avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Care e deosebirea?
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Care e deosebirea?

Buna ziua,
Va rog sa imi explicati si mie care e deosebirea intre:
respingerea cererii de chemare in judecata ca inadmisibila; respingerea cererii de chemare in judecata ca neintemeiata si respingerea cererii de chemare in judecata ca nefondata.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gyoni8 , utilizator 14:19, 7 Septembrie 2011
Inadmisibilitatea este asimilata unei exceptii de procedura si inseamna, in linii mari, ca instanta de judecata nu poate fi investita cu respectiva cerere, nefiind indeplinita cel putin una dintre conditiile necesare formularii cererii.
Respingerea cererii ca neintemeiata sau nefondata inseamna cam acelasi lucru si semnifica respingerea cererii pe fond.
Daca in cazul inadmisibilitatii, reclamantul nu poate formula cererea, in cazul netemeiniciei reclamantului nu i se da dreptate.
Autoritatea de lucru judecat intervine doar in cazul respingerii actiunii ca neintemeiata/nefondata, nu si in cazul respingerii ca inadmisibila.
Actiunea initial respinsa ca inadmisibila, poate fi reiterata dupa ce toate conditiile pentru promovarea actiunii vor fi indeplinite.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
ContSters103772, utilizator
Stimate justitiabil,

In ceea ce priveste neintemeiere vs nefondare, nu este nici o diferenta. Inseamna, pur si simplu ca cel care a introdus cererea nu are dreptate.

Un raspuns exhaustiv nu va pot da despre inadmisibilitate, insa, deoarece este o tema care se preteaza multor discutii, fiind tema ampla de studiu in facultate...

In principiu, inadmisibilitatea reprezinta o exceptie procesuala, respectiv un mijloc procesual prin care, existand anumite neregularitati, procesul nu mai poate fi judecat, nu se va putea pune in discutie fondul cauzei - adica daca reclamantul are sau nu dreptate.

O inadmisibilitate exista, ca exemplu, cand reclamantul trebuia sa recurga la un anumit tip de actiune si a intentat o alta actiune - excepţia de inadmisibilitate a acţiunii în constatare atunci când se poate cere realizarea dreptului (exemplul clasic).

Daca doriti, totusi, sa aprofundati problema, va recomand Tratatul de procedura civila al domnului prof. Ciobanu. Eu m-am impacat foarte bine cu acesta- vorbesc despre curs.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Va multumesc!
Deci nu e nici o diferenta intre respingerea unei cereri ca nefondate de ce a respingerii unei cereri ca neintemeiate .....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terminologie judiciara ADELIA ADELIA Care este deosebirea intre o actiune respinsa ca nefondata, o actiune respinsa ca neintemeiata si o actiune respinsa ca inadmisibila? (vezi toată discuția)
Respingerea cererii de chemare in judecata ca inadmisibila marfan marfan Buna ziua La solutionarea unei cauze am ajuns la \"respingerea cererii de chemare in judecata ca inadmisibila\". Desi au fost invocate doua exceptii, ... (vezi toată discuția)
Solutie proces! haller haller Buna ziua! As dori sa mi se explice si mie solutia din [b]apel[/b]. La prima instanta pe fond s-a dat urmatoarea solutie: \\"Solutie: HOT.-Respinge ... (vezi toată discuția)