Buna ziua,
Deorece doi avocati mi-au dat raspunsuri diferite, revin pe acest forum cu problema mea:
Am divortat si ca orice tata din Romania nu am primit spre crestere si ingrijire copilul, ci acesta a fost incredintat mamei. Din hotarirea de divort reiese ca eu trebuie sa platesc 25% din salariul net (ca nici un judecator/judecatoare nu cred ca stie sa acorde mai putin X-( )si sa-mi iau copilul la domiciliul meu o data la 2 saptamini, pe perioada vacantei de vara, trei saptamini consecutiv in luna Iulie iar in vacanta de iarna o saptamina. Am cerut expres sa fie mentionat termenul de consecutiv deoarece si inainte, fosta sotie, mi-a limitat accesul la copil fiind nevoit sa obtin drept de vizita prin ordonanta presedintiala si a refuzat sa mi-l dea 3 saptamini la rind, pentru "ca nu poate trai fara el atita timp". Pina la urma am avut cstig de cauza si la Tribunal. Mentionez ca baiatul are acum aproape 8 ani iar cind inca mai eram in divort, ea a plecat cu el la parintii ei, la tara, iar pe copil l-a transferat la scoala din oras, asa ca micutul face naveta cite 15km in fiecare dimineata si seara.
Fosta sotie a depus azi cerere la firma la care lucrez sa-mi faca proprire pe salariu, chiar daca eu m-am achitat in fiecare luna de plata sumei cuvenite, pe ideea ca in luna iulie, cind copilul a fost 3 saptamini cu noi asa cum spune in hotarirea judecatoreasca, eu nu i-am platit decit o parte din pensia alimentara. Pe romaneste nu vroia doar 1/3 din suma, asa cum i-am dat eu, ci o vroia pe toata, pe motiv ca "nu scrie in hotarire ca atunci cind e cu tine, nu trebuie sa-mi platesti banii".
Ca multi parinti care vad din copiii lor o modalitate de a scoate un ban, nici fosta sotie nu e mai prejos.
Cf. Codului fam. actualizat art 93, alin 1(atit cit am citit si eu):D se considera ca mi-am indeplinit datoria fata de copil in natura. Si in citeva cazuri despre care am citit tot pe net, instantele au hotarit ca tatal nu este "debitor".
Tinind cont si de faptul ca 100% din judecatorii din localitatea mea de domiciliu sunt de sex feminin, ce ma sfatuiti sa fac?
1. sa platesc si restul sumei datorate, dupa parerea ei?
2. sa las totul asa cum este?
3. mai exista alta varianta?
4. calea amiabila este exclusa din start deoarece nu ne putem intelege cu vorba buna.
Va multumesc mult pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns:
lniculescu , utilizator
21:04, 6 Septembrie 2011