Mama si sora ei sunt mostenitoarele unui teren. Matusa a vandut mamei partea ei de teren. Acum mama mea vrea sa imi doneze mie terenul. Eu sunt unica mostenitoare. Este mai avantajos din punct de vedere al pretului donatia sau vanzarea cumpararea ? care ar fi costurile in cazul fiecarui caz ?
poate fi revocata donatia atata timp cat eu sunt unica fiica a mamei ?
Din punct de vedere al costurilor nu sunt diferente intre taxele percepute pentru instrainare prin vinzare sau donatie, numai ca aceasta din urma poate fi revocata, pentru cauze care intervin dupa incheierea actului si expres prevazute de lege, chiar si pentru unici succesori, pe cind vinzarea/cumpararea poate fi desfintata numai pentru cauze de nulitate (relayiova sau abosluta) care au existat la momemntul incheierii actului.
Daca sunteti unica mostenitoare, singura care poate revoca donatia este mama dvs..
In privinta taxelor notariale, cel mai bine este sa va adresati unui notar public si sa-l intrebati ce onorariu percepe pentru donatie pentru ca se taxeaza la valoare, ca si vanzarea de altfel si sa vedeti ce modalitati gasiti sa platiti mai putin ( valoarea minima pe care o puteti declara). Ce va pot spune sigu este ca, prin donatie, scutiti plata impozitului catre stat, intrucat acesta nu se plateste la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti. Daca l-ati fi cumparat ati fi platit si impozitul catre stat, care este de 3% daca vanzarea se face in primii 3 ani de la dobandirea imobilului sau 2 %, dupa 3 ani( pt. o valoare a imobilului de pana la 200.000 RON). Deci, exista diferente. Notarul nu va percepe doar taxa, ci va si consiliaza/informeaza cu privire la operatiunea juridica pe care doriti sa o faceti.