avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperare taxa prima inmatriculare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperare taxa prima inmatriculare

Buna ziua,

in luna martie 2008, am achizitionat un autoturism in leasing financiar pentru care am platit la vremea aceea o taxa de prima inmatriculare (TPI) facturata de firma de leasing. Dupa aparitia taxei de poluare, care a modificat taxa de prima inmatriculare, am solicitat firmei de leasing recuperarea unei parti din TPI, insa am fost mereu mintit ca au depus ei dosar la Adm.Financiara, pentru ca in decembrie 2010 sa mi se sugereze sa depun eu cerere la Adm.Financiara, eliberandu-mi imputernicire in acest sens. Bineinteles ca raspunsul Adm. Financiare a fost ca "cererea este tardiva".
Intrebarea mea este: "Pot sa mai recuperez aceasta suma sau macar o parte din ea si cum?"

Cu stima,
Dan Sarariu
Cel mai recent răspuns: SC Global Expert Consulting SRL , Contabil 14:46, 6 Septembrie 2011
Nu se recupereaza taxa de prima inmatriculare platita pentru un autoturism in leasing, ci doar pentru masinile inmatriculate anterior in UE!
Daca mai aveti leasing pe acea masina, veti avea nevoie de o imputernicire de la firma de leasing pentru recuperarea taxei auto. Formulati o cerere de restituire a taxei la Adm.Finantelor Pb. prin care solicitati restituirea taxei ca nedatorata in temeiul art. 117 C.pr.fiscala si art.110 din Tratatul Comunitatii Europene. Motivati faptul ca aceasta taxa este discriminatorie. Termenul pentru raspuns la aceasta cerere este de 45 de zile. Dupa primirea raspunsului sau daca au trecut 45 de zile si nu ati primit, niciun raspuns, formulati actiune in contencios administrativ la Tribunal, solicitand de asemenea obligarea Adm.Finantelor la resituirea ca nedatorata a taxei auto. Invocati acelasi temei de drept si faptul ca este discriminatorie aceasta taxa, lucru confirmat constant si de Curtea de Justitie Europeana in hotararile pronuntate.
Precizare: taxa auto se recupereaza doar pentru masinile second-hand care au fost inmatriculate anterior in UE.
Multumesc! Este, intr-adevar, vorba de o masina second hand adusa de un dealer auto roman din Belgia.


alinaborza a scris:

Precizare: taxa auto se recupereaza doar pentru masinile second-hand care au fost inmatriculate anterior in UE.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto VS_ABUTOAIEI VS_ABUTOAIEI Am achizitionat autoturism Mercedes Vito in anul 2009, mai exact in ianuarie. Masina era noua din anul 2008. Sistemul de achizitionare leasing. Firma de ... (vezi toată discuția)
Taxa pe poluare MoniMi MoniMi Stie cineva cum se recupereaza taxa pe poluare la masini cumparate in leasing? Cine demareaza actiunea, firma de leasing pe a carei nume se plateste taxa sau ... (vezi toată discuția)
Taxa auto pentru logan nou moc_laura moc_laura Buna ziua, am tot urmarit topicele pe tema mult controversatei taxe de prima inmatriculare si vreau sa stiu daca se poate recupera si pentru autoturismele ... (vezi toată discuția)