avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nelamuriri cu privire la restantele la intretinere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nelamuriri cu privire la restantele la intretinere (actualul proprietar vs fostul proprietar)

Buna ziua,
Am parcurs cat mai multe topicuri pe subiect inainte de a posta, imi cer scuze daca repet intrebarile deja postate, dar am o situatie un pic mai complicata care trebuie lamurita.

In ianuarie 2011 am achizitionat un apartament prin Prima Casa (adeverinta de la as. prop cu privire la datorii 0 inclusa). Predarea efectiva a avut loc la sfarsitul lui aprilie (ulterior fostul proprietar a achitat toate datoriile pana la momentul predarii).
In iunie, un vecin a depus plangere la Primarie precum pe perioada iernii nu au fost calculate corect costurile cu agentul termic, toata cheltuiala impartindu-se doar la cei fara centrala, cei cu centrala neplatind nimic. In urma plangerii, administratorul a recalculat pe lunile oct. 2010 - martie 2011 si m-am trezit cu 150Ron datorii (integral aferente perioadei in care a locuit fostul proprietar). L-am contactat pe fostul proprietar, dar dansul refuza sa plateasca, motivand ca administratorul constient nu a calculat iarna respectivele sume cu gandul ca va scapa (el avand centrala). Incercand sa ma "linisteasca" mi-a propus sa-i dau datele lui de contact administratorului sa se inteleaga administratorul cu el (dar fara a afirma ca va plati ceva).
Mai este de mentionat ca am incheiat urmatoarele acte cu fostul proprietar la vanzare:
- antecontract de v/c la agentia imobiliara (semnat de juristul agentiei samd) - unde este specificata perioada de abitatie (ianuarie-aprilie 2011) si obligatia de a achita toate datoriile aferente acestei perioade
- antecontractul de v/c si contractul de v/c la notar in care se specifica predarea apart in ziua semnarii contractului (cica asa ar cere Prima Casa :( )

Din cele citite pe forum am ajuns la concluzia ca eu sunt raspunzator fata de asociatie din momentul achizitiei, iar claudeze din antecontractul de la agentie nu prea par in vigoare in urma semnarii la notar.
Fostul proprietar pare acoperit prin adeverinta din momentul vanzarii (data eronat daca luam in calcul oct-ian pentru care s-a facut recalculul) si faptul ca a platit toate datoriile la zi in momentul predarii, dar ce sa fac acum cu respectivele sume recalculate?
Nu as vrea sa ma cert cu administratorul care a facut calculele (a fost schimbata intre timp) ca este insarcinata si prefer sa nu se ajunga la situatii stresante.

Va rog sa ma lamuriti un pic ca sa stiu ce fac mai departe, multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:37, 7 Septembrie 2011
Incercati, pe baza primului antecontract, cel cu perioada de abitatie, sa-l contactati pe fostul proprietr si sa plateasca. Logic, daca el nu vindea si era astazi in continuare proprietarul acelui apartament, ar fi platit ca toti ceilalti, nu pentru ceea ce se consuma acum ci pentru ceea ce s-a consumat in perioada oct - martie trecut. Si dupa semnarea contractului tot el, fostul proprietar, a beneficiat si nu dumneavoastra, noul proprietar.
Logic si eu sunt convins ca sunt datoriile fostului proprietar, dar ma interesa in mod legal cui ii apartine dreptatea si cine ar trebui sa se ocupe de recuperare, eu sau administratorul?
Fostul proprietar mi-a zis sa nu imi fac griji ca este intre el si administratie, dar din ce am vazut in alte topic-uri eu sunt raspunzator din momentul cumpararii si asociatia mi-ar putea imputa mie suma (recunosc ca nu este o suma astronomica, dar sunt totusi bani :))
Cred ca trebuie sa colaborati cu administratorul, cu presedintele asociatiei si sa-l determinati pe fostul proprietar sa plateasca.
Daca discutam de cel care a beneficiat, este evident ca dumneavoastra nu ati beneficiat de acel consum de agent termic, ci fostul proprietar.
Si-acesta a beneficiat atat in perioada cat era proprietar de drept si de fapt (pana la semnarea contractului) cat si dupa semnarea contractului cand nu mai era proprietar de drept dar a locuit de fapt acolo in virtutea contractului de abitatie.
Din punct de vedere al perioadei cand fiecare dintre dumneavoastra ati fost proprietar, este iar clar ca numai fostul proprieatar are obligatia de a achita aceste datorii inainte de semnarea contractului (octombrie-ianuarie), iar dupa semnarea contractului ar fi obligatia dumneavoastra (ianuarie-martie). Dar pentru cea de-a doua perioada aveti dovada ca fostul proprietar a locuit acolo si nu dumneavoastra. Sigur ca aici asociatia va poate presa deoarece erati proprietar si conform legii proprietarul are obligatia achitarii intretinerii, indiferent ca acesta locuieste sau nu acolo, ca are chiriasi, rude sau intelegere cu fostul proprietrar, in cazul dumneavoastra.
Asa ca putem desparti datoria si obligatia recuperarii acestei in doua:
- pentru perioada octombrie-ianuarie asociatia se indreapta impotriva fostului proprietar
- pentru perioada ianuarie-martie asociatia se indreapta impotriva dumneavoastra
Pentru aceasta a doua perioada, la randul dumneavoastra va indreptati impotiva fostului proprietar.
Multumesc pentru raspunsul detaliat, mi-ati confirmat planul pe care mi l-am propus pentru recuperare, voi apela la bunul simt al fostului proprietar, pana acum a fost intelegator si ne-am impacat bine :)
Nu va suparati, dar pentru 150 lei va complicati atat cu calcule cat el si cat dv., dar de fapt ca este suma lui de plata?
Platiti-o si apoi va intelegeti cu el, daca o sa va intelegeti.
Pana la urma in contractul de v/c nu cred ca aveti vreo clauza ca problemele aparute ulterior incheierii contractului din cauze anterioare acestei incheieri o sa se procedeze asa ....si asa....

Daca se sparge o teava de apa de ruginita ce e, il cautati pe vechiul proprietar sa va repare teava sub motiv ca a ruginit pe timpul lui?

Ati cumparat apartamentul asa cum ati recunoscut prin semnatura la un moment dat. Ce s-a intamplat si din cauza cui asta este riscul dv., asa cum oricare dintre noi ne asumam un risc cand cumparam ceva, orice.

Alte discuții în legătură

Bun[, asociatia noastra are ]n executare o hotararea civila prin ... flo8989 flo8989 Bună, Asociatia noastra are în executare o Hotararea civila prin care obliga paratul să plătească contravaloarea cotelor restante la întreținere pentru ... (vezi toată discuția)
Cine plateste restantele la intretinere lrt_28 lrt_28 Buna ziua, In data de 11.03.2016 am incheiat la notar un contract de vanzare cumparare prin credit \"Prima casa\" a unui apartament.Prin contract a trebuit ... (vezi toată discuția)
Datorie termica nykusor99 nykusor99 Buna ziua, as vrea un sfat pt. urmatorul aspect:In anul 2004 am cumparat prin credit ipotecar un apartament,pentru fratele meu, care era la munca in ... (vezi toată discuția)