avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre succesiune

Inainte sa se cunoasca,mbii mei parinti au avut cate o casatorie anterioara,din care au avut cate 2 copii fiecare. Dupa ce a divortat fiecare,lasand in urma si bunurile acumulate,s-au casatorit si m-au avut pe mine. Apartamentul in care locuiesc este pe numele ambilor parinti,iar mama este decedata. Va rog sa-mi spuneti daca,dupa moartea tatalui au dreptul la bunuri si fratii mei vitregi(cei rezultati din casatorii anterioare). Daca au dreptul si se deschide succesiunea,cat costa actele pentru acest proces? Ce posibilitati exista ca tatal meu sa faca acest apartament sa apara pe numele meu?? Va rog ajutati-ma caci am auzit mai multe pareri neoficiale si nu stiu care e raspunsul clar la aceste probleme.:(
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 03:05, 1 Iunie 2012
Ce inseamna " au lasat" ? n-au facut partaj cu sotii lor ?
Daca acele proprietati mai sunt, se imparte tot acum. Daca nu mai sunt,cum s-au vandut ? Daca au fost cedate la partaj fostilor soti, nu aveti ce face. Daca s-au donat copiilor, puteti ataca acele acte, pt ce bunuri nu mai exista, trebuie vazute actele de instrainare si daca doriti si se poate, actele puteti ataca

In fine, regula e asa.. tot ce mai exista acum si a apartinut parintilor, se imparte.. frateste. N-o sa puteti dezbate succesiunea fara frati..
Se dezbate intai mostenirea dupa un parinte impreuna cu ceilalti copii ai parintelui respectiv, si apoi dupa celalalt parintele impreuna cu ceilalati copii.
Pt ca tatal a mostenit-o pe mama, copii tatalui vor avea mai mult decat copiii mamei
Nu au facut partaj cu sotii lor, iar acele proprietati au fost vandute de fostii soti. Nu mai exista nici o proprietate din fostele casatorii si nu s-a facut nici un act de donatie.
Va multumesc foarte mult pentru informatii!
daca erau coproprietari, fara acordul parintilor dvs, fostii soti nu aveau cum sa vanda, iar daca au fost de acord, teoretic trebuia sa incaseze si bani de aceea ar trebui sa cunoasteti exact cum a fost de fapt.
Nici unul dintre parinti nu a primit vreun ban din vanzarea acelor proprietati, desi erau coproprietari, dar si-au dat acordul. De aceea consider nedrept ca fratii mei vitregi sa aiba drept la apartamentul parintilor mei. Ei au primit partea lor de mostenire de la parintii mei, insa eu nu am decat acest apartament. Daca impart cu ei, practic raman pe strazi :). Notarul mi-a zis totusi sa ii conving sa cedeze partea lor. Inca nu am facut nici un demers.
Intr-adevar,din pacate multe lucruri sunt nedrepte in viata si iata ca nici prevederile Codului Civil nu fac exceptie. In situatia dvs. este o cauza nefericita,datorita unor greseli ale parintilor (ma refer la cedarea partiilor lor de avere catre fostii soti),altfel va puteati alege cu ceva mai mult. Asadar asa cum v-a spus si notarul,cel mai bine este sa luati legatura cu fratii vitregi si sa incercati sa ii convingeti sa renunte la mostenire. Explicati-le cum stau lucrurile si daca au macar un gram de moralitate atunci poate vor renunta. Insa retineti ca nu-i poate obliga nimeni sa o faca! Acum efectiv incercati sa aplicati niste reguli morale,nicidecum juridice.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire olympya olympya buna ziua! va rog ,sa ma lamuriti intr-o problema legata de o succesiune.Este vorba de casa bunicilor (bun comun) si cei doi copii ai lor.Bunicul si unul din ... (vezi toată discuția)
Cota-parte mostenire Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Un copil din flori pastreaza numele tatalui natural, dar este crescut de mama si tatal vitreg, impreuna cu alti doi frati. Dupa decesul tatalui ... (vezi toată discuția)
Problema succesiune Rudy08 Rudy08 Buna ziua. Am urmatoarea problema: Mama mea a decedat anul acesta pe 1 ianuarie. Era vaduva din 2001. Impreuna cu sotul(care a decedat in 2001 si care era al ... (vezi toată discuția)