Bună, Asociatia noastra are în executare o Hotararea civila prin care obliga paratul să plătească contravaloarea cotelor restante la întreținere pentru perioada martie 2020 - octombrie 2021; penalitați aferente perioadei menționate calulcate conf. sistemului de penalizari aprobat de asociatie conform legii 196/2018, precum și contravaloarea fondurilor constiuite legal.
În continuare, pe listele de plată ale cotelor de întreținere aferente perioadei noiembrie 2021 - ianuarie 2023, au fost calculate penalități de 0,2%/zi de întârziere, conform sistemului de penalități aprobat de AGO.
În luna martie 2023, pârâtul a plătit cu cardul contravaloarea cotelor restante la întreținere pentru perioada de după executare, respectiv noiembrie 2021 - decembrie 2022, fără însă a fi încluse în această plată și penalitățile aferente acestei perioade sau alte restante la fonduri.
După spusele Executorului, acesta nu a aplicat penalități la sumele din Hotararea civila și nici până în prezent, nu au fost efectuate plăți către asociația noastră de către Executor pentru sumele respective datorate de pârât.
În prezent, pârâtul și-a exprimat intenția de plăti și penalitățile restante, dar numai cu condiția în care penalitățile aplicate de asociație pentru perioada de după executare, respectiv noiembrie 2021 - ianuarie 2023, vor fi recalculate de către asociatie fără a include în calculul acestora și sumele cuprinse pentru perioada în care acesta este executat, respectiv martie 2020 - octombrie 2021.
Având în vedere situația prezentată maisus pe scurt, vă rugăm să ne ajutati cu un punct de vedere referitor la solicitarea scrisă a pârâtului către asociație, privind recalcularea penalităților pentru perioada noiembrie 2021 - ianuarie 2023, respectiv ”doar pentru sumele restante de dupa executarea silită”, și să ne precizați dacă asociația are obligația recalculării acestor penalități menționate de pârât, precum și legile în vigoare care reglementează aceste penalități, pe care pârâtul de altfel nu le-a menționat, dar le solicită în mod insistent.
Nu exista temei legislativ in cererea respectivului, e la latitudinea asociatiei.
"Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată."
Pretentia debitorului nu are suport legal
Debitorul are obligatia sa achite integral sumele dispuse de catre instanta dejudecata prin hotarare definitiva
Legea 196/2018 prevede valoarea maxima a penalitatilor de 0,2% care insa poate fi si mai mica functie de hotararea adunarii generale a membrilor proprietari