu poate un functionar de la Agentia de Somaj sa faca altfel.

2. Faceti o sesizare la ANOFM, pe e-mail, la: [ link extern ]

Va multumesc tare mult, sper sa am dreptate! Oricum, ma voi adresa si ANOFM-ului si voi posta pe forum raspunsul lor.

Alte discuții în legătură

Contract perioada determinata, dreptul la somaj Georgiana Constantin Georgiana Constantin Buna ziua, As vrea sa stiu daca pot beneficia de somaj dupa expirarea de drept a CIM pe perioada determinata de 1 an, daca am beneficiat si inainte de ... (vezi toată discuția)
Intrebare ana isa ana isa exista posibilitatea ca, daca am beneficiat de indemniz. de crestere a copilului (deci am avut 12 luni lucrate inaintea nasterii) sa NU pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Cum mi se va calcula indemnizatia de somaj simona1234 simona1234 Buna ziua,va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns.Dupa terminarea concediului medical , am suferit o interventie mai delicata si anume un transplant de ... (vezi toată discuția)