avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... orele suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

orele suplimentare

Buna ziua. Am si eu o mare nelamurire. Eu am ore suplimentare de recuperat, am facut cerere de recuperare si nu s-a aprobat, cu toate acestea eu nu am venit la servici si se pare ca figurez nemotivata. Va rog sa imi spune-ti daca este corect si ce am de facut. Mentionez ca de obicei aceste ore la nboi nu prera se acorda si nici nu sunt platite asa cum scrie la lege. Ce pot face in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: sarperosu , utilizator 18:27, 9 Septembrie 2011
Buna, o solutie ar fi sa nu mai faceti ore suplimentare. Conform CIM, sunteti obligata sa lucrati doar 8 are/zi, maxim 48/saptamana. Insa, dupa cum inteleg, lucrati pentru un angajator caruia nu-i prea pasa de cate ore suplimentare faceti. Daca aveti dovada acestor ore suplimentare, faceti o sesizare la ITM-ul de care apartine societatea. Aceasta sesizare ramane sub forma anonimatului. In 30 de zile sunt obligati cei de la ITM sa faca un control si sa va dea un raspuns. In orice situatie, patronul dvs. sigur se va alege cu o amenda. Bafta!
Din pacate lucrez in ture 12/24 si 12/48 si automat se cam fac ore suplimentare. Pe mine ma intereseaza daca poate sa ma sanctioneze sau concedia pentru faptul ca nu m-am dus la servici atunci cand am facut cerere de recuperare a acestor ore avand in vedere ca nu au fost aprobate aceste cereri. Institutia este foarte mare si e cam greu sa lupt cu ei. Trebuie sa stiu exact drepturile mele ca sa pot face ceva. Multumesc pt raspuns si mai astept si altele.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Compensarea cu timp liber se face dupa ce o cerere in acest sens este aprobata de catre conducerea firmei. Daca aceasta nu poate compensa in termenul de mai sus, trebuie sa vi se platesca munca suplimentara cu un spor care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Daca e o firma care in mod sistematic nu va respecta drepturile, poate e bine sa va ganditi la o schimbare, fiindca daca veti face o sesizare scrisa la ITM, foarte probabil vor fi niste urmari neplacute in activitatea dvs. acolo.
Din pacate este o companie de stat si stim bine cum se fac legile acolo. Totusi pot sa ma sanctioneze sau sa ma concedieze?
E extrem de simplu: aveti o cerere aprobata sau o programare pentru recuperare?
Daca nu aveti, inseamna ca sunteti nemotivata, ceea ce presupune sanctionare disciplinara, care poate merge chiar pana la desfacerea contractului de munca.

Alte discuții în legătură

Legislatie criss_cluj15 criss_cluj15 Buna, Am si eu cateva intrebari cu privire la contractele de munca : 1.Se poate schimba salarul de baza dupa cum are chef seful? adica sa-l micsoreze chiar ... (vezi toată discuția)
Cum se va acoperi ziua ? oanaportar oanaportar Bună dimineața ! Ziua liberă de 27.12.2019 acordată de Guvern trebuia să se recupereze conform HG 970 /20.12.2020, adică, prin prelungirea ... (vezi toată discuția)
7 zile din 7 oana_1986 oana_1986 buna, suntem obligati sa venim si duminica la lucru...daca nu veniti va inaintati demisia....deja avem o luna de cand lucram asa (vezi toată discuția)