avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine este seful?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine este seful?

Cine este seful unei Asociatii de proprietari pe cale administrativa si in ce lege se prevede acest lucru. Cine sanctioneaza o Asociatie de proprietari / locatari ca are abateri contraventionale sau penale? In ce lege se prevede acest lucru?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:14, 30 August 2008
elga50 a scris:

Cine este seful unei Asociatii de proprietari pe cale administrativa si in ce lege se prevede acest lucru. Cine sanctioneaza o Asociatie de proprietari / locatari ca are abateri contraventionale sau penale? In ce lege se prevede acest lucru?
chiar nu inteleg rostul intrebarii :(
legea 230/2007 si hg 1588/2008 prevad clar :
-adunarea generala a asociatiei numeste comitetul executiv
"art21.alin(3) Presedintele asociatiei de proprietari este fie candidatul care va obtine cel mai mare numar de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin vointa sa si a majoritatii proprietarilor din cadrul adunarii generale. Presedintele, in situatii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepresedinte caruia ii poate delega atributiile sale. "

-comitetul executiv are atributiile oferite de art 30 din legea 230/200
-presedintele are atributiile oferite de :
Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.

- administrarea condominiului este reglementata prin legea 230/2007:
Art. 34. - (1) Administrarea, intretinerea, investitiile si reparatiile asupra proprietatii comune sunt in sarcina asociatiei de proprietari.
(2) Asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de administrator sau incheie contracte cu persoane juridice specializate si autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrarii, intretinerii, investitiilor si reparatiilor asupra proprietatii comune.


Nu cine este "seful" intr-o Asociatie, ci cine este seful ei dinafara, Primarie, Guvern, Presedintie?....In fata cui raspunde administrativ o Asociatie, in ce lege scrie asta? Cine coordoneaza activitatea unei asociatii si in baza carei legi. Asta intrebam.
elga50 a scris:

Nu cine este "seful" intr-o Asociatie, ci cine este seful ei dinafara, Primarie, Guvern, Presedintie?....In fata cui raspunde administrativ o Asociatie, in ce lege scrie asta? Cine coordoneaza activitatea unei asociatii si in baza carei legi. Asta intrebam.

conform HG1588/2008, Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18.01.2008:
CAPITOLUL IV
Raportul dintre administratia publica locala si centrala
si asociatiile de proprietari
Art. 57. - Consiliile locale ale municipiilor, oraselor, comunelor si ale sectoarelor municipiului Bucuresti organizeaza compartimente specializate in scopul sprijinirii proprietarilor pentru infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si pentru realizarea scopurilor si sarcinilor ce le revin in administrarea imobilelor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Compartimentele specializate infiintate in cadrul autoritatilor administratiei publice locale au in componenta specialisti in domeniul financiar-contabil, tehnic, juridic, al legislatiei muncii si a raporturilor de munca.

Art. 58. - (1) Persoanele fizice care doresc sa obtina calitatea de administrator de imobile sunt atestate de catre primar, la propunerea compartimentelor specializate din cadrul autoritatii administratiei publice locale, in baza unei hotarari a consiliului local.
(2) Atestatul are drept scop certificarea calitatilor profesionale ale persoanelor care doresc sa practice activitatea de administrare a imobilelor la asociatiile de proprietari.
(3) Atestatul de administrator de imobil se elibereaza pentru o perioada nedeterminata si este valabil pe tot teritoriul Romaniei.
(4) Atestatul de administrator de imobil se poate retrage de catre autoritatea administratiei publice locale care l-a eliberat, daca nu mai sunt indeplinite conditiile pentru exercitarea acestei activitati.
Art. 59. - (1) Exercitarea controlului asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 55 din Legea nr. 230/2007 de catre organele competente potrivit legislatiei financiar-contabile.
(2) Asociatia de proprietari sau orice proprietar din condominiu poate contracta, in nume propriu, lucrari de expertiza tehnica si/sau contabila cu o persoana fizica sau juridica care are calitatea de a efectua expertize, conform legislatiei privind organizarea activitatii de expertiza tehnica si contabila, judiciara si extrajudiciara.
(3) In conditiile stabilite de consiliile locale, judetene sau de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si in functie de resursele bugetare proprii, primariile pot incheia parteneriate cu Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, in vederea efectuarii expertizei financiar-contabile a gestiunii fondurilor asociatiilor de proprietari, la solicitarea unuia sau a mai multor membri ai asociatiei, ulterior efectuarii de catre comisia de cenzori a controlului financiar-contabil pe respectiva perioada.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 August 2008
ContSters62736, utilizator
Multumesc pentru raspuns. La fix, exact ce-mi trebuia.=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu sau fara administrator la asociatia de proprietari lupmarcel lupmarcel Buna ziua! Sunt presedinte la o asociatie de proprietari si va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: asociatia de proprietari este ... (vezi toată discuția)
Referitor lege organizare si functionare asociatii de proprietari lg. 230/2007 c.ionescu c.ionescu Analizand textul Legii nr. 230/2007, Art. 21 alin (1) "La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv asociatie Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua, Avem o situatie speciala la noi in bloc, in sensul ca nimeni nu vrea sa fie sef de scara, adica reprezentantul cladirii, in comitetul executiv al ... (vezi toată discuția)