Povestea sta cam in felul urmator : in 2006 prietenul meu a fost in padure si a taiat 5 lemne (era lemn de foc , fag ) , a fost prins si judecat . in vara lui 2007 a plecat in Anglia la munca iar peste 2 luni de la plecarea lui i s-a pronuntat sentinta : 3 ani cu executare el neavand antecedente penale . Cum nu era acasa , in lipsa lui parintii acestuia au stat nepasatori fara sa faca recurs si dupa ce au trecut zilele in care puteau sa faca recurs au semnat foaia in locul lui . a fost prins in Anglia in luna februarie anul curent .A fost tinut in Anglia 1 luna de zile cu arest la domiciliu dupa care trimis in tara , iar acum se afla la penitenciarul din Timisoara. De cand este inchis a angajat avocati care i-au promis marea cu sarea , au luat banii si nu au facut nimica . Problema mea este : vreau sa stiu daca mai poate fi scos afara si daca da va rog sa ma indrumati catre un avocat bun din Timisoara ....nu stiu cui sa ma adresez.
Ceea ce ziceti dvs. vizeaza rejudecarea dupa extradare.Nu este sub aspect tehnic vorba de revizuire.
Este o procedura in care prea putini avocati se pricep cu adevarat.Are insa o legatura indisolubila cu art 6 din CEDO sub aspectul recunoasterii dreptului la rejudecare.
Practica judiciara este insa nu tocmai unitara...
Trebuie indeplinite anumite conditii de admisibilitate...in principiu a cererii...
da, aveti dreptate, am gresit cand am afirmat revizuire. Intr-o asemenea speta sansele la cedo sunt foarte mari iar in urma unei hotarari favorabile se poate cere revizuirea dosarului. Avand in vedere durata lunga a unui proces la CEDO este mai simplu de incercat rejudecarea iar ca jurisprudenta de folosit este de actualitate cazul fostului director FNI, caruia nu-i pot da numele pe site dar cred ca-l stie toata lumea.
In afara de fostul director FNI care are avocat care se pricepe cazurile sunt mai multe.
Am intalnit pe forum un caz in care avocatul a declarat recurs in loc sa incerce o rejudecare dupa extradare.
Daca si in cazul expus in acest topic s-a intamplat la fel situatia este teribil de incurcata...
De aceea, trebuie stiut exact ceea ce s-a intamplat in concret in dosar si acest lucru nu se poate realiza decat daca avocatul merge sa studieze intreg dosarul aflat la instanta.
Buna seara,
Stimati domni, in primul rand persoana care a postat intrebarea a precizat faptul ca ''a fost prins si judecat...in vara lui 2007 a plecat in Anglia...''
1.)De aici rezulta faptul ca el (condamnatul) avea cunostinta de toate termenele de judecata ce se desfasurau la instanta in acest dosar, din care rezulta ca e posibil ca datorita, graviditatii faptei si a lipsei starii de recidiva , judecatorul sa fi apre judecat in libertate ....
2) ca el, nu a mai astepat sa se termine acest proces <avand avocati care se ocupau de cazul sau si care aveau obligatia de al pune in tema pe client cu privire la procedura, sadiu procesual, etc...> asta nu echivaleaza cu lipsa de procedura!!!!
Concluzii
Potrivit prevederilor art. 5221 alin. (1) C. proc. pen., în cazul extrădării active a persoanei judecate şi condamnate în lipsă, cauza poate fi rejudecată de către instanţa română care a judecat în primă instanţă, la cererea condamnatului. Prin urmare, rejudecarea cauzei de către instanţa română nu este obligatorie, cererea de rejudecare formulată de condamnat putând fi respinsă dacă instanţa constată că cel condamnat a avut cunoştinţă de procesul penal, întrucât a dat declaraţii în cursul urmăririi penale, însă s-a sustras de la judecată, părăsind ţara, iar pe tot parcursul procesului penal a fost reprezentat de un apărător ales.
Asemenea este bine sa ne intrebam daca acei ''avocati'' pe care i-a avut condamnatul au fost pusi sa depuna dilegentele necesare in caile de atac
Cu alte cuvinte, accesul la o noua procedura de judecata nu se justifica in aceeasi masura in situatia in care inculpatul a participat la judecarea cauzei in prima instanta si a avut posibilitatea exercitarii dreptului la aparare, dupa care, condamnat fiind, a declarat apel impotriva hotararii de condamnare, insa nu s-a mai prezentat in fata instantei de apel pentru a-si sustine apelul.
Subliniez inca o data faptul ca e bine sa ca cei implicati in acest dosar, sa studieze in amanuntime toate posibilitatile in drept , pe care le au iar abia mai poi sa purceada in a le pune in practica.
Asemenea recomand cu sinceritate primele recomandari si maxima prudenta in alegerea avocatului.