avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general C.I.F C.U.I.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

C.I.F C.U.I.

Am o microîntreprindere care are clienți și în românia și în străinătate. Pe lângă asta sunt și neplătitor de TVA.

Am o întrebare referitor la emiterea facturilor.
Contabilul mi-a spus că sînt două cazuri:

-când emit facturi în romănia atunci
-să folosesc o serie pentru facturi
-să folosesc C.U.I-l care este pe certificatul de înregistrare
-când emit facturi în străinătate atunci:
-să folosesc o altă seria pentru facturi
-să folosesc C.I.F.-l care este pe certificatul de înregistrare în scopuri de TVA(dat de agenția națională de administrare fiscală)

Ceea ce nu înțeleg că unii spun că pentru ei C.I.F.-l este același valabil și extern și intern. Iar contabilul îmi spune că după lege se emit factura în modul de mai sus. Dar pentru mine ar fii puțin c-am incomod pentru în soft-l de facturare nu pot să introduc și C.I.F și C.U.I.-l pentru că există numai un singur cîmp... folosesc factureaza.ro

Cel mai recent răspuns: OvidiuIamandi , utilizator 00:46, 19 Februarie 2013
CIF-ul estte de baza pentru operatiunile contabile indiferent de natura acestora, asa ca puteti emite facturi interne si externe folosind doar CIF-ul
CUI-este utilizat in esenta pentru a identifica o entitate juridica , insa nu de cele mai multe ori, fiind mult mai usor sa folosesti CIF-ul in astfel de operatiuni.
Cu stima,
Problema CUI/CIF este foarte bine explicata aici: [ link extern ] .
Pe facturi se trece CIF-ul, indiferent cui facturezi (in cazul tau, fiind neplatitor de TVA folosesti codul de pe certificatul de inregistrare; in cazul in care esti platitor de TVA se foloseste codul de pe certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, care de fapt este acelasi cod, numai ca are un RO in fata).
Atunci cand emiti facturi externe (INVOICE) folosesti o serie iar pentru facturi interne se foloseste alta serie; se gestioneaza mai usor asa, dar nu stiu sa fie vreo reglementare expresa in acest sens.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
dgnConsulting, Contabil
Cand primesc un "invoice" din afara (SUA) trebuie sa aiba un CIF sau CUI pe factura, respectiv sa apara si al meu (neplatitor tva)?

Concret: [ link extern ]

E suficient sa printez ce genereaza ei acolo pe website-ul lor si pot justifica pe baza acestui "invoice" o achizitie?
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
OvidiuIamandi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa norma fixa de venit - neplatitor de tva - cod de identificare fiscala??? ipi ipi Buna ziua, Sunt inregistrat ca PFA norma fixa de venit - neplatitor de TVA. Astazi am fost sa ma inregistrez in Registrul Operatorilor ... (vezi toată discuția)
Srl neplatitor de tva, inscris in roi presteaza servicii informatice ralle ralle Buna ziua, Situatia de fapt: Avem un SRL pt servicii informatice - microintreprindere, neplatitor de TVA. Recent ne-am inscris in ROI cf. art 153^1 (in ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva cu cif diferit de cui GabT GabT Buna ziua, Am infintat un PFA neplatitor de TVA care presteaza servicii pentru o firma din Germania. De la Registrul Comertului am primit un CUI, iar de la ... (vezi toată discuția)