avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avizul medicului de la medicina muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avizul medicului de la medicina muncii

Pentru cadrele didactice, care lucreaza in invatamant - unde este stipulata legea, in care se prevede ca angajatul este obligat sa se prezinte la cabinetul medical, care are contract cu institutia de invatamant, pentru analize medicale, in urma caruia se primeste avizul medicului de la medicina muncii, precum ca esti apt/inapt pentru munca?

Ma confrunt cu urmatoarea problema: directorul unitatii a incheiat un contract cu o policlinica particulara, de 4 ani de zile. Cu toate ca pentru cadrele didactice nu sunt obligatorii urmatoarele analize: recoltare sange, oftalmologie, orl, ginecologie, neurologie, dermatologie, EKG, etc, directorul insista sa mearga toate cadrele didacticce sa le faca, precum ca sunt benefice si gratuite. Cadrele didactice, anual, au nevoie de examen psihologic, psihiatrie, micro si clinic sanatos de la medicul de familie. Personal nu am nevoie de serviciile clinicii particulare, intrucat nu-mi place modul in care suntem tratati. Pe langa faptul ca petrecem cateva ore bune, pana intram in toate aceste cabinete, apoi mergem direct si la servici. Pentru analizele de sange nu te intreaba nimeni cand ai facut ultima oara analize sau daca ai donat sange de curand. La fel si pentru examenul micro, cei de la clinica insista sa mergi la radiografie, chiar daca tu poate ai facut de curand o asemenea interventie si nu ai voie sa te expui prea curand altor radiatii. Pe scurt rezultatele analizelor nu corespund cu cele pe care le ai la medicul tau de familie, care te are sub observatie de ani buni.
:-/Ce as putea face sa nu ma mai prezint la aceste analize si sa mi se accepte sa aduc investigatii sau clinic sanatos de la medicul personal de familie? Precizez ca suntem amenintati atunci cand spunem ca nu mai vrem consultatii in aceasta clinica, precum ca vom plati amenda atunci cand vor veni controale in institutia de invatamant.
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 17:53, 8 Septembrie 2011
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar
ARTICOLUL 84

(1) In sistemul national de intamant functioneaza personal didactic de predare si de instruire practica, personal didactic auxiliar si nedidactic cu calitati morale, apt din punct de vedere medical, capabil sa relationeze corespunzator cu elevii, parintii si colegii.
(2) Personalul din intamant are obligatia de a participa la programe de formare continua, in conformitate cu specificul activitatii si cu reglementarile in vigoare, pentru fiecare categorie.
(3) Personalul din intamant trebuie sa aiba o tinuta morala demna, in concordanta cu lorile educationale pe care le transmite elevilor, o vestimentatie decenta si un comportament responsabil.
(4) Personalul din intamant are obligatia sa sesizeze, la nevoie, institutiile publice de asistenta sociala/educationala specializata, Directia de protectie a copilului, in legatura cu aspecte care afecteaza demnitatea, integritatea fizica si psihica a elevului/copilului.
(5) Personalul din intamant trebuie sa dovedeasca respect si consideratie in relatiile cu elevii, parintii/reprezentantii legali ai acestora.
(6) Personalului din intamant ii este interzis sa desfasoare actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima, prita si familiala a acestuia.
(7) Personalului din intamant ii este interzisa aplicarea de pedepse corporale, precum si agresarea verbala sau fizica a elevilor si/sau a colegilor.
(8) Se interzice personalului didactic sa conditioneze eluarea elevilor sau calitatea prestatiei didactice la clasa de obtinerea oricarui tip de antaje, de la elevi sau de la parintii/ apartinatorii/reprezentantii legali ai acestora. Astfel de practici, dovedite, se sanctioneaza cu excluderea din intamant.
(9) Personalul didactic este obligat sa prezinte, conform legii, rezultatele analizelor medicale solicitate, efectuate conform Legii nr. 128/1997, privind Statutul Personalului Didactic, cu modificarile si completarile ulterioare, Acordului comun, incheiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii cu Ministerul Sanatatii si Familiei si cu Casa de Asigurari: avizul pentru examenul clinic, eliberat de catre medicul de familie, examenul pulmonar, suportat de catre Consiliul Local, examenul psihologic, realizat de catre personalul de specialitate din Centrele de Asistenta psihopedagogica din cadrul sistemului de intamant judetean.

Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
elena138, utilizator
Obligatia personalului didactic este de a prezenta doar aviz clinic sanatos, examen pulmonar si examen psihologic, exact cum va spuneam si eu mai sus. Multumesc pentru raspuns elena138, in sfarsit un raspuns bine punctat.
Nu scrie nimic de avizul medicului de la medicina muncii. Poate pentru personalul auxiliar sa fie necesare mai multe investigatii.

Cum se sanctioneaza directorul institutiei si personalul medical, care obliga salariatii sa se supuna tuturor acestor investigatii, expunandu-i la stres si timp pierdut?

În Contractul colectiv de muncă, la capitolul 3 - „Sănătatea şi securitatea în muncă“, art.37, se vorbeşte despre „prevenirea şi diminuarea stresului la locul de muncă“, iar angajatorul nu face decat sa streseze angajatii, cu asa zisul aviz de la medicina muncii.
Daca le spui si le arati ca de curand ti-ai facut un control oftalmologic si consideri ca nu mai ai nevoie de acest control, imediat iti sar in cap si cei de la cabinet si directorul, ca trebui sa te controlezi si la ei, pt. ca altfel nu-ti poate bifa si examenul oftalmologic, pt. care incaseaza alti bani. Cand intri in cabinet, oricum nu ti se face un control amanuntit, ci doar esti intrebat ce diagnostic ai. Oare este corecta aceasta situatie?
In concluzie cui ne putem adresa pentru a aduce unitatii de invatamant doar cele 3 examene medicale, fara sa mai fim plimbati dintr-un cabinet intr-altul?

Avizul de la medicina muncii se ia anual, dar in baza itn si psihologic
Ceea ce face directorul este abuz si se poate face plangere impotriva sa. N-am inteles daca si platiti.
Singura situatie in care directorul va poate obliga la investigatii medicale este numai pentru neuropsihic. Restul este abuz.
Ordinului comun nr.4.840/ IR 38.342/2.796 din 2005 al ministrului Educaţiei şi Cercetării, al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Ca­sei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind contro­lul medical anual pentru personalul din învăţământul preuniversitar. :

“Art. 1 Avizul clinic va fi acordat de către medicul de familie pe lista căruia se află cadrul didactic, ca­drul didactic auxiliar, respectiv personalul nedidactic, ca urmare a efectuării de către medicul de familie a controlului medical anual, aşa cum este definit de legislaţia care reglementează materia asigurărilor soci­ale de sănătate.
Art. 2 Lista bolilor profesionale incompatibile cu func­ţia didactică este stipulată în anexa care face parte in­tegrantă din prezentul ordin.
Art. 3 Examinarea psihologică anuală a persona­lului din învăţământul preuniversitar se realizează de către psihologii şcolari. Totodată, personalul din învăţământul preuniversitar este obligat să prezinte conducerii unităţii şcolare o declaraţie pe propria răs­pundere că nu suferă de afecţiunile psihice stipulate în anexă. În cazul constatării unor tulburări de natură psihocomportamentală, psihologii şcolari infor­mează directorii unităţilor de învăţământ. Aceştia vor solicita, în condiţiile legii, un examen medical specializat de la un cabinet de medicină a muncii.
Art. 4 Costul aferent microradiofotografiei (MRF) va fi suportat de angajator/unitatea şcolară, prin ordo­natorul principal de credite – consiliul local, respectiv consiliul judeţean, conform Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, astfel cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 354/2004.”

Potrivit aceluiasi ordin, lista bolilor profesionale incompatibile cu funcţia didactică sunt următoarele:

A. Situaţii de inaptitudine profesională de natură psiho-comportamentală
1. episoade acute ale bolilor psihotice
2. deteriorarea cognitivă, indiferent de etiologie
3. tulburări severe de comportament datorate bolilor mintale, inclusiv cele care pot însoţi tulburările de identitate de gen şi preferinţă sexuală, precum şi cele datorate consumului de alcool şi/sau de substanţe psihoactive.

B. Afecţiuni neurologice (tulburări de vorbire care împiedică activitatea didactică (bâlbâismul foarte grav şi afazia - de orice etiologie)

C. Boli transmisibile în evoluţie, până la vindecare, inclusiv starea de purtător, până la sterilizare (TBC evolutiv).

D. Examinarea psihologică anuală a personalului din învăţământul preuniversitar se realizează de către psihologii şcolari. Totodată, personalul din învăţământul preuniversitar este obligat să prezinte conducerii unităţii şcolare o declaraţie pe propria răspundere că nu suferă de afecţiunile psihice stipulate mai sus. În cazul constatării unor tulburări de natură psiho-comportamentală, psihologii şcolari informează directorii unităţilor de învăţământ, care vor solicita, în condiţiile legii, un examen medical specializat de la un cabinet de medicină a muncii.

Costul aferent MRF va fi suportat de către Consiliul Local, respectiv Consiliul Judeţean, conform Legii nr. 354/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 84/1995, republicată. Prezentul ordin va fi dus la îndeplinire de către Inspectoratele ªcolare Judeţene, unităţile şcolare şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Acum poate e clar si pentru director. Tot ce depaseste sfera de aplicabilitate a acestui ordin este abuz.
A, uitasem ce era mai important: medicul de la cabinetul scolar ia avizul medicului de medicina muncii pentru periodoce. Numai la angajare trebuie luat personal de profesor. Sa nu ziceti ca nu mai aveti medic scolar!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
elena138, utilizator
HOTÃRÂRARE nr. 355 din 11 aprilie 2007, privind supravegherea sănătăţii lucrătoriior
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 332 din 17 mai 2007

Fisa 138.
Institutii de invatamant
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - RPS - examen psihologic - examen psihiatric - la indicatia medicului specialist de medicina muncii
Examenul medical periodic:
examen clinic general - anual -
RPS - la indicatia medicului de medicina muncii -
examen psihologic (teste de comportament, teste de personalitate) - anual -
examen psihiatric - la indicatia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicatii:
 leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
 psihoze
 alcoolism cronic

HG nr. 37/2008 - modificarea HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor
Hotarare nr. 37/2008 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 45 din 21.01.2008.
1. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 4. - (1) Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.
(2) Pana la data de 31 decembrie 2010, medicii specialisti in medicina generala ori in medicina de familie, care au obtinut, potrivit legii, atestat in specialitatea medicina de intreprindere, pot desfasura activitati in domeniul supravegherii sanatatii lucratorilor, cu exceptia incheierii fisei de aptitudine prevazute la art. 16 alin. (6)."

Art. II. - Prevederile art. 4 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 355/2007, cu modificarile aduse prin prezenta hotarare, se aplica si medicilor de medicina generala cu atestat in medicina de intreprindere, care, la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, sunt incadrati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, avand o vechime de minimum 3 ani in aceeasi intreprindere.


Nu inteleg, a avut acordul CJAS si al CL de a incheiat un asemenea contract?
Va multumesc foarte mult. In sfarsit un raspuns complet.
In privinta contractului, va dati seama ca nu ne arata noua directorul contractul, dar asa ne-a zis ca ar fi un contract de comun acord si cu sindicatul.
Analizele nu le platim.
Din 2009 s-a aplicat acest "contract". Sa mai fie vreo lege sau vreun ordin care sa prevada altceva?
Avem medic la cabinetul scolii si intradevar avizul final soseste aici, angajatii primesc un exemplar, in care se specifica apt, apt conditionat, inapt temporar si inapt + rezultatul analizelor la sange., bineinteles fara nici o interpretare.

Alte discuții în legătură

Legalitate cornelg cornelg As dori sa stiu daca este legal ca din banii primariei, care sunt bani publici, sa se suporte costurile testarii psihologice anuale a cadrelor didactice din ... (vezi toată discuția)
Analize medicale scoala agud agud Sunt profesor, iar la inceputul fiecarui an scolar trebuie sa fac niste examene medicale(test psihologic, ex. clinic, ex. radiologic pulmonar) pt. obtinerea ... (vezi toată discuția)
Director nou mihaelamir mihaelamir ce sa fac cu un cadru didactic care refuza sa mearga sa faca consliere testul psihologic i-a iesit cu recomandari si are un comportamant care lasa mult de ... (vezi toată discuția)