Eu as formula o actiune in constatare in contradictoriu cu municipiul Sebes prin primar prin care sa solicitati sa se constate ca sunteti proprietarul constructiei edificate in urma cu cca 6 ani pe terenul proprietatea d-voastra, urmand ca la aceasta actiune sa atasati toate inscrisurile despre care ati facut vorbire mai sus. Este clar ca situatia d-voastra este discriminatorie in raport cu vecinii d-voastra, ca vi s-a refuzat eliberarea autorizatiei desi ati facut dovada ca ati solicitat acel aviz si nu vi s-a raspuns solicitarii. Daca o sa obtineti o solutie de admitere respectiva hotarare va fi actul d-voastra de proprietate pentru imobilul edificat prin forte proprii.
Stimati domni ,
Multumesc pentru raspunsul primit, si revin cu o urmatoarea observatie :
- In audienta publica cu Primarul, acesta mi-a propus de asemenea sa formulez o actiune in
constatare in contradictoriu cu Primaria Sebes , asa cum a-ti opiniat si Dvs, iar in urma admiterii actiunii sa solicit Oficiului de Cadastru Intabularea locuintei , astfel incat Primaria sa nu mai fie nevoita sa elibereze autorizatia pentru intrare in legalitate .
Am obiectat fata de aceasta propunere , aratand ca apreciez o asemenea propunere drept
instigare la incalcarea legilor, deoarece Legea 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de
constructii reglementeaza clar conditiile in care se pot intabula constructiile la Art.37 alin5 citez :
"Constructiile executate fara autorizatie de construire sau cu nerespecatarea prevederilor
acesteia precum si cele care nu au efectuata receptia la terminarea lucrarilor , potrivit legii
nu se considera finalizate si nu pot fi intabulate in cartea funciara. In aceasta situatie se aplica in continuare sanctiunile prevazute de lege. "
iar o hotararea judecatoareasca obtinuta in urma actiunii in constatare nu poate face altceva decat sa constate ca sunt proprietarul locuintei , nicidecum nu poate obliga functionarii de la Cartea Funciara sa faca inscrierea in cartea funciara numai in baza acestei hotarari , fara
prezentarea autorizatiei de construire si a procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor - asta in in conditiile in care constructia a fost executata fara autorizatie de construire, autoritatile au sanctionat aceasta fapta printr-o hotarare judecatoreasca,
iar in lipsa autorizatiei constructia nu are efectuata receptia la terminarea lucrarilor
Am aratat ca o astfel de intabulare , daca ar fi dusa la indeplinire de catre functionarii de la
Cartea Funciara ar constutui ilegalitate , iar in contra argument am primit raspunsul ca
prin hotararea judecatoriei functionarii pot fi obligati sa faca inscrierea si mii de cazuri similare ,din toata tara , au fost rezolvate in acest fel ....
Cu alte cuvinte , in viziunea Primariei Sebes , un judecator poate infrange o prevedere legala printr-o simpla hotarare , data dupa bunul plac ...
Am refuzat sa iau in seama asemea demersuri si am solicitat Primarului sa rezolve situatia pe
cale perfect legala , prin modificarea Planului de Urbanism aprobat in 2010 in sensul elimiararii din acesta a prevederii demolarii locuintei , prevedere care nu poate fi dusa la
indeplinire niciodata si impedica eliberarea autorizatiei , autorizatie fara de care Primaria nu va putea colecta impozitul pe locuinta .
Primarul a refuzat propunerea mea , motivand ca in urma modificarilor Legii Urbanismului
Planul de urbanism zonal nu mai poate fi modificat si trebuie intocmit un alt plan, nou , iar
Prmaria nu are fonduri pentru asa ceva ....
Cum prezentul Plan poate fi in vigoare 10 ani , de abia atunci Primaria va putea corecta
preverea demolarii locuintei si elibera autorizatia pentru intrare in legalitate - asta cu conditia
ca Legea 50/1991 sa nu fie modificata in sensul dorit de actualul ministru Udrea , incat
constructiile ridicate fara autorizatie sa nu mai fie autorizate , ci demolate .
Astept cu interes opiniile Dvs privitor la aceasta situatie .
Cu respect, Nicolae