avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legislatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legislatie

Buna,
Am si eu cateva intrebari cu privire la contractele de munca :
1.Se poate schimba salarul de baza dupa cum are chef seful? adica sa-l micsoreze chiar daca am studii superioare pentru postul de economist cum sunt si incadrata?
2.Unde ma pot adresa si daca se poate sa o fac anonim pentru o firma care nu plateste orele suplimentare si nici zilele de sambata?
3.Pot pleca de la firma fara preaviz sau demisie?
4.Sefu nu trebuie sa se informeze de legile noastre daca este turc?
5.Sarbatorile legale nu sunt pentru toata lumea numai pentru bugetari?
6.Imi poate schimba functia in ceea ce ar avea el chef chiar daca am o pregatire care necesita si studii superioare?
7.De ce programele de functionare nu sunt verificate la "sange"la sefii straini?
8.Nu ar trebui sa se faca prima data o simulare a personalului si pe urma sa se faca contractele de munca,ca de exemplu este un depozit unde sunt 2 angajati si este deschis si sambata,nu au primit niciodata zile liberedar nici nu au fost platiti pentru orele suplimentare sau sambete?Ce se poate face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:15, 13 Mai 2012
1. Salariul poate fi schimbat cu acordul partilor (angajator-salariat) prin incheierea unui act aditional la CIM.
2. Sesizare ITM. Anonimele nu sunt luate in considerare si nu inteleg de ce va "feriti" cand este vorba de drepturile dv.
3. Nu va retine nimeni sa nu va mai prezentati la serviciu dar veti fi considerat absent nemotivat si sanctionat disciplinar, inclusiv cu desfacerea CIM.
Incetarea legala din initiativa dv. poate avea loc prin acordul partilor sau prin demisie.
4. Un strain care desfasoara activitati economice in Romania trebuie sa respecte legislatia romaneasca. Asta inseamna ca trebuie sa o cunosca.
5. Sunt legiferate pentru toate sectoarele de activitate. Exceptiile sunt sectoarele unde procesul muncii nu poate fi intrerupt si unde se va acorda liberele in alte zile.
6. Functia poate fi schimbat cu acordul partilor (angajator-salariat) prin incheierea unui act aditional la CIM.
Nu conteaza pregatirea dv., conteaza cerintele postului privind nivelul studiilor necesare pentru a ocupa postul.
7. ???
8. Nu inteleg prima parte a intrebarii.
Orele suplimentare se compenseaza prin timp liber sau se platesc cu un spor la salariu.
Pentru oricare caz in care considerati ca nu vi se respecta CIM puteti sesiza ITM sau apela la instanta de judecata.
1. Faceti o sesizare la ITM (anonimele nu se primesc) cu toate aceste aspecte, se va face verificarea celor spuse de dvs. si veti primi un raspuns cu constatarile facute si masurile luate.

2. Prin lege inspectorii de munca sunt obligati sa nu divulge identitatae celor ca au facut sesizari.

Mesaje reeditate
@ criss_cluj15
Data post: Sambata, 12 Mai 2012, 18:25
Subiect: legislatie

Buna,
De ce am nevoie pentru a sesiza ITM-ul?
Este prima data cand ma confrunt cu asa ceva si nu stiu cum sa procedez.
Chiar veau sa fac o sesizare la ITM si nu stiu cum sa o fac,deoarece a fost la inceputul anului un control de la ITM si nu au intrebat nimic de orele de munca si pe deasupra orarul este si cu ziua de sambata ceea ce in CIM nu figureaza.
Poate sa-mi ceara sa-mi depun demisia daca eu nu vreau?
Toti cei care au lucrat inainte , pe toti i-au pus sa-si dea demisia . De ce ?
Conteaza daca pleci tu fara preaviz si el te pune sa-ti dai demisia?
Eu vreau sa fac totul legal daca voi pleca de la ei,dar azi am avut o discutie cu seful si mi-a spus ca imi demonstreaza el ca poate face sa-mi schimbe salarul si calificarea,poate face asa ceva?
Va rog mult sa-mi raspundeti de ce am nevoie pentru a face o sesizare la ITM.

@ tudorvaleriu
Data post: Sambata, 12 Mai 2012, 18:36

Intrati pe
[ link extern ] /
si gasiti acolo un formular de sesizare la ITM.

@ pneagu
Data post: Sambata, 12 Mai 2012, 19:56

@criss_cluj15, ati inceput in doua topicuri descutii pe acest subiect. Nu cred ca era nevoie sa deschideti altul.

www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare in week-end fortate speed_1978 speed_1978 Este legal sa fii fortat sa prestezi ore suplimentare in cursul saptamanii si mai ales in week-end?adica de genul \\"daca nu vii iti scad salariul sau te dau ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea cim si abuzuri Adrian36 Adrian36 Sunt angajat la o firma de curierat din Bucuresti dar cu punct de lucru la Tulcea.De cateva zile unul dintre sefi imi spune sa-mi dau demisia, caci ei vor sa ... (vezi toată discuția)
Promovarea personalului contractual bugetar dupa terminarea unei facultati elftsaftica elftsaftica Buna ziua, In ce conditii poate promova un salariat bugetar care are urmatoarea situatie? Este angajat ca electrician, iar in luna iulie 2011 a terminat o ... (vezi toată discuția)