sunt nou pe acest forum si nu stiu da am postat bn si und trebuie...am si eu o intrebare: in cat timp poti reclama patronul kre nu iti face carte d munca(EX: am lucrat ptr cineva ca sofer circa 8 luni si acum numai are curse si m-a dat afara, plus k mai are sa-mi dea si niste bani...eu am la mana un fel d CMR-uri semnate de el si de cei d la care luam marfa si lasam)...vreau sa gasesc o solutie sa-mi de-a c mi se cuvine(salariul) X-(
multumesc anticipat
Amenzile pentru munca " la negru" sunt f mari,depasind salariul care vi s-ar cuveni .Discutati cu patronul iar in cazul refuzului acestuioa, sesizati Inspectia Muncii de care apartine firma.
In primul rand, aici nu mai folositi scrierea telegrafica stil mess.
In legatura cu problema dvs. patronul nu va face carte de munca pentru ca acestea nu mai exista.
Probabil spuneti de contract individual de munca.
Daca aveti drepturi salariale de revendicat, formulati o sesizare la ITM sau la tribunalul muncii (nu se plateste taxa de timbru).
Conform codului muncii, dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
1. Numai amenda pentru angajator este mare , nu si amenda pentru un salariat care ajunge este de la 500 lei pana la 1000 lei.
2. Prestarea muncii fara a avea incheiat un c.i.m. inseamna munca la negru, ceea ce poate aduce sanctionarea contraventionala aangajatorului , dar si a dvs.
3. Pentru neplata salariului depuneti o sesizare la ITM si/sau promovati o actiune in instanta care se depune la Tribunalul in raza caruia domiciliati ( fiind litigiu de munca nu veti plati taxe judiciare).