Buna ziua,
Spuneti-mi va rog dupa ce ma pot orienta pentru evaluarea provizorie a masei succesorale solicitata in instanta? Inteleg ca nu trebuie facuta de un expert, deoarece tribunalul va desemna unul la momentul potrivit pentru a o face.Sau daca o voi face la un expert aceasta va fi valabila?
Inca o intrebare:-taxa de timbru de 3% din valoarea masei succesorale este una si aceiasi si pentru iesirea din indiviziune sau se plateste inca o data?
Faceti evaluarea dupa cum aveti interes, de obicei o suma mai mica, pt a plati o sulta mai mica daca va fi cazul sau o taxa de timbru mai mica, logic.
Doar ca apoi expertiza/contraexpertiza judiciara va stabili concret valoarea.
Puteti sa faceti si o expertiza proprie, de catre un expert, dar partea adversa poate sa o conteste si sa solicite una judiciara.
Este interesanta in acest caz si procedurii medierii si va citez mai jos cateva articole din lege 192/2006:
(1) Pentru desfasurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de catre instantele judecatoresti sau arbitrale va fi suspendata la cererea partilor, în conditiile prevazute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedura civila.
(2) Cursul termenului perimarii este suspendat pe durata desfasurarii procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere.
(3) Cererea de repunere pe rol este scutita de taxa judiciara de timbru.
ART. 63
(1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila. (2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru învestirea acesteia.
Puteti cere o INFORMARE GRATUITA in conformitate cu prevederile legale cu privire la aceste proceduri si apoi decideti ce faceti mai departe.
Sunt de acord cu dvs.privind procedura medierii,insa parata nu doreste acest lucru. Nu este de acord sa imparta cu noi mostenirea bunicului si nu face decat sa impiedice acest lucru. Am ajuns la judecare considerand ca este singurul mod in care va accepta succesiunea. INFORMAREA GRATUITA unde o pot cere?
La orice mediator autorizat pe care-l gasiti pe www.cmediere.ro, Tabloul mediatorilor, si vedeti ca sunt trecuti pe judete, mai dati un click sa-i gasiti si datele de contact. Si apoi e problema mediatorului sa vada daca parata doreste mediere!
Taxa timbru partaj
maria-58
am deschis un proces de partaj bunuri comune si mi s-a cerut ca la viitorul termen sa declar valoarea masei partajabile pentru a se stabili taxa de timbru. ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar
xeni
am un teren cumparat in 1970 de la un proprietar care avea in posesie un lot de 6000 mp. din care face parte si terenul meu
din acelasi lot de 6000 mp. s-au ... (vezi toată discuția)