Buna ziua.
Pana nu demult, casa mea se invecina la Vest cu un teren intravilan care de-a lungul timpului s-a transmis de la un "proprietar" la altul, in maniera nu tocmai legala, neexistand un real contract de vanzare-cumparare sau de mostenitor. Acum o luna, revenind in comuna unde am aceasta proprietate am avut surpriza sa constat ca pe respectivul teren se turnase deja fundatia unei case de proportii deloc neglijabile. Surpriza a devenit si mai mare si socanta, cand am constatat ca aceasta constructie este foarte aproape de limita proprietatii mele; la o masuratoare destul de aproximativa (noul vecin impingea metrul catre casa mea prin ochiurile gardului de sarma) a rezultat ca distanta de la fundatia respectivului edificiu pana la gard este de circa 1,25-1,30 m. In plus pe peretele dinspre casa mea, acest nou vecin a lasat o deschidere tip fereastra, iar din fundatie iese o conducta cu un diametru de aproximativ 20 cm orientata catre casa mea. Mentionez ca si eu am doua ferestre pe peretele catre proprietatea sa, dar cum casa mea a fost construita prin anii '60, am dobandit dreptul de servitute la vedere prin trecerea anilor (minim 30, daca nu ma insel) si ca distanta de la gard la casa mea este de circa 1,30 m in apropierea deschiderii stradale si se largeste gradual coborand in profunzimea proprietatii, ajungand cam la 2 m. Aceasta se datoreaza faptului ca atunci cand a fost construita casa mea (inainte de anii '60), pe terenul vecin se afla o casa mosiereasca, tip conac, cu parter, etaj si mansarda, pozitionat la o distanta de circa 6 m de limita de proprietate. Nu au existat niciodata discutii sau litigii cu vecinii (la vremea respectiva vecinii erau in marea lor parte si rude si acceptau compromisuri/acorduri - legale -.in ceea ce priveste distantele intre proprietati si efectuarea de ferestre, numai sa aiba un petic de curte al lor si o casa proprie).
In plus, noul vecin a amenajat un WC de gradina (o groapa in pamant prevazuta cu o ingraditura de scandura) a carui latura posterioara se afla exact pe linia de hotar cu proprietatea mea si ca prin suruparea terenului are tendinta de a se largi in gradina mea.
Am mers la Primarie in 17 august a.c. pentru a solicita documentatia referitoare la respectiva constructie dar, nici secretarul, nici vice-primarul prezenti in sediul Primariei nu au stiut sa imi dea vreo lamurire si unica voce referitoare la aceasta constructie existenta in registrele Primariei era un numar de inregistrare a unei Cereri de Autorizare de Construire datand din 26 iulie a.c. Am solicitat sa pot vedea actele care au insotit aceasta cerere, dar... mi s-a spus ca acestea s-ar afla la un anumit domn. C.M., care are un soi de colaborare cu Primaria respectiva. Interpelat telefonic de catre cei din Primarie acesta a afirmat ca toate actele sunt in regula, ca eu nu am niciun drept sa le vad si el nicio obligatie sa mi le puna la dispozitie... (Despre legea transparentei in actele de interes public, de drepturile contribuabililor de a avea acces la informatiile care ii privesc, despre obligatiile Primariei de a depozita in arhivele sale intreaga documentatie care se prezinta sau se elibereaza de la/catre birourile sale... se pare ca nimeni nu stie sau nu au chef sa stie...)
Am trimis o notificare catre Primaria respectiva si una catre Inspectoratul de Stat, Teritorial, in Constructii al judetului respectiv prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prezentand intreaga situatie, solicitand intreaga documentatie aferenta constructiei in cauza (inclusiv PUG,PUZ (si PUD daca exista) si verificarea acesteia, a legalitatii in ceea ce priveste aprobarile, dosarul de documente si efectuarea in sine a constructie, precum si luarea de masuri urgente pentru sistarea lucrarilor abuzive si masurilor de remediere legale, pana la solutionarea litigiului judiciar.
Intrucat cei de la Primarie au sustinut ca pe teritoriul Comunei se aplica "doar legea picaturii de la streasina" am chemat atentia asupra dispozitiilor Legii 50/1991 si a ulterioarelor modificari si completari precum si cele ale Codului Civil referitoare la autorizatiile de construire, la competentele si responsabilitatile reprezentantilor autoritatilor locale/judetene.
La ora actuala, cladirea respectiva a ajuns deja la nivelul acoperisului.
Ce ar trebui sa fac mai departe?
Care sunt pasii urmatori pe care ar trebui sa ii parcurg?
Ca sa obtin oprirea lucrarilor la constructia respectiva trebuie neaparat sa ma adresez unui avocat?
Si trebuie neaparat sa ma adresez Presedintelui Tarii pentru a-i solicita Ordonanta de Oprire a lucrarilor la respectiva constructie?
Cat de scurt este timpul in care eu trebuie sa ma incadrez cu actiunile de contestatie si opunere la constructia respectiva?
Ce sanse de castig de cauza am in situatia expusa?
Specific ca vecinul in cauza nu numai ca nu a solicitat/obtinut vreun acord de la mine sau ceilalti vecini, dar nu a asteptat nici macar raspunsul afirmativ sau negativ la cererea de Autorizatie de Construire, procedand la inceperea si continuarea lucrarilor fara autorizatie.. Deci, abuz peste abuz!
Sunt in asteptarea raspunsurilor de la cele doua institutii.
Convinsa ca voi obtine un raspuns profesional, calificat si competent va multumesc pentru timpul pe care veti binevoi sa il acordati problemei expuse de mine si va salut cu consideratie si respect.
E.B.