avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plata pensie de intretinere minor cind se afla cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plata pensie de intretinere minor cind se afla cu parintele necustodian

Buna ziua,
Deorece doi avocati mi-au dat raspunsuri diferite, revin pe acest forum cu problema mea:
Am divortat si ca orice tata din Romania nu am primit spre crestere si ingrijire copilul, ci acesta a fost incredintat mamei. Din hotarirea de divort reiese ca eu trebuie sa platesc 25% din salariul net (ca nici un judecator/judecatoare nu cred ca stie sa acorde mai putin X-( )si sa-mi iau copilul la domiciliul meu o data la 2 saptamini, pe perioada vacantei de vara, trei saptamini consecutiv in luna Iulie iar in vacanta de iarna o saptamina. Am cerut expres sa fie mentionat termenul de consecutiv deoarece si inainte, fosta sotie, mi-a limitat accesul la copil fiind nevoit sa obtin drept de vizita prin ordonanta presedintiala si a refuzat sa mi-l dea 3 saptamini la rind, pentru "ca nu poate trai fara el atita timp". Pina la urma am avut cstig de cauza si la Tribunal. Mentionez ca baiatul are acum aproape 8 ani iar cind inca mai eram in divort, ea a plecat cu el la parintii ei, la tara, iar pe copil l-a transferat la scoala din oras, asa ca micutul face naveta cite 15km in fiecare dimineata si seara.
Fosta sotie a depus azi cerere la firma la care lucrez sa-mi faca proprire pe salariu, chiar daca eu m-am achitat in fiecare luna de plata sumei cuvenite, pe ideea ca in luna iulie, cind copilul a fost 3 saptamini cu noi asa cum spune in hotarirea judecatoreasca, eu nu i-am platit decit o parte din pensia alimentara. Pe romaneste nu vroia doar 1/3 din suma, asa cum i-am dat eu, ci o vroia pe toata, pe motiv ca "nu scrie in hotarire ca atunci cind e cu tine, nu trebuie sa-mi platesti banii".
Ca multi parinti care vad din copiii lor o modalitate de a scoate un ban, nici fosta sotie nu e mai prejos.
Cf. Codului fam. actualizat art 93, alin 1(atit cit am citit si eu):D se considera ca mi-am indeplinit datoria fata de copil in natura. Si in citeva cazuri despre care am citit tot pe net, instantele au hotarit ca tatal nu este "debitor".
Tinind cont si de faptul ca 100% din judecatorii din localitatea mea de domiciliu sunt de sex feminin, ce ma sfatuiti sa fac?
1. sa platesc si restul sumei datorate, dupa parerea ei?
2. sa las totul asa cum este?
3. mai exista alta varianta?
4. calea amiabila este exclusa din start deoarece nu ne putem intelege cu vorba buna.
Va multumesc mult pentru ajutor!
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
lniculescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: lniculescu , utilizator 21:04, 6 Septembrie 2011
Este posibil sa aiba dreptate deoarece nu scrie in hotarare.
Sa va mai spun ceva.
Chiar daca copilul pleaca de la ea si vine la dvs. sa stea 5 luni ea tot va avea dreptul la pensie pana nu veti obtine o hotarare judecatoreasca in sensul dorit de dvs.
Argumente pot fi si pro si contra dar nu cred ca are sens sa va bateti capul cu ele...
Cert este un lucru.Fara hotarare judecatoreasca nu aveti ce face si va trebui sa ii platiti pensia.
Stimate domn,

Platiti suma datorata, astfel cum va obliga hotararea judecatoreasca.
Evident, daca ati citit alin 1, ar fi trebuit sa-l cititi si pe urmator: Instanta judecatoreasca va stabili felul si modalitatile executarii, tinand seama de imprejurari.

Astfel, daca instanta va obligat intr-un anumit mod, nu mai incap discutii.

Impacati-va, deci, cu ideea.
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Stimate Dle avocat, pensia de intretinere, asa cum este ea definita este necesara pentru intretinerea minorului. Atita timp cit minorul nu sta cu mama/persoana caruia i-a fost incredintat, de ce are persoana respectiva nevoie de niste bani care nu sunt ai lui ci sunt doar pentru intretinerea unei persoane care nu este cu ea? Spun asta si pentru ca suma pe care o primeste lunar depaseste cu mult salariul ei, chiar daca nici ea nu are un salariu mic, dar sunt niste bani cu care poate face ce vrea si nu trebuie sa dea explicatii.
Dupa cite stiu eu, ma poate da in judecata doar daca nu-i platesc pensia alimentara timp de 2 luni. In momentul in care nu m-a lasat sa-mi iau copilul si am facut plingere la politie, acestia au decis NUP pentru ca e la prima abatere.Eu i-am platit pentru cele 10 zile din iulie cind copilul a stat cu ea, o suma care este apropiata de salariul minim brut pe economie, actualizat.
Imi cer scuze daca par incapatinat, dar legislatia noastra este mai mult decit incilcita si chiar din jurisprudenta poti intelege altceva.
Dvs. aveti dreptate cumva ( va spuneam ca pot exista argumente pro si contra) insa instanta nu a specificat in hotarare.
De aceea, asa cum aratam, dar poate nu ati remarcat, chiar daca copilul sta la celalat parinte ( necustodian cum il numiti dvs.) 5 luni, tot este obligat la plata pensiei de intretinere.
Singura varianta ar fi sa cereti sistarea pe acea perioada.
Sfatul meu este sa il angajati pe avocatul care v-a propus varianta cu sistarea pensiei si nu pe cel care zice ca aveti dreptate.
Daca va va executa silit pentru acesti bani si veti face contestatie la executare veti pierde dupa parerea mea.Adica avocatul care a zis asa a gresit.
Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare din urma tuloiu tuloiu Numele meu este Tuloiu Mihai am fost casatorit si am o fetita de 4 ani si 10 luni.Fata a ramas in custodia mea mama fiind obligata la plata pensiei in valoare ... (vezi toată discuția)
Plata intretineri daca minorul locuieste pe perioada vacantei de vara cu cel care plateste susca lenuta susca lenuta asadar , situatia mea este aceasta... daca eu ìi platesc intretinerea,dar peste 2 saptamani si pe toata perioada de vara pina la inceperea noului an ... (vezi toată discuția)
Părintele nerezident cere înapoi pensia de întreținere pentru perioada de vacanță cât minorul a stat la el. sunt obligată să i-o dau? Julieta juli Julieta juli Bună ziua. Sunt divorțata de aproape 7 ani cînd avea copilul 10 luni. Fata este facuta prin inseminare cu sperma de la donator(recunoscută de de fostul ... (vezi toată discuția)