avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale declaratie de notorietate pentru autorizare PFA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

declaratie de notorietate pentru autorizare PFA

Buna ziua !
as dori sa aflu daca stie cineva sau daca ma poate indruma unde sa citesc ( desi n-am gasit nicaieri niciun rand despre problema asta ) care sunt conditiile in care se elibereaza de catre primarul localitatii declaratia de notorietate pentru desfasurarea de activitati traditionale independente. Ce acte sunt necesare a fi prezentate la primarie, cu ce se dovedeste experienta in fata primarului in conditiile in care este vorba de un oras mare iar primarul nu are de unde sa cunoasca abilitatile fiecaruia ca intr-o localitate mica?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 14:39, 1 Octombrie 2008
Marius Mihai a scris:

... as dori sa aflu daca stie cineva sau daca ma poate indruma unde sa citesc ( desi n-am gasit nicaieri niciun rand despre problema asta ) care sunt conditiile in care se elibereaza de catre primarul localitatii...


Primarul nu mai elibereaza autorizatii din aprilie 2008 cand a aparut OUG 44 / 2008. Cititi Ordonanta si cereti informatii directe de la ORC.

Ce acte sunt necesare a fi prezentate la primarie,...


Continutul actelor se poate afla de la Oficiul Registrul Comertului Judetean unde se si depun direct .Primaria nu mai este " parte din acest joc".


Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Multumesc pentru promptitudine, domnule Ciobotaru, dar in intrebarea mea este vorba de declaratia de notorietate pomenita de OUG 44/2008 ca si dovada a calificarii, nu de autorizatia conform OUG 44/2008.
Cu multumiri
Imi cer scuze pentru neatentie privind continutul intrebarii. Deja este a doua eroare de acest gen in aceasta saptamana.

In anexa la pct 4 se vorbeste de declaratie "de notorietate cu privire la abilitatea de a desfasura pentru care solicita autorizarea , eliberata de primarul localitatii respectivein mod gratuit in cazul meseriilor traditionale artizanale.."

Meseriile traditionale se transmit prin ucenicie. Daca ati fost ucenic al unui mester traditional ( ar fi bine sa fie cunoscut si de primar) sunt de parere ca o recomandare scrisa din partea acestuia va convinge primarul sa va dea "hartia" de care aveti nevoie.

Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Persoana in cauza nu a fost nici ucenic , nu are nicio scoala si nici cursuri nu se fac nicaieri sa isi faca o calificare. Este tigan si meseria a invatat-o in familie ( confectionare jgheaburi si burlane.). Fiind vorba de un oras mare, nu are cum sa fie cunoscut de primar.De aceea am solicitat parerea specialistilor, fiindca nicaieri nu scrie cum anume se elibereaza aceasta declaratie de notorietate si nici in ce conditii.
Multumesc
Marius Mihai a scris:

Persoana in cauza nu a fost nici ucenic , nu are nicio scoala si nici cursuri nu se fac nicaieri sa isi faca o calificare.


Nu a fost ucenic intro scoala organizata , dar acest lucru nu insemna ca nu a fost ucenic si invatatorul lui nu poate da o declaratie ca la invatat sa faca anumite lucruri si ca garanteaza asupra calitatii prestatiei lui.

Este tigan si meseria a invatat-o in familie ( confectionare jgheaburi si burlane.).


Atunci inseamna ca a fost ucenic la tatalui sau, sau al unchiului, sau al fratelui depinde de la cine a invatat.

Fiind vorba de un oras mare, nu are cum sa fie cunoscut de primar.


Primarul nu trebuie sa il cunosca personal pentru ai da "hartia". De unde ati dedus acest lucru ca nu este precizat in lege. El poate da inscrisuri pe baza de inscrisuri legale sau legalizate.

De aceea am solicitat parerea specialistilor,...


Nu ma numar printre specialisti in aceasta problema dar am o opinie care poate va ajuta.

... fiindca nicaieri nu scrie cum anume se elibereaza aceasta declaratie de notorietate si nici in ce conditii...


Sunt de parere ca e foarte bine ca nu se specifica in detaliu acest lucru. Vreti ingradiri de care nu aveti nevoie ?

Sunt de parere ca o solutie de procedura ar fi:

1. Audienta la primar in care sa va expuneti inpreuna cu solicitantul cererea privind documentul.
2. Sa prezentati urmatoarele inscrisuri:
2.1 Declaratie din partea membrului familiei care la invatat sa faca burlane ca persoana stie sa faca acest lucru in conditii de calitate cerute de piata si ca gireaza ( poate fi si pecuniar ) orice gre
2.2 Declaratii din partea unor beneficiari ai serviciului privind calitatea lucrarilor la care a fost parte solicitantul.
2.3 Declaratie a unor martori ( rude sau cunostiinte ) ca" invatatorul" practica activitatea "din tata in fiu".

Primarul sunt convins ca va semna "hartia" de care are nevoie solicitantul ( in limitele legii ) care VREA SA LUCREZE CINSTIT SI CORECT. Etnia are multe probleme. A bloca un demers de autorizare nu e unul din cele mai fericite decizii.

Succes. Astept sa-mi comunicati ca a fost autorizat sa isi desfasoare activitatea.

:offtopic:

Pe mine un tigan m-a scos dintro mare incurcatura. Sa-i ajute Dumnezeu sa isi gaseasca locul intro societate care are tendinta de ai pune pe toti in aceeasi oala. Vasile Alecsandri a inteles problema in secolul 19 , unii nici acum in secolul 21 .

Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Tehnician topograf chiorean vasile chiorean vasile Buna ziua ,va rog urmatoarea informatie: -daca urmez cursurile de formare profesionala tehnician topograf-am dreptul de-a ma autoriza ca si activitate ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala calificare arvat_t arvat_t Activitatea de comercializare plante si flori,prin infiintarea unei intreprnderi individuale,necesita o anumita calificare,mentionez ca am studii medii.Pot ... (vezi toată discuția)
Activitati - persoana fizica autorizata mihpred mihpred aici am aflat mai multe detalii despre statutul de persoana autorizata, insa ma intereseaza si activitatile pe care le pot autoriza ... spre exemplu: it, ... (vezi toată discuția)