avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Recuperare datorie de la o alta firma
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Recuperare datorie de la o alta firma

Buna seara,

As dori sa ma ajutati cu un sfat legat de o situatie des intampinata intre firme ...mai ales in ultimul timp.

Firma-furnizoare are de recuperat de la o alta firma din alta localitate contravaloarea unor produse livrate. Firma-beneficiara, conform contractului, s-a angajat ca in termen de 30 de zile de la livrare sa plateasca marfa......lucru care nu s-a intamplat nici in ziua de azi (au trecut 60 de zile de la scadenta facturilor). Firma -beneficiar este o firma mare, foarte cunoscuta in plan local si nu numai, si care are o activitate intensa dar...(dupa cum am aflat) "uita" sa-si plateasca furnizorii.

Intre societatea-furnizoare si societatea-beneficiar exista: contract de furnizare produse, comenzi emise de beneficiar, proces verbale de predare-primire a produselor, facturi, dovada trimiterii facturilor la sediul beneficiarului, notificare de plata transmisa prin fax si posta, mesaje pe email cu confirmari de primire, sms-uri (si trimise si primite catre/de la ei).

Ce pot face sa recuperez banii? (nu este chiar o suma mica)
Sa-i actionez in judecata? (si in cazul acesta cum pot proceda?)
Sa trimit in presa locala o notificare gen "cum sa iei teapa de la o firma mare"?
Sa incerc sa strang celelalte firme la care ei au datorii si sa ne unim fortele (lucru deloc usor )?

Ma framant deoarece sunt un om corect si nu suport ideea ca in tara asta unii isi bat joc de munca altora pe nedrept doar pt faptul ca se cred mari si tari.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Calina Sorescu , Mediator 10:49, 7 Septembrie 2011
Daca datoria este destul de mare puteti cere intrarea societatii debitoare in faliment, in acest caz daca sustineti ca este o societate cunoscuta nu cred ca isi vor permite luxul de a intra in faliment.

Cea mai ieftina si de scurta durata este procedura somatiei de plata ori ordonantei de plata, care presupune o actiune in instanta, insa este cea mai recomandata.

Evident cereri de formulat mai sunt... insa raman la concluzia de mai sus.
Multumesc mult.
06.09.2011
Buna ziua!
Mai puteti incerca si varianta medierii, mai cu seama daca doriti sa continuati relatiile de afaceri cu firma respectiva si chiar sa la imbunatatiti. Prin dialog si negociere se pot gasi solutii care sa va ajute in vederea unei mai bune colaborari. Daca la finalul procedurii de mediere ajungeti la un acord, puteti solicitata instantei de judecata sa pronunte o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila. Odata cu pronuntarea hotararii, in baza acordului de mediere, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia. Puteti apela la un mediator doar dumneavoastra, sau puteti chema alaturi de dumneavoastra si alti furnizori nemultumiti. Gasi mediatori autorizati pe site-ul www.cmediere.ro.
Va doresc o zi placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare masa succesorala STEFANY_CRYS STEFANY_CRYS Buna ziua, Spuneti-mi va rog dupa ce ma pot orienta pentru evaluarea provizorie a masei succesorale solicitata in instanta? Inteleg ca nu trebuie facuta de un ... (vezi toată discuția)
Srl sebmis sebmis Buna ziua.Sunt asociat la o firma care momentan este suspendata In timpul functionarii firmei la sfarsitul anilor au fost scosi bani din firma de catre unul ... (vezi toată discuția)
Scrisoare comerciala NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta cu un model de scrisoare pentru urmatoarea speta: In urma unor contracte comerciale, partenerii de afaceri au ramas ... (vezi toată discuția)