avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă neconstitutional
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

neconstitutional

a facut cineva o cerere de neconstitutionalitate a eliminarii apelululi prin legea 202/2010
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 15:52, 19 Septembrie 2011
Din punctul meu de vedere este neconstitutionala inexistenta dreptului la recurs in caz de contraventii.Se incalca art 13 din CEDO si art 6...
In opinia mea, nu faptul ca omul nu poate sa ajunga la inchisoare datorita contraventiei constituie problema de baza, ci problematica materiei dreptului la un recurs efectiv si a unui grad superior de jurisdictie prin raportare la incalcarea dreptului la un proces echitabil.

Este si foarte riscant sa te judeci fara un control judiciar.Prima instanta se poate sa greseasca pur si simplu si sa pierzi procesul aiurea si fara nicio sansa de a remedia situatia.
Un alt exemplu poate fi si acela interpretarea in mod eronat a CEDO sau a jurisprudentei acesteia, mai ales ca in materie de contraventii jurisprudenta este foarte alunecoasa si instantele pot gresi usor.
Judecarea pe jurisprudenta CEDO seamana foarte mult cu o judecata din dreptul anglo-saxon si nu cu procesele in care sunt obisnuite sa judece instantele in mod tipic romanesc...
Lipsa de exercitiu in astfel de judecati bazate pe CEDO rezulta si din lipsa de pregatire a oamenilor care merg fara avocati in procesele referitoare la contraventii.
O alta problema poate fi si aceea ca nici avocatii ( in marea lor majoritate ) nu cred ca se pot acomoda foarte bine unui proces de tipul unei pledoarii argumentate in stil jurisprudential de gen anglo-saxon.
Instantele pot pune intrebari si cere precizari si in conditiile in care am vazut ca si politia a inceput sa invoce jurisprudenta CEDO in intampinari procesul este unul complex si existenta unui recurs se impune pentru verificarea motivarii primei instante.
am mai scris si eu pe forumul acesta o opinie si anume faptul ca :
atunci cind prima instanta judeca cu incalcarea dreptului la un proces echitabil art 6.1 cu toate cele ce decurg din el si aratate in jurisprudenta CEDO,
cel putin in aceasta situatie ar trebui sa existe dreptul la un recurs - echivalentul "recursului efectiv" impus de art.13
Da, de aceea ziceam ca dupa parerea mea este neconstitutional.

Exista insa problema momentului invocarii exceptiei de neconstitutionalitate.
Daca se invoca in recurs se va invoca si exceptia inadmisibilitatii recursului.
Unele instante pot solutiona mai intai exceptia inadmisibilitatii recursului, ceea ce ar elimina posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale.In opinia mea, daca s-ar proceda asa ar fi gresit...

In mod normal, ar trebui solutionata ,ai intai problematica in raport de exceptia de neconstitutionalitate si de abia apoi exceptia inadmisibilitatii.

Daca se invoca in prima instanta exceptia de neconstitutionalitate se poate respinge ca inadmisibila intrucat este cumva prematur introdusa si pe de alta parte, atata timp cat nu se stie cine castiga procesul este aiurea sa o invoci...fiind posibil sa existe o lipsa de interes.

Ce parere aveti, referitor la momentul ridicarii exceptiei de neconstitutionalitate?
Dupa parerea dvs. ar trebui invocata in prima instanta sau in recurs?

Culmea pentru avocat ar fi sa ii fie admisa exceptia de neconstitutionalitate, sa castige in prima instanta, dar apoi sa piarda in recursul politiei tocmai ca urmare a deschiderii caii la recurs...datorita admiterii exceptiei de neconstitutionalitate ( calea de recurs va exista si pentru politie...daca va pierde...pe fondul cauzei)
Ma refer la situatia in care nu s-ar suspenda judecata...
Daca cititi doctrina privind aplicarea art 13 o sa vedeti ca in mod unanim se considera ca notiunea de "recurs" nu este considerata in sensul de cale de atac cf cpc. De altfel si jurisprudenta cedo ofera un alt inteles acestei notiuni.

Deci nu confundati notiunea de "recurs" din art 13 cu cea din cpc roman
Doctrina o mai citesc dar imi pare depasita.
Am ridicat problema exceptiei de neconstitutionalitate in mesajul anterior.
Daca nu se poate formula o aparare intr-un recurs...este conform CEDO atunci cand nu ai un recurs efectiv?
In privinta CEDO exista foarte multe variante de abordare si iti trebuie o minte foarte deschisa...
Din acest motiv doctrina este de multe ori depasita ori nu prea face fata actualitatii...juridice.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Recurs ietam ietam Buna ziua.As dori sa-mi spuneti dca e bine sa fac recurs , pe durata , suspendarii, fiindca e vorba de controversata Lege 221/2009 detinutipolitici. Procesul ... (vezi toată discuția)
Inainte de cedo, putem desfiinta in instanta nationala o hotarire irevocabila solutionata cu incalcarea dreptului la un proces echitabil ? – in tem. art.13 recursul efectiv eugen82 eugen82 Va solicit parerea cu privire la urmatoarea lipsa in c.pr.civ – contestatia in anulare (in opinia mea): Hotarire irevocabila, recursul respins si ... (vezi toată discuția)