avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia fara preaviz

buna seara. in cu data de 1 august 2011, fiind fortata de sef mi-am bagat demisia altfel a spus ca nu imi da banii pe concediu.a fast direct satisfacut ca mi-am dat demisia,..dar luna lui august m-a pontat concediu fara plata.acum ma trezesc ca imi trimite o notificare prin avocat sa ma prezint sa fac preaviz de 15 zile cum spune legea...care lege...si ce spune daca el ma obliga sa imi bag demisia ...o semneaza ..trece o luna apar concediul fara plata si acum ma ameninta ca ma da in judecata ca trebuie sa ii termin niste contracte la care sunt inputernicita eu./.mai e valabila acea demisie daca nu a inregistrat-o cu data care am solicitat eu.am copie ca a semnat .cu data de 1 august. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:02, 6 Septembrie 2011
Dumneavoastra aveti demisia inregistrata la data de 01.08.2011, incepand de la aceasta data angajatorul poate dispune efectuarea preavizului de 20 de zile lucratoare sau poate renunta total sau partial la el. Daca ar aproba demisia cu preaviz rezulta ca incepand cu 29.08.2011, expirarea preavizului, cim-ul d-stra inceteaza de drept prin demisie, decizia angajatorului trebuie sa va fie comunicata in scris in 5 zile lucratore de la emitere.
Restantele salariale inclusiv concediul de odihna la prima lichidare conform regulamentului dumneavoastra sau ulterior pe calea instantei.
Important de retinut, pe perioada preavizului 01.08-26.08.2011 nu sunteti obligat sa va prezentati la serviciu.
cum puteti sa spuneti ca pe perioada preavizului, nu este obligat sa se prezinte la munca, daca angajatorul este de acord cu demisia numai dupa respectarea termenului de preaviz? pai asta inseamna absente nemotivate si inceperea procedurii de desfacere disciplinara a contractului de munca pt nerespectare preaviz in cazul demisiei ... spuneti multe ineptii si dezinformati lumea!
factorZ a scris:
...Important de retinut, pe perioada preavizului 01.08-26.08.2011 nu sunteti obligat sa va prezentati la serviciu.


1. Sustineti un lucru neprevazut in lege deci neadevarat si induceti in eroare pe user care, daca va respecta ce spuneti dvs., va plati scump.
2. In cazul demisiei angajatorul nu aproba nimic. Cel mult poate renunta total sau partial le preaviz.
Obligativitatea salariatului de a se prezenta la serviciu in perioada preavizata atrage normal raspunderea sa dar nu exista, imi mentin afirmatia.
gabriela1981 a scris:

cum puteti sa spuneti ca pe perioada preavizului, nu este obligat sa se prezinte la munca, daca angajatorul este de acord cu demisia numai dupa respectarea termenului de preaviz? pai asta inseamna absente nemotivate si inceperea procedurii de desfacere disciplinara a contractului de munca pt nerespectare preaviz in cazul demisiei ... spuneti multe ineptii si dezinformati lumea!


Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Asadar, pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, astfel cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca.

Una dintre obligatiile salariatului este de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum fi in contractul individual de munca. Totodata, pe durata preavizului angajatorul isi mentine dreptul de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.

Absentand nemotivat de la serviciu in perioada de preaviz, salariatul savarseste o abatere disciplinara ce poate fi sanctionata de angajator cu respectarea procedurii stabilite de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil, daca toate conditiile raspunderii disciplinare sunt indeplinite, inclusiv cu concedierea disciplinara.

Potrivit art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
In consecinta, pentru absentele nemotive de la locul de munca in perioada de preaviz, angajatorul poate aplica orice sanctiune disciplinara prevazuta de Codul muncii tinand cont de circumstantele stabilite la art. 250 din Codul muncii, inclusiv concedierea disciplinara.

Concedierea disciplinara poate fi dispusa numai pana la expirarea termenului de preaviz intrucat la data expirarii termenului de preaviz, CIM inceteaza prin demisie astfel ca, ulterior angajatorul nu mai poate dispune concedierea unui salariat al carui CIM a incetat. Art. 169 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Prin urmare, pentru recuperarea eventualelor prejudicii cauzate de salariatul care nu a respectat termenul de preaviz angajatorul se va adresa instantei de judecata. In lipsa unei hotarari judecatoresti prin care salariatul sa fie obligat la recuperarea prejudiciului nu vor putea fi efectuate retineri din salariu.

Alte discuții în legătură

Desfacere cm individual Barby1996 Barby1996 Angajat care nu-si a dat demisia,dar numai vrea sa lucreze si nici nu s-a prezentat la munca. Cu ce articol se poate desface CM? (vezi toată discuția)
Abatere disciplinara rin rin Cand codul muncii prevede: \"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)
Terminarea concediului de ingrijire copil mikitud mikitud buna ziua In situatia in care salariata nu doreste sa se mai intoarca la serviciu care este procedura de incetare a contractului si cu ce articol? Multumesc (vezi toată discuția)