avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Se plateste TVA la prestari servicii intracomunitare ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Se plateste TVA la prestari servicii intracomunitare din UE ?

Buna ziua,

Am infiintat un PFA pentru prestarea serviciilor informatice ( dezvoltare soft ) si am un contract cu o firma din Franta care este platitoare de TVA.
Mentionez ca NU sunt platitor de TVA. De asemenea nu am contracte si cu alte firme externe sau din Romania si nu eliberez alte facturi, singurele facturi sunt catre firma franceza.

Acum sa presupunem ca pana la sfarsitul anului veniturile vor depasi 35.000 Euro ( la valoarea stabilita de ei .. de fapt sunt cam 28.000 Euro la cursul actual ).
In acest caz va trebui sa merg la finante/registru comertului pentru a ma inregistra ca platitor de TVA.

Intrebarile mele sunt:
Daca firma franceza plateste deja TVA in Franta ( lucru care se intampla ) eu va trebui sa platesc de asemenea TVA in Romania ?
Va trebui sa emit facturi cu TVA sau nu trebuie sa platesc TVA-ul si sa trec in rubrica respectiva ca se plateste de catre firma franceza ?

De asemenea TVA-ul in Franta este 19.6% iar in Romania este de 24%. Afecteaza acest lucru una dintre partile contractoare ?
Cel mai recent răspuns: Mihaela-Mitrea , utilizator 00:34, 6 Septembrie 2011
In primul rind vrea sa va atrag atentia ca, daca PFA-ul este inreg in 2011, plafonul de 35000 euro se modifica in functie de numarul de luni ramase pina la sf anului. art 152, alin 5 din CF.

Pina la atingerea acestui plafon, trebuia sa va inregistrati ca platitor de tva cf art 153 1 din Codul fiscal, pt prestarile de servicii intracomunitare efectuate. Acest lucru nu inseamna ca sinteti platitor de tva si pt operatiunile efectuate in interiorul Romaniei.Trebuia sa va inregistrati si in ROI.

Dupa depasirea plafonului trebuie sa va inregistrati ca platitor de tva, cf art 153, ceea ce inseamna ca sinteti platitor de tva si pt operatiunile in interiorul RO, trebuie sa colectati si puteti deduce tva.
Daca, ulterior depasirii plafonului, veti factura aceleasi servicii catre un platitor de tva stabilit in interiorul comunitatii (dar in afara Ro), veti factura fata tva, cu mentiunea la rubrica de tva din factura "neimpozabil in Romania".

Bineinteles ca si inainte si dupa depasirea plafonului trebuie sa completati si sa depuneti decl 390, iar dupa depasirea plafonului si dcl 300.
ionut_2005ro a scris:

Buna ziua,

Acum sa presupunem ca pana la sfarsitul anului veniturile vor depasi 35.000 Euro ( la valoarea stabilita de ei .. de fapt sunt cam 28.000 Euro la cursul actual ).
In acest caz va trebui sa merg la finante/registru comertului pentru a ma inregistra ca platitor de TVA.




Daca ati infiintat PFA-ul in cursul anului 2011, plafonul se calculeaza astfel:

35.000 x 3,3817 x nr. luni functionare /12

rezultatul se rotunjeste la urmatoarea mie.
Multumesc pentru raspunsuri.

PFA-ul a fost infiintat in aprilie 2010.

Deci voi factura catre firma franceza facturi fara TVA si voi preciza la rubrica de TVA "neinpozabil in Romania".

De asemenea mai am o intrebare: eu platesc contributiile la norma de venit. Dupa depasirea plafonului si trecerea la forma platitor TVA va trebui sa platesc contributiile la venitul real sau pot ramane incontinuare pe norma de venit ? Vreau sa zic daca depasirea plafonului afecteaza acest lucru ( plata contributiilor ) sau vizeaza doar TVA-ul ..
Trecerea la platitor de tva nu afecteaza modul de stabilire si baza celorlalte impozite si contributii pe care le datorati.
Nu iti afecteaza celelalte impozite dar va trebui lunar sa intocmesti si sa depui decont de TVA care are anexat jurnale TVA din care reies sumele pe care le vei vira
Chiar daca este PFA esti obligat sa respecti legiile contabilitatii din Romania cat reglementarile CF [editat de admin: va rog sa nu mai publicati date de identificare in mesajele scrise in forum]
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
Alin Popescu, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa la norma, servicii intracomunitare, tva nikolen nikolen Buna ziua, Lucrez in IT ca programator. Am un PFA la norma de venit si un contract de prestari servicii cu o firma din UE. Serviciile le prestez in ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii robilix robilix buna ziua am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma de venit - sunt persoana fizica neimpozabila sau impozabila? alexberi alexberi Lamuriti-ma si pe mine in incalcitul Cod Fiscal. PFA cu norma de venit reprezinta o persoana fizica [b]neimpozabila [/b]sau [b]impozabila[/b]? Intreb in ... (vezi toată discuția)