avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Intrebare de Legislatie Europeana
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Intrebare de Legislatie Europeana

Avem urmatorul scenariu:
Un membru apropriat al familiei, a lucrat aproape 2 ani in Danemarca, ca angajat al unei firme daneze. Statul danez are un sistem de taxare progresiv:
- se declara un nivel de venituri estimat la inceputul anului
- in functie de nivelul de venit se plateste impozit lunar
- la final de an se face regularizarea (si retaxarea) daca este nevoie.

Acum, persoana respectiva si firma pt care a lucrat, au declarat totul ok in primul an de munca. In al doilea insa, cei de la firma pentru care lucra l-au pus sa semneze o declaratie prin care el isi micsora nivelul prognozat de venituri. Din ignoranta si dezinteres + necunoasterea limbii si legislatiei, omul respectiv a semnat acea hartie si in cel de-al doilea an, taxarea s-a facut pentru un nivel mai mic al veniturilor. Drept urmare, omul a ramas cu mai multi bani in mana la finalul fiecarei luni.

Apoi s-a intors in tara si statul Danez a facut regularizarea, identificandu-l drept bun de plata pentru diferenta de venituri dintre estimarile initiale si banii incasati de fapt.

Acum primeste somatii de la fiscul Danez sa-si plateasca diferentele de impozit si omul nu mai are bani. :(

Ce recomandati sa faca in aceasta situatie?
Omul este tentat sa nu plateasca nimic, caci oricum bani nu mai are si nici job. Ce riscuri exista? Se poate ajunge la judecata si chestii mai extreme?
Ori... pur si simplu ramane dator statului Danez si, daca mai lucreaza vreodata pe acolo, i se vor lua automat banii datorati?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2011
an0n1mul, utilizator
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 02:17, 25 Septembrie 2011
Va multumesc mult pentru raspunsuri. M-ati ajutat sa mai calmez putin spiritele familiei cu problema descrisa.
Povestea pare cusuta cu ata alba. Firmele din UE inclusiv din Danemarca nu au nici un interes ca angajatul sa declare venituri mai mici. Firmele retin din salariul brut impozitele si asigurarile sociale si le vireaza lunar. Indiferent de venitul lunar realizat. Iar impozitul este calculat de stat de regula ceva mai mare, astfel incat la sfarsitul anului la regularizare, angajatul primeste de regula ceva bani inapoi (circa 10% din impozitul retinut).
Insa pentru suma respectiva autoritatile nu vor declansa nici o actiune internationala. Doar ca persoana respectiva va ramane in Danemarca cu un cazier fiscal patat, si nu va mai scapa de el decat dupa plata datoriei si eventual a penalitatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment srl - administrator si asociat unic persoana straina emilia_zm emilia_zm Buna ziua, am lucrat la un SRL, administratorul si asociatul unic este cetatean danez. In 2010 societatea si-a suspendat activitatea pe 3 ani, cu datorii ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu- deducere cotizatie sindicat cristina_b cristina_b pentru un salar brut de 3600 lei, un salariat cotizeaza la sindicat cu 1% din salarul brut (36 lei). intrebare: cand se calculeaza impozitul pe salar, se tine ... (vezi toată discuția)
Facturi de comision cu impozit de 16% retinut la sursa cane petruta cane petruta Buna ziua. As dori sa ma lamuresca si pe mine cineva. Am un PFA cu caen 8291 neplatitor de TVA, emit facturi in care am un venit brut si incasez un venit net ... (vezi toată discuția)